avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 720 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Restituire cheltuieli cu formarea profesionala ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Restituire cheltuieli cu formarea profesionala suportate de angajator

Sotia mea a beneficiat de un curs de formare profesionala platit de angajator. Printr-un act aditional la CIM sotia s-a obligat ca daca paraseste firma in mai putin de 3 ani de la absolvirea cursului (data eliberarii diplomei) sa plateasca contravaloarea cheltuielilor suportate de angajator cu pregatirea sa profesionala, in valoare de 7.000 de lei, din care 3.500 lei - valoarea cursului, alti 3.500 de lei - cheltuieli ocazionate de un training sustinut la firma unei rude a administratorului angajatorului. Conform actului aditional, perioada de 3 ani se intinde intre 16.01.2017 si 15.01.2020. Daca in privinta valorii cursului nu sunt dubii, valoarea reala a trainingului nu poate fi dovedita prin documente de nici una din cele doua parti. Avand in vedere cele enumerate mai sus, dar si faptul ca sotia mea si-a dat demisia de la actualul angajator, ultima zi de lucru fiind 27.04.2018 (angajatorul a renuntat partial la preaviz), ce obligatii financiare are ea fata de angajator? Sotia mea doreste sa plateasca obligatiile asumate, dar si ca suma de plata sa fie una corecta, reala.
Ultima modificare: Marți, 17 Aprilie 2018
catalinmail072007, utilizator
Cel mai recent răspuns: catalinmail072007 , utilizator 13:41, 19 Aprilie 2018
Primordial este legea. care prevede expres ce se achita in caz de nerespectare a obligatiei de a lucra o anumita perioada de timp.

Ati vorbit cu patroana ? Daca nu, ii puteti arata prevederile art.198 C.mun. , dar si practica judiciara.

Momentan patroana refuza sa prezinte in scris suma de plata, dar, verbal, a avansat suma de 4.500-4.600 de lei, care, conform calculelor facute de mine pe baza legii si a actului aditional ar fi una umflata, suma reala fiind de 4.019,31 lei (obligatie de neparasire a locului de munca 3 ani de la data eliberarii diplomei - 16.01.2017 - adica 16.01.2017-15.01.2020, un total de 1095 de zile; suma de plata 7.000 de lei, proportional cu perioada ramasa nelucrata din cei 3 ani, adica 28.04.2018-15.01.2020 = 629 de zile; din date rezulta urmatorul calcul: 7.000 lei/1095 zile=6,39 lei/zi obligatie de plata; 6,39 lei*629 zile ramase nelucrate=4.019,31 lei obligatie totala de plata). Va rog sa ma corectati daca am gresit calculele! Pe de alta parte, patroana doreste incheierea unei obligatii de plata la un NOTAR. Nu vad rostul acestei miscari atat timp cat exista dorinta angajatei de a plati suma datorata printr-un angajament de plata intre ea si angajator, angajament care sa fie inregistrat legal in registrul angajatorului, asemeni cererii de demisie!
Ultima modificare: Miercuri, 18 Aprilie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu incheiati nimic la notar, daca nu se accepta dialogul ... sa actioneze in instanta si atunci va fi obligata sa prezinte modul de calcul.
Lasand, la o parte notarul si valoarea ce urmeaza a fi platita, va rog sa-mi spuneti care ar fi procedura normala de incheiere a unei intelegeri intre angajator si angajat, privind restituirea sumei datorate de angajat (nota de constatare a prejudiciului. decizie de imputare, angajament de plata...).
Ultima modificare: Miercuri, 18 Aprilie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Angajatorul poate solicita salariatului în cauză, printr-o notă de constatare și evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul părților, într-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicării.

2. Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul părților nu poate fi mai mare decât echivalentul a cinci salarii minime brute pe economie. În prezent, valoarea salariului brut pe țară este de 1900 de lei .
Prin urmare, pentru a putea fi folosit acordul părților pentru recuperarea prejudiciului, contravaloarea acestuia nu trebuie să depășească 9500 de lei.

3. Acordul va cuprinde :
- datele de identificare ale angajatorului si salriatului;
- recunoașterea de către salariat a vinei cu privire la producerea prejudiciului;
- detalii cu privire la prejudiciul produs;
- evaluarea sau valoarea pagubei;
- modalitatea prin care va fi recuperat prejudiciul (de exemplu, plata într-o singură tranșă, în rate, data la care se efectuează plata/plățile).

Alte discuții în legătură

Acti adițional pentru training Costin A. Costin A. Bună ziuă. Am semnat un contract cu un angajator în data de 14 Noiembrie 2016, acuma doresc sa închei contractul la mai puțin de 3 luni (adică încă ... (vezi toată discuția)
Formare profesionala titus12 titus12 BUNA SEARA,AS DORI VA ROG SA OBTIN O INFORMATIE PRIVIND LEGALITATEA,FORMULA DE CALCUL COSTULUI UNUI CURS DE FORMARE IN CAZ IN CARE ANGAJATUL ISI Da demisia (vezi toată discuția)
Act adițional la cim Dan1995 Dan1995 Buna ziua! In urma cu aproximativ două luni am fost anunțat de angajator că urmează să fiu inclus într-un program de training. Dupa aceasta perioada am ... (vezi toată discuția)