Buna ziua!
Situatia sta in felul urmator: sunt proprietara unui apartament cumparat in exclusivitate de parintii mei, inainte de a ma casatori.Doresc sa stiu daca in cazul decesului meu, inaintea sotului, pot lasa apartamentul mostenire nepotului meu, fiul surorii mele, cu posibilitatea ca acesta sa poata fi locuit de catre sotul meu pe parcursul intregii sale vieti, cu obligatia de a-l intretine si fara posibilitatea de a putea sa-l lase mostenire altcuiva.
Da, se poate.
Dar v-as sugera încheierea unui contract de întreținere prin care îi transmiteți nepotului imobilului în schimbul obligației de a-l întreține pe sot, constituind și un drept de uzufruct viager pentru acesta.
In privinta moștenirii, ceea ce doriti dvs nu se poate.
Conform art 627 alin 5 din Codul civil "Transmiterea bunului pe cale de succesiune nu poate fi oprita prin stipularea inalienabilitatii."
Ca sa plusez pe ce s-a scris mai sus, sotul supravietuitor defunctului este oricum mostenitor rezervatar, ceea ce inseamna ca intotdeauna va avea dreptul la o parte din mostenire, parte stabilita de lege. Asa ca indiferent de ce scrieti in testament el isi va putea culege rezerva succesorala stabilita de catre lege. Practic legea va impiedica sa va dezmosteniti sotul.