avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 997 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Renunțarea la judecarea unui capăt de cerere. Va lua ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Renunțarea la judecarea unui capăt de cerere. Va lua în considerare instanța cererea mea dacă am trimis-o cu numai 6 zile înainte de termen?

aM TRIMIS PRIN POSTA ELECTRONICA O CERERE IN CARE ARATAM CA RENUNT LA JUDECATA UNUI CAPAT DE CERERE, URMAND CA ACEASTA SA CONTINUE CU CELALALT. capatAs vrea sa stiu daca, fiind trimisa pe e-mail cu numai 6 zile inainte de termen, instanta se va pronunta asupra cererii sau era necesar sa o trimit mai devreme-am rugamintea sa mentionati si un act normativ in acest sens.A doua intrebare este daca instanta are dreptul sa suspende judecata in situatia in care nu sunt de acord cu experiiza contabila, dispusa de presedintebintrucat obiectivele instantei nu sunt de natura sa descopere adevarul, aceasta stabilind in obiectiv ca expertul sa verifice daca au fost achitate orele suplimentare,, aspect pe care eu deja l-am precizat ca au fost achitate orele suplimentare, ramanand de achitat numai sporul pentru orele ce nu au fost compensate cu timp liber corespunzator.
Ultima modificare: Marți, 17 Aprilie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: dumitrucera , utilizator 16:08, 24 Mai 2018
Reclamantul poate să renunțe oricând la judecată, în tot sau în parte, fie verbal în ședință de judecată, fie prin cerere scrisă. Cererea se face personal sau prin mandatar cu procură specială. Dacă renunțarea s-a făcut după comunicarea cererii de chemare în judecată, instanța, la cererea pârâtului, îl va obliga pe reclamant la cheltuielile de judecată pe care pârâtul lea făcut. (a se vdea art.406 cpc).
Acum fata de afirmatia dvs "cu numai 6 zile inainte de termen", se pune problema inainte de care termen? Pentru ca daca nu este vorba despre primul termen, atunci textul spune Dacă reclamantul renunță la judecată la primul termen la care părțile sunt legal citate sau ulterior acestui moment, renunțarea nu se poate face decât cu acordul expres sau tacit al celeilalte părți. Dacă pârâtul nu este prezent la termenul la care reclamantul declară că renunță la judecată, instanța va acorda pârâtului un termen până la care să își exprime poziția față de cererea de renunțare. Lipsa unui răspuns până la termenul acordat se consideră acord tacit la renunțare.
Cat priveste dispunerea expertizei, ar trebui aduse din partea dvs cateva lamuriri suplimentare, in sensul daca ati fost in sala la propunerea si incuviintarea probei si daca v-ati opus in vreun fel indicand instantei ce ati scris mai sus in mesaj. In principiu, atunci când constată că desfășurarea normală a procesului este împiedicată din vina reclamantului, prin neîndeplinirea obligațiilor stabilite în cursul judecății, potrivit legii, judecătorul poate suspenda judecata, arătând în încheiere care anume obligații nu au fost respectate, insa in speta prezentata efectuarea expertizei se poate desfasura si fara prezenta dvs asa incat nu vad un impediment major in acest sens. Acum, nu stiu ce a dispus instanta cu privire la cheltuiala cu expertiza. Sunt necesare detalii.
Cu privire la cererea de renuntare la judecata unui capat de cerere, aceasta a fost inaintata prin email cu 6 zile inainte de cel de-al 2 lea termen.Am inaintat aceasta cerere, nemultuminta fiind de faptul ca, instanta, la primul termen, desi nu s-a solicitat, a dispus efectuarea expertizei contabile stabilind un obiectiv care nu aducea nicio lamurire cauzei.M-am opus acestei probe atat pentru faptul ca din actele depuse la dosar reiese ca nu a fost achitat sporul pentru orele suplimentare cat si pentru faptul ca obiectivul instantei nu este nici pe departe de a solutiona cauza intrucat a stabilit ca expertul sa verifice daca au fost achitate orele suplimentare, plata pe care eu deja am aratat prin precizare ca s-a facut, ramanand neachitat numai sporul.Pe de alta parte, instanta a stabilit in sarcina mea achitarea acestui onorariu, destul de mare raportat la volumul de munca si complexitatea cauzei, cu toate ca am aratat ca in litigiile de munca sarcina probei revine angajatorului, care, in cazul de fata, nu a adus nicio proba din care sa reiasa ca ar fi achitat sporul pentru orele lucrate suplimentar.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
