avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Comisie de cercetar disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Comisie de cercetar disciplinara

Buna ziua,

Am revenit cu câteva întrebări. Săptămâna trecută am primit o Convocare pt cercetare disciplinara, unde nu s-a specificat obiectul convocării. Ieri M-am prezentat, conform convocării, unde mi s-a înmânat o nota explicativa pe care sa o completez, și niște întrebări la care sa răspund in nota explicativa. Ca sa înțelegeți subiectul, eu împreuna cu 2 colege am depus o sesizare la Guvern respectiv ITM și Ministerul de care aparținem, iar sesizările noastre au ajuns la directorul companiei, care ne-a făcut comisie. Precizez ca ne-a convocat pe toate 3 la aceeași ora, la sediul societății. Revenind, după ce am primit setul de intrebari(care conțineau întrebările pe care le-am adresat eu in sesizare, organelor competente), am solicitat sa mi se spună obiectul ce face cercetarea disciplinara. Am fost refuzata de 3 ori, drept urmare am refuzat sa răspund la întrebări și am scris pe nota explicativa ca se refuza sa mi se spună obiectul, cu toate ca in Codul Muncii spune clar ca sunt obligați sa comunice obiectul, data ora și locul. După finalizare, am primit un proces verbal in care s-a scris ca am refuzat sa răspund deoarece nu M-au informat obiectul. Și atât. Astăzi alte 2 colege, au fost convocate pt data de 20.04, in calitate de martori. Intrebarile mele sunt următoarele;
Nu trebuia sa ne dea un proces verbal de finalizare, in urma convocării?!
Au voie sa ne convoace de 2 ori pt aceeași “fapta” ?
In cât timp trebuie sa primim decizia in urma cercetării disciplinare ?
Se pot chema martori ?!
Decizia de sancționare o poate da comisia de disciplina sau doar angajatorul ?
Au voie sa ne convoace la sediul societății ?
Nu trebuia sa fim convocate individual și nu împreuna ?

Va mulțumesc !!!
Ultima modificare: Joi, 5 Aprilie 2018
Anonimmus, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:08, 5 Aprilie 2018
1. Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.

2. In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un avocat sau de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.

3. Comisia propune , iar angajatorul aplica asanctiunea.

4. Convocarea se poate face pentru mai multe persoane pentru aceeasi zi.
Mulțumesc. Dacă vom primi iar convocare, este un regula ? De 2 ori pt același lucru ?
Convocarea o puteti primi de mai multe ori , daca nu se termina cercetarea disciplinara de la prima convocare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cercetare angajat ssiimm ssiimm Buna ziua, Sper ca ma puteti ajuta urgent cu o opinie ref la situatia mea. Sunt angajata in functie de conducere intr-o companie. De la un timp s-au facut ... (vezi toată discuția)
Cercetare disciplinara mihaela_1968 mihaela_1968 Daca in urma unui incendiu s-a facut o cercetare de catre colegii de la Protectia Muncii si s-au gasit persoanele vinovate (care au dat declaratii scrise), se ... (vezi toată discuția)
Concediere litavictor litavictor Buna ziua. in data de 26 octombrie 2012,eram la servici mai spre seara managerul ma chemat la el in birou, spunandum ca trebuie sa plec acasa si ca nu mai pot ... (vezi toată discuția)