avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1048 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Speta civil - OPINII???
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Speta civil - OPINII???

la data de 23 martie 2001, AB de profesie medic, a cumparat de la CD, autoturismul marca W,platind p ac suma de 15.000 euro. contractul de v-c s-a incheiat in targul din Vitan din orasul Buc, predarea autoturismului avand loc in aceeasi zi.
Anterioar incheierii contractului, A.B a condus aprox 30 de km autoturismul prin oras, s-a uitat cu atentie la acesta si, constatand ca nu observa niciun defect, a luat hot sa il cumpere.Vanzatorul l-a asigurat pe cumparator ca toate dotarile autoturismului sunt functionabile(sistem franare ABS, ESP, airbag sofer, aer conditionat, inchidere cetralizata)
la data de 15 iun 2002 AB a fost implicat intr-un accident auto, in urma caruia suferit leziuni traumatice, iar autoturismul a fost avariat. Cu ocazia accidentului Ab a constat ca sistemul de protectie airbag nu a functionat , desiintesitatea impactului dintre cele 2 autoveh ar fi impus declansarea acestuia. Adresandu-se in aceeasi zi unei societati specializate in repararea autoturismelor marca W, AB a aflat ca sit airbag fusese declansatanterior cumpararii autoturismului si nu fusese inlocuit. totodata sa constat ca deficienta sit airbag nu era vizibila de catre o pers care nu avea cunostiinte de specialitate si aparatura adecvata. De asemenea i s-a aus la cunost ca pretul pt montarea unui nou sistem este de 1500 euro.
Pe 24 sept 2002 AB l-a chem in judec pe CD solicitand instantei sa dispuna anularea contractului de v-c. in motivare act ABa aratat ca s-a aflat in eroare la mom incheierii contractului, necunosc. ca aceasta nu are sist airbag functionabil. daca ar fi cun ac imprejurare , nu l-ar mai fi cumparat.
paratul a depus intampinare prin care a incocat exceptia prescriptie dr la actiune , intrucat act nu a fost introd in termenul max de 18 luni prev de lege. Pe fond, a sol respingerea act, intrucat nici el nu a stiut de deficienta sist airbag, autoturismul fiind cump de la numitul OP- in acest sens a aratat ca nu poate fi anulat respectivul contract de v-c , reclamantul avand posib sa se indrepte impotriva lui OP pt eventualele pretentii in legatura cu autoturismul.
la primul t de judecata reclam a solicitat , iar instanta a incuviintat amanarea jud pt a putea lua la cun de cont intampinarii.
La al doilea t de jud, reclam s-a prezentat si a depus o cerere de completare a obiectului cererii de chem in jud , solicitand prin aceasta ca, in conditiile in care va fi respins primul capat de cerere , instanta sa dispuna obligarea paratului la restituirea sumei de 1500 euro, reprezentand reducerea de pret la care are dr ca urmare a descoperirii deficientei de functionare a sistemului airbag la autoturismul cump. Cererea paratului de acordare a unui termen in vederea depunderii intampinarii la cererea de completare a actiunii a fost respinsa de instanta ca nefondata. in aceste conditii, paratul a aratat ca cererea de completare a act este formulata tardiv si se opune la judecarera acesteia impreuna cu rerea initiala. La acelasi termen, instanta a pus in discutia partilor exceptia prescriptiei cererii principale si tardivitatea depunerii cererii de completare a actiunii ambele fiind respinse ca nefondate.

formularea e cam #-o sorry
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 18:35, 28 Octombrie 2009
Si ce ati dori dvs sa stiti?
Ce va decide instanta de judecata?:D
Cred ca numai judecatorul poate spune asta ...eu unul pot doar sa intuiesc ca va accepta chemarea in garantie a numitului OP daca se va demonstra ca autoturismul a fost avariat inainte sa il instraineze lui CD, avarie care sa fi provocat nefunctionarea airbagului respectiv!B-)
...astea imi suna a spete de seminar...
Si mie imi suna a speta de scoala...

D 167/1958
Art. 5. - Dreptul la acţiunea privitoare la viciile ascunse ale unui lucru transmis sau ale unei lucrări executate, se prescrie prin împlinirea unui termen de 6 luni, în cazul în care viciile nu au fost ascunse cu viclenie.

Art. 11. - Prescripţia dreptului la acţiune privind viciile ascunse ale unui lucru transmis sau ale unei lucrări executate, începe să curgă de la data descoperirii viciilor, însă cel mai tîrziu de la împlinirea unui an de la predarea lucrului sau lucrării.

Adica maxim:
1an de la predare (limita max de la care incepe sa curga term) + 6 luni (termenul special prev. de art 5) = 18 luni - pentru cazul in care viciile nu au fost ascunse cu viclenie
dar
1 an + 3 ani (termenul general de prescriptie) pentru viciile ascunse cu viclenie
Ultima modificare: Miercuri, 28 Octombrie 2009
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimb apartament vicii pimani pimani Urmeaza sa fac un schimb de apartament cu o alta persoana fizica cu plata unei sulte din partea respectivului. ma intereseaza daca dupa ce semnez contractul de ... (vezi toată discuția)
Sunt in termen ? O26 O26 In 2000 societatea mea a contractat un produs ... s-a facut receptia Certificatelor de Conformitate ... la punerea in exploatare se constata neconformitati ... (vezi toată discuția)
Calitatea constructiei la o casa cumparata george_x george_x Buna ziua, Am o problema legata de un imobil pe care l-am achizitionat in mediu rural, in apropierea Bucurestiului, P+1. Dupa un an am aflat de o serie de ... (vezi toată discuția)