- Dacă reclamantul renunță la judecată ulterior primului termen la care părțile sunt legal citate, renunțarea nu se poate face decât cu acordul expres sau tacit al celeilalte părți.
- Cu privire la expertiza, ati fost in sala cand s-a dispus proba cu expertiza sau nu?, v-ati opus in vreun fel, ati invocat cele scrise mai sus? sau doar ati lasat la aprecierea instantei pe baza lecturarii hartiilor din dosar (pentru ca, prin precizarile de mai sus, nu oferiti nimic clar). Pentru ca, daca ati ridicat exceptia si pozitia dvs a fost consemnata in incheiere, si totusi nu vi s-a admis, aveti sanse sa o valorificati mai bine in apel, cat priveste fondul, aici, daca va opuneti la expertiza dispusa atunci cheltuielile efectuate cu expertiza până la data refuzului vor fi suportate de partea care s-a opus efectuării expertizei, si in plus aveti sansa, daca instanta apreciaza ca procesul nu poate continua fara aceasta proba, sa vi se respinga cererea ca nefondata. Caz in care, ar fi de preferat ca instanta sa suspende judecata pentru neindeplinirea obligatiei stabilite in sarcina dvs., decat sa va respinga cererea si sa intervina autoritatea de lucru judecat, ceea ce nu trebuie sa va mai explic ce inseamna pentru dvs.
Argumentele mentionate mai sus au fost sustinute in fata instantei, subliniind in primul rand ca obiectivul stabilit de instanta nu este complet, aratand ca trebuie solicitat de instanta in mod expres ca expertul sa verifice daca s-a achitat sporul pentru munca suplimentara si nu daca au fost achitate orele suplimentare..Avand in vedere ca presedinta, in mod eronat, mi-a comunicat ca este acelasi lucru desi am sustinut ca sunt lucruri total diferite, am considerat ca este bine sa fac cerere pentru renuntarea la acel capat de cerere.Incercand sa verific ce s-a mentionat in incheiere, am ramas surprinsa sa vad ca la dosar s-a depus incheierea de la dosarul altei cauze care nu avea nicio legatura cu dosarul meu(nr de dosar diferit, parti diferite).Ce este de facut in aceasta cauza?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu aveti ce face, decat sa invocati neregularitatile procesuale, inca o data (daca spuneti ca le-ati invocat si in fata instantei, direct) prin note scrise, si depuse la dosar, privind sustinerile dvs (pentru ca trebuie sa va asigurati pe orice cale, acum la fond, ca ati facut tot ce tinea de dvs, ca sa nu vi se impute mai tarziu ca lipsurile s-au acoperit prin depasirea termenului) ori angajati un avocat care sa se ocupe de problema dvs.
Ultima modificare: Duminică, 15 Aprilie 2018
trandafir2, moderator

Alte discuții în legătură

Actiune in instanta - opunere la efectuarea expertizei dumitrucera dumitrucera Am introdus actiune in instanta intrucat angajatorul nu mi-a achitat sporul pentru orele suplimentare.Instanta a solicitat expertiza financiar contabila cu ... (vezi toată discuția)
Renuntare la judecata dumitrucera dumitrucera Vreau sa renunt la judecarea unui capat de cerere intr-un proces privind litigii de munca.Am avut primul termen in care instanta a solicitat expertiza pentru ... (vezi toată discuția)
Este corecta hotararea judecatoreasca in cazul in care... leonora leonora Buna ziua. Am adresat pe acest forum mai multe intrebari la care mi s-au dat raspunsuri argumentate cu art.din lege,dar total diferite de ceea ce a dispus ... (vezi toată discuția)