avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Datorii vechi la intretinere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Datorii vechi la intretinere

Incepand cu anul 1998 nu am mai locuit in apartamentul proprietate personala, am facut o cerere prin care am instiintat firma de apa si canal ca nu mai locuieste nimeni la adresa respectiva.In urma cu o luna am primit o citatie de la tribunal prin care ma chemau la infatisare, eu fiind dat in judecata de firma de apa si canal a orasului pentru neplata unor datorii mai vechi. Inainte sa ma actioneze in judecata, nu mi-au trimis nimic prin care sa ma someze sa platesc suma respectiva, sau prin care sa ma instiinteze ca am datorii la apa. Am cerut un desfasurator de la firma si mi-au dat un desfasurator incepand cu anul 2007 pana in prezent, cu mentiunea ca anul 2007 incepea deja cu o datorie de 300 lei si penalitati tot de 300 lei. Am cerut sa mi