avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 779 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament

Buna ziua!
Situatia sta in felul urmator: sunt proprietara unui apartament cumparat in exclusivitate de parintii mei, inainte de a ma casatori.Doresc sa stiu daca in cazul decesului meu, inaintea sotului, pot lasa apartamentul mostenire nepotului meu, fiul surorii mele, cu posibilitatea ca acesta sa poata fi locuit de catre sotul meu pe parcursul intregii sale vieti, cu obligatia de a-l intretine si fara posibilitatea de a putea sa-l lase mostenire altcuiva.
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Aprilie 2018
Clara M, utilizator
Cel mai recent răspuns: Hex_Sigma , utilizator 15:18, 7 Aprilie 2018
Da, se poate.
Dar v-as sugera încheierea unui contract de întreținere prin care îi transmiteți nepotului imobilului în schimbul obligației de a-l întreține pe sot, constituind și un drept de uzufruct viager pentru acesta.
In privinta moștenirii, ceea ce doriti dvs nu se poate.
Conform art 627 alin 5 din Codul civil "Transmiterea bunului pe cale de succesiune nu poate fi oprita prin stipularea inalienabilitatii."
Ca sa plusez pe ce s-a scris mai sus, sotul supravietuitor defunctului este oricum mostenitor rezervatar, ceea ce inseamna ca intotdeauna va avea dreptul la o parte din mostenire, parte stabilita de lege. Asa ca indiferent de ce scrieti in testament el isi va putea culege rezerva succesorala stabilita de catre lege. Practic legea va impiedica sa va dezmosteniti sotul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezmostenire DanCristian199 DanCristian199 Cand poate fi un urmaș dezmostenit? În ce fel isi poate pierde dreptul? Dacă părintele lasa averea în timpul vieții lui altcuiva,urmașul isi pierde ... (vezi toată discuția)
Testament in favoarea unei persoane din afara familiei pvstefanes pvstefanes Doresc sa fac un testament in favoarea unei persoane care nu are nici o legatura cu mostenitorii mei legali. Cum trebuie sa procedez pentru a fi sigur ca nu va ... (vezi toată discuția)
Mostenire catre nepot marafx marafx situatia este urmmatoare. 1- inculpatul este inchis si trebuie sa plateasca daune morale partii vatamate. a fost declarat fara venit. 2. parintii ... (vezi toată discuția)