avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 713 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Restituire cheltuieli cu formarea profesionala ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Restituire cheltuieli cu formarea profesionala suportate de angajator

Sotia mea a beneficiat de un curs de formare profesionala platit de angajator. Printr-un act aditional la CIM sotia s-a obligat ca daca paraseste firma in mai putin de 3 ani de la absolvirea cursului (data eliberarii diplomei) sa plateasca contravaloarea cheltuielilor suportate de angajator cu pregatirea sa profesionala, in valoare de 7.000 de lei, din care 3.500 lei - valoarea cursului, alti 3.500 de lei - cheltuieli ocazionate de un training sustinut la firma unei rude a administratorului angajatorului. Conform actului aditional, perioada de 3 ani se intinde intre 16.01.2017 si 15.01.2020. Daca in privinta valorii cursului nu sunt dubii, valoarea reala a trainingului nu poate fi dovedita prin documente de nici una din cele doua parti. Avand in vedere cele enumerate mai sus, dar si faptul ca sotia mea si-a dat demisia de la actualul angajator, ultima zi de lucru fiind 27.04.2018 (angajatorul a renuntat partial la preaviz), ce obligatii financiare are ea fata de angajator? Sotia mea doreste sa plateasca obligatiile asumate, dar si ca suma de plata sa fie una corecta, reala.
Ultima modificare: Marți, 17 Aprilie 2018
catalinmail072007, utilizator
Cel mai recent răspuns: catalinmail072007 , utilizator 13:41, 19 Aprilie 2018
Multumesc mult.
Ma intreb si va intreb care ar putea fi avantajul, scopul urmarit de angajator de insista ca angajamentul de plata sa fie incheiat la notar? (Intre timp, angajatorul a fost de acord cu plata in rate a sumei datorate, in contul sau bancar.)
Intre timp patroana a inregistrat demisia, dar a tinut sa mentioneze pe cererea de demisie "DE ACORD (!!!) in baza art.55, lit.b C.M. (ca urmare a acordului părţilor, la data convenită de acestea !!!) incepand cu 28.04.2018. Perioada de preaviz fiind redusa la doar 10 zile lucratoare, respectiv din 16.04.2018 pana in 27.04.2018." Pareri? Comentarii? Sincer, eu am ramas fara cuvinte...
Demisia este una, iar acordul partilor este cu totul altceva ...in ultima situatie , nu se acorda preaviz.
Eu stiu asta, din pacate, patroana are mari lacune! Ba mai mult decat atat, a emis, deja (ante-datata), si o decizie de incetare a activitatii cu acordul partilor, datata cu 27.04.2018, in care se scrie ca raporturile de munca inceteaza cu acordul partilor, in conforitate cu art.55, lit.b din Codul Muncii, incepand cu 28.04.2018. Avand in vedere modul de exprimare folosit de patroana pe cererea de demisie, existenta unei cereri de demisie, dar si a unei decizii emisa angajator de incetare a activitatii cu acordul partilor, ce se ia de buna (in instanta) demisia sau acordul partilor? In cazul in care se considera ca activitatea inceteaza cu acordul partilor, mai exista obligatia angajatului de a achita cheltuielile efectuate de angajator pentru formarea sa profesionala? Eu unul sunt total debusolat de actiunile patroanei, dar si de "nestatornicia" instantelor romanesti in cazuri similare. De aceea, incerc sa evit, pe cat posibil, ajungerea in instanta, dar nici nu vreau sa ies in pierdere...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acti adițional pentru training Costin A. Costin A. Bună ziuă. Am semnat un contract cu un angajator în data de 14 Noiembrie 2016, acuma doresc sa închei contractul la mai puțin de 3 luni (adică încă ... (vezi toată discuția)
Formare profesionala titus12 titus12 BUNA SEARA,AS DORI VA ROG SA OBTIN O INFORMATIE PRIVIND LEGALITATEA,FORMULA DE CALCUL COSTULUI UNUI CURS DE FORMARE IN CAZ IN CARE ANGAJATUL ISI Da demisia (vezi toată discuția)
Act adițional la cim Dan1995 Dan1995 Buna ziua! In urma cu aproximativ două luni am fost anunțat de angajator că urmează să fiu inclus într-un program de training. Dupa aceasta perioada am ... (vezi toată discuția)