avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Are voie polițistul local să dea amenzi din OUG ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Are voie polițistul local să dea amenzi din OUG 195/02?

Va salut, am fost sanctionat de catre un politist local , pentru stationare asa zisa interzisa, Sanctiunea aplicata a fost de 4 puncte amenda (580 lei ) si 3 puncte penalizare , iar incadrarea a fost facuta la OUG195/02, Art 143. lit.d. . Va rog comunicati-mi daca mai au voie cei de la politia locala, acestia fiind angajati in administratia publica, sa dea amenzi conform OUG, care nu tin de ei...In mod normal acestia ar trebui sa acorde sanctiuni pe HCL ... Astept raspuns. Multumesc anticipat
Ultima modificare: Duminică, 15 Aprilie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Ionut 1992 , utilizator 00:21, 11 Noiembrie 2021
Stimabilă doamnă/domnișoară, dacă citiți până la final, veți observa că e specificat și {precum și de a aplica sancțiunile contravenționale prevăzute de lege} , iar după ce se specifică și în HG 1391/06, clar aceștia nu mai au nici o atribuție legată de OUG, iar eu nu am spus niciodată că politia locala nu are voie sa dea sancțiuni, însă doar pe HCL. Regăsiți legea mai jos
Hotărârea Guvernului nr. 1391/2006 , publicata M. Of. nr. 876 din 26 octombrie 2006, unde se specifică că Agentul de la politia locala, care ar avea atribuții privind circulația vehiculelor și aplicarea sancțiunilor trebuie să îndeplinească condițiile prervăzute de art.177alin.(2) din H.G. nr.1391 /2006 normele de aplicare ale O.U.G. nr.195/2002 și anume :polițiștii rutieri sunt ofiteri și agenți de poliție specializați si anume desemnati prin dispozitie a inspectorului general al Inspectoratului General al Politiei Române.
Ultima modificare: Duminică, 15 Aprilie 2018
Ionut 1992, utilizator
Stimabile domn, dacă citiți cu mare atenție,
sancțiunile se refera la art. 39 adică neprezentarea la citație. Însă, dacă sunteți asa de sigur pe ce susțineți, absolut nimic nu va oprește sa va căutați dreptatea pe care susțineți c-o aveți, în instanta. Depuneți plângere împotriva PV de contravenție și susțineți exact ceea ce afirmați aici.
Atunci să înțeleg că punându-mi o invitație în parbrizul mașinii, a comis un abuz?
Și dacă în H.G. nr.1391 /2006, spune la art.177alin.(2) ca "polițiștii rutieri sunt ofiteri și agenți de poliție specializați si anume desemnati prin dispozitie a inspectorului general al Inspectoratului General al Politiei Române." iar polițistul local fiind funcționar public, credeți că e desemnat de Inspectoratului General al Politiei Române?...Eu cred ca NU!
@latka
Un articol care cred că vă lămurește:
[ link extern ] /

Dacă polițistul local nu l-a prins ''în flagrant'', deci coborând sau urcând în mașina staționată, nu avea competența să-i aplice amenda și punctele.

Ionut1992, nu e niciun abuz că v-au invitat la sediu, dar e o simplă invitație. Dacă vreți vă duceți, dacă nu, nu.

Alte discuții în legătură

Am fost amendat de politia locala! metulica metulica am fost amendat de pol locala pt oprire interzisa am contestat in instanta si am pierdut din cite stiu pol locala nu are competenta de a amenda pe oug 195/2002 ... (vezi toată discuția)
Ridicare autovehicul, buna ziua, am urmatoarea speta: in data de 18.02.2023 - ora 20:40 ... shumifree shumifree Buna ziua, am urmatoarea speta: In data de 18.02.2023 - ora 20:40 mi-a fost ridicata masina de pe aleea Dragos Mladinovici, fiind parcata la mai putin de 25 ... (vezi toată discuția)
Ridicare auto- plangere contraventionala Dulcina Dulcina Am patit-o! Mi-au ridicat autovehicolul din sect 1, str Postelnicul, perpendiculara pe Bd Ion Mihalache. Masina era parcata perpendicular pe trotuar. Ceea ce ... (vezi toată discuția)