avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Diferenta in instanta intre demisie fara preaviz si ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Diferenta in instanta intre demisie fara preaviz si incetare CIM cu acordul partilor

Buna ziua.
Va rog sa-mi spuneti ce diferenta exista in fata justitiei intre actiunea de demisie fara preaviz (art. 79, alin. 8) si incetarea CIM cu acordul partilor (art.55, lit.b)?
Problema este ca angajatorul nu mi-a platit salariul intreg pe mai multe luni, incheind luna pe cat mi-a platit (nu stiu exact daca a platit darile catre stat, iar daca le-a platit, le-a platit doar pe cat am primit) -precizez ca banii i-a virat in cont bancar. Colegului meu nu i-a dat nici un ban timp de 3 luni si i-a incheiat lunile pe zero fara nici o intrebare/aducere la cunostiinta. Vrem sa ne cerem drepturile prin plangere la ITMB si in justitie dar nu stim care mod de a incheia CIM ar fi mai avantajos pt noi? Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: octav82 , utilizator 10:46, 27 Octombrie 2009
- art. 79 (8) - salariatul poate demisia fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin CIM, in cazul dvs nu va plateste salariu.

- art. 55 (b) - incetarea CIM se face cu acordul ambelor parti, adica salariul depune cerere de incetare a CIM cu o anumita data (care poate fi a 2-a zi) iar agajatorul este de acord si semneaza.

Nici una din variante nu este mai in favoarea sau defavoarea salariatului. Sunt doar modalitati de incheiere a CIM.

In ambele variante angajatorul are obligatia de a achita salariatului toate drepturile banesti, la zi.

In cazul in care acesta nu se isi indeplineste aceasta obligatie, puteti sa-lmactionati in judecata, la tribunalul de pe raza de domiciul, sectia a 8-a litigii de munca.
Fiind litigiu de munca, este gratuit.
Termenul de prescriptie ptr drepturi salariale este de 3 ani.
Conform Codului Muncii:
Art. 55 - Contractul individual de muncă poate înceta astfel:
b) ca urmare a acordului părților, la data convenită de acestea
Art. 79 alin. (8) - Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu își îndeplinește obligațiile asumate prin contractul individual de muncă.

Având în vedere faptul ca dumneavoastră doriți să plecați datorită faptului că angajatorul nu și-a îndeplinit obligațiile de salariu, atunci art. potrivit este 79 alin. 8.
De asemenea există posibilitatea de a rămâne în continuare angajat la firma respectivă și să îi dați în judecată pentru neplata drepturilor salariale ... Decizia vă aparține în totalitate!
Faceti actiune pentru recuperarea acestor drepturi la Tribunalul de unde domiciliati.
Nu are legatura asta cu modul in care v-a incetat contractul de munca.Trebuia sa va plateasca drepturile oricum
demisia este un act unilateral prin care salariatul pune capat relatiilor de munca. angajatorul constata dorinta angajatului de a inceta raporturile de munca si de a incheia cartea de munca cu data stabilita prin demisie.
incetarea CIM prin acordul partilor are in vedere dorinta comuna a angajatului si a angajatorului de a inceta raporturile de munca la o data stabilita de comun acord.
in cazul demisiei si a incetarii CIM prin acordul partilor nu exista cale de contestatie in justitie a acestor manifestari de vointa, avindu-se in vedere tocmai dorinta angajatului de incetare a raporturilor de munca.
atit in cazul demisiei cit si in cazul incetarii raporturilor de munca prin acordul partilor, angajatorul are obligatia de plata a salariului si a celorlalte drepturi pina la data incetarii CIM.
in justitie, in cazul dv. puteti solicita plata drepturilor salariale pina la data incetarii CIM, daca acestea nu au fost achitate.
Multumesc mult pt raspunsul rapid. :)
Ma gandeam doar ca daca demisionez fara preaviz invocand neplata salariilor este mai evident in justitie decat incheierea de comun acord. Precizez ca angajatorul este de acord cu "acordul partilor".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie ionut3 ionut3 pot sa imi dau demisia daca nu mi-au bagat salariul la timp?eu mi-am depus demisia dar nu m-am dus in preaviz si acum vor sa ma bage in consiliu de disciplina ... (vezi toată discuția)
Demisie sau art. 55 "b" ? Amalia78 Amalia78 Buna ziua! La firma la care sunt angajata din oct.2006 nu s-au mai dat salariile din luna iulie a anului curent . Din zi in zi suntem mintiti ca \"maine\" vom ... (vezi toată discuția)
Demisie la zi mihaelac64 mihaelac64 lucrez de 2 ani la o firma care a intrat in insolventa acuma de o luna,ni sa tot zs ca se inchide magazinul dar nu stie nimeni cand datorita unui contract cu ... (vezi toată discuția)