Sotia mea a beneficiat de un curs de formare profesionala platit de angajator. Printr-un act aditional la CIM sotia s-a obligat ca daca paraseste firma in mai putin de 3 ani de la absolvirea cursului (data eliberarii diplomei) sa plateasca contravaloarea cheltuielilor suportate de angajator cu pregatirea sa profesionala, in valoare de 7.000 de lei, din care 3.500 lei - valoarea cursului, alti 3.500 de lei - cheltuieli ocazionate de un training sustinut la firma unei rude a administratorului angajatorului. Conform actului aditional, perioada de 3 ani se intinde intre 16.01.2017 si 15.01.2020. Daca in privinta valorii cursului nu sunt dubii, valoarea reala a trainingului nu poate fi dovedita prin documente de nici una din cele doua parti. Avand in vedere cele enumerate mai sus, dar si faptul ca sotia mea si-a dat demisia de la actualul angajator, ultima zi de lucru fiind 27.04.2018 (angajatorul a renuntat partial la preaviz), ce obligatii financiare are ea fata de angajator? Sotia mea doreste sa plateasca obligatiile asumate, dar si ca suma de plata sa fie una corecta, reala.
Ma tem ca lucrurile nu stau asa. Se prezuma ca suma de 7000 lei va fi amortizata prin plus valoarea creata de angajat in urmatorii 3 ani. Suma a fost deja cheltuita de angajator, dar plus valoarea a fost creata partial. Concluzia este ca angajatorul va iesii in pierdere, ceea ce in mod sigur nu o sa-i convina. Cuantumul sumei datorate nu se mai discuta atata timp cat exista un contract parafat initial intre parti.
Nerespectarea de catre salariat determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.
Asta stim. Conform calculelor, ar trebui achitata suma de 4019 lei pentru perioada 28.04.2018 - 15.01.2020. Numai ca, momentan verbal, patroana a avansat pentru plata suma de 4.500 lei! De unde? Asa cum spuneam, valoarea de 3.500 lei a cursului nu este interpretabila, in schimb, pentru ceilalti 3.500 de lei, "cheltuieli training angajat", nu exista nici un document (fiscal).
Cheltuita de angajator a fost suma de 3.500 lei, pentru cursul de formare. Ceilalti 3.500 de lei reprezinta o suma "calculata" de angajator fara nici o baza reala. Iata o speta similara, de la Curtea de Apel Bucuresti: "Potrivit actelor aditionale incheiate intre parti, pentru nerespectarea obligatiilor asumate in contract, apelantul-parat avea obligatia de a suporta cheltuielile ocazionate de pregatirea profesionala. Potrivit practicii judiciare, aceste cheltuieli nu pot cuprinde, de principiu, decat sumele platite efectiv de societate pentru stagiul de formare profesionala si nu pot include si salariul incasat de parat in perioada stagiului, in temeiul dispozitiilor contractului individual de munca incheiat intre parti." Ori, in cazul de fata, chiar daca nu vorbim, momentan, despre un procas si nici despre includerea in obligatia de plata a "salariului incasat de parat in perioada stagiului de formare profesionala", ne putem totusi referi la obligatia angajatului demisionar de a achita doar "sumele platite efectiv de societate pentru stagiul de formare profesionala".