Sotul meu are un apartament de la bunica lui prin donație.copii bunicii au renuntat la partea lor iar actul este cu uzufruct viager.in familie au aparut discutii,existând amenințări cu stricarea actului de donație.precizez ca stam de 8 a ni in acest apartament in care am facut investiții.poate fi anulată o donație atât de usor sau avem si noi niste drepturi?
Bunica traieste-93 ani.tot bunica are drept de uzufruct viager.donatia este din 2009.Bunica are 2 copii,unul a primit deja un imobil iar celalalt este tatăl sotului.amenințările vin inclusiv de la mama sotului,matusa si bunica influențata de acestia.multumesc
Ar fi incidente prevederile vechiului Cod Civil, art 829 unde donatia se revoca intre altele pentru neindeplinirea conditiilor cu care s-a facut.
Daca bunica este titulara uzufructului, aceasta are dreptul sa locuiasca si/sau sa inchirieze apartamentul, nu dvs (dar puteti fi chirias), ar fi posibil o "neindeplinire a conditiilor"
Cat timp traieste, bunica are dreptul la actiunea in revocare, dupa moartea acesteia donatia ar putea fi supusa reductiunii la cererea mostenitorilor rezervatari, cei doi copii ai sai.
Se poate sa nu fi fost varianta cea mai inspirata aceasta donatie in circumstantele dvs
Bunica nu a fost lezata in nici un fel,nu locuieste cu noi ci cu fiica sa.am avut grija sa ii oferim tot sprijinul.in caz ca actul este atacat care este conduita pe care trebuie sa o urmam sau cum putem preveni un asemenea lucru?multumesc
Cat timp traieste bunica, pastreaza dreptul de a solicita revocarea pentru ca nu poate folosi apartamentul. Daca puteti proba in vreun mod ca locuiti acolo cu acordul sau (inchiriere, comodat, orice altceva scris..) ar fi bine. Ar mai ramane revocarea pentru ingratitudine (orice s-ar putea dovedi, inclusiv faptul ca nu contribuiti la intretinerea sa daca este in nevoie, adica nu-i sunt suficiente mijloacele proprii)
Dupa decesul bunicii nu prea exista solutii. Doar in situatia in care autorul sotului (tatal acestuia) decedeaza inaintea bunicii, reductiunea donatiei ar putea sa nu fie necesara sau sa se faca intr-o cota mai mica, depinde de cazul concret si afecteaza doar marimea sultei pe care ar fi necesar sa o platiti celuilalt rezervatar.
Daca considerati ca aveti intr-adevar motive de ingrijorare, ganditi-va si la o consultatie (platita) la un avocat