avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 342 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divorț cu minor și partaj imobil ipotecat. Poate ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divorț cu minor și partaj imobil ipotecat. Poate să-și doneze tatăl partea lui de imobil copilului, iar mama să preia creditul?

Buna ziua.
Am convenit de comun acord cu sotul sa divortam .Problema este ca avem un credit ipotecar pt apartamentul in care am ramas eu si minorul.Sotul este titularul creditului,eu fiind co-platitor.Eu vreau sa preiau creditul pe numele meu(sotul sa nu mai figureze deloc pt acel credit), iar partea lui, sotul e de acord sa o cedeze minorului.
Care sunt pasii de urmat in solutionarea cat mai rapida si ieftina a cazului?
Ultima modificare: Miercuri, 11 Aprilie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Mika v. , utilizator 14:30, 3 Mai 2018
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cred ca va trebui sa intrebati banca creditoare mai intai (in scris, evident). Atunci cand s-a acordat creditul s-au avut in vedere doua venituri, nu doar al dvs, nu puteti schimba aceste conditii fara acordul prealabil al bancii.
Este foarte posibil ca banca sa refuze si atunci va trebui sa va ganditi la un alt mod de a rezolva problema.
Donatia este iarasi un act de dispozitie asupra proprietatii ipotecate, fie si in parte, nu s-ar putea fara acordul bancii. Detalii se gasesc cu siguranta in contractul de creditare.
Multumesc frumos.Din decembrie obtin un venit mult mai mare fata de momentul cand am luat creditul. In cazul in care banca refuza,ce rezolvare legala as putea urma?
Va multumesc anticipat pt raspunsuri!
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Depinde de contractul care a fost incheiat si de termenii acestuia. Coplatitorul are uneori functie de garantie in contractul de creditare, evident nu puteti modifica termenii contractului prin miscorarea garantiilor date bancii in mod unilateral. Aceeasi situatie este si in cazul donatiei unei cote din imobilul ipotecat catre minor, care conform legii nu poate garanta datoria altuia (chiar daca acel altul este un parinte). Nu sunt probleme cu donatia in sine ci doar cu ipoteca asupra partii din imobil dobandit de minor.
Daca banca nu agreaza, s-ar putea face o refinantare, ideal ar fi de la aceeasi banca.
Multumesc foate mult!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Si eu sunt in aceiasi situatie - iti pov pe scurt ce am facut eu
- prima data am verificat pe un site cu calculotor de rate in functie de venitul meu sa stiu ce suma/limita estimativa primesc de la banca in functie de venitul meu
- am apelat la un mediator care mi-a cerut 150 de lei (acte - inclusiv acordul bancii si partajul (am inteles ca toate actele)) si 3% din valoarea imobilului (acum suntem in derulare)
Ideea este ca acordul bancii e bine sa il cereti si voi inainte de a apela la mediator printr-o cerere scrisa catre banca si apoi sa te duci cu el la mediator daca e favorabil - daca banca nu e de acord sa preiei creditul (in conditii oprtime) poti sa apelez la instanta.
Daca vrei sa nu ai probleme NU pui nimic pe copii - acestia beneficiaza de tote bunurile dupa moartea voastra. Totul se face intre voi - eventual daca vrei ii platesti sotului juamte din suma care sa dat pana acum din credit (daca nu vrei este o alta poveste).
Din cate am primit si eu sfaturi pe ac site - NU modifici deloc contractul - doar imprumutantul. Obligatoriu tb sa faceti partajul, daca vrei sa ramai doar tu titularul contractului - a creditului respectiv - si pe cat se poate sa nu intampini alte probleme pe parcursul creditului si a vietii.
Desigur este mai usor cu o refinantare, dar mai scump cu cel putin 200 de lei diferenta la rata mea. NU este necesar sa faci refinantarea la ACEIASI BANCA - ci unde este oferta mai buna in cazul tau).
Ultima modificare: Vineri, 13 Aprilie 2018
mariaevelina, utilizator

Alte discuții în legătură

Divorț. poate prelua unul dintre soți ratele la creditul imobiliar făcut în timpul căsătoriei? mariaevelina mariaevelina Buna ziua, Eu si sotul suntem in proces de divort, la ultima infatisare am convenit ca divortul sa fie prin acord. Avem un copil minor de trei ani si un ... (vezi toată discuția)
Partaj nicolae_valentin nicolae_valentin eu si cu sotia mea am facut un imprumut cu ipoteca si cate un inprumut de nevoi personale ca sa construim o casa . in prezent eu platesc ratele de imprumut la ... (vezi toată discuția)
Credit de nevoi personale + credit ipotecar cristina1970 cristina1970 Avem probleme financiare, nu e o noutate, dar situatia este realmente dificiala, si as avea nevoie de sfaturi pentru a putea iesi din ea. In anul 2006 am ... (vezi toată discuția)