avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Apartament ipotecat...se stinge datoria?
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Apartament ipotecat...se stinge datoria?

In 2006, 3 asociati se despart-unul din ei preia toata firma,dar se angajeaza ca in 5 ani sa-i desplateasca cu suma 50.000 de euro(partea lor din firma),cu acte facute la notar,dar in acele acte reiese ca este dator ca si persoana fizica(ca sa nu se falimenteze intentionat firma,si ceilalti 2 sa ramana fara nimic...).Pentru suma de 50.000 de euro s-a ipotecat in favoarea unuia dintre asociati,un apartament proprietate personala a unei rude.Contractul are o singura clauza:daca datornicul decedeaza cei 2 renunta la ipoteca de pe apartament.
Intrebarea mea este:
Daca nu se palteste suma datorata,si se ajunge la executare(ctr.este cu titlu executoriu),iar valoarea apartamentului nu mai acopera acum suma-fostii asociati imi mai pot pretinde bani,invocand faptul ca apartamentul cu care s-a garantat nu valoreaza acum 50.000 de euro?
In contract scrie ca daca nu pot plati,se ia apartamentul...
Cel mai recent răspuns: shadow_figure , utilizator 17:22, 28 Octombrie 2009
Acel contract de ipoteca seamana foarte mult cu un act de dare in plata ...adica in schimbul datoriei de X , daca in termen de Y ani , luni , zile , etc , nu pot achita , atunci preiei apartamentul! Din punctul meu de vedere pot intenta o actiune in instanta insa nimeni nu poate garanta succesul!:D
Multumesc pentru raspuns!Intotdeauna sunteti foarte prompt!:)
MIHAI GRIGORE a scris:

Acel contract de ipoteca seamana foarte mult cu un act de dare in plata ...adica in schimbul datoriei de X , daca in termen de Y ani , luni , zile , etc , nu pot achita , atunci preiei apartamentul! Din punctul meu de vedere pot intenta o actiune in instanta insa nimeni nu poate garanta succesul!:D

:O
Cum asa? Ipoteca este o institutie juridica, iar darea in plata o alta insitutie. Nu au nicio legatura.
Daca valoarea apartamentului nu acopera intreaga creanta, atunci va fi executat asociatul unic pe toate bunurile sale proprii, pana la acoperirea intregii creante.
Acum sunt nelamurita...:(
va lamuresc eu. Daca acel contract e facut la notar, e titlu executoriu. Nu trebuie sa intenteze nicio actiune in instanta, asa cum opineaza domnul expert evaluator.
Trebuie doar sa solicite executarea silita unui executor judecatoresc competent. mai intai a imobilului, si ulterior, in baza contractului de cesiune de parti sociale /vanzare actiuni a tuturor bunurilor proprii ale debitorului, pana la acoperiirea integrala a creantei restante.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imprumutul garantat cu ipoteca ContSters40598 ContSters40598 Nu m-am confruntat inca cu acest gen de contracte. Ma intereseaza cele incheiate intre doua persoane fizice, ptr. o suma de bani (semnificativa), suma de bani ... (vezi toată discuția)
Titlu de executare georgia2 georgia2 Am un titlu de executare pt niste restante la intretinere, am achitat debitul in totalitate, dar au ramas penalitatile.Apartamentul are ipoteca pe 20 de ani, ... (vezi toată discuția)
Executare silita miva_70 miva_70 Executorul judecatoresc imi poate vinde apartamentul care este ipotecat la banca pentru restante la intretinere? (vezi toată discuția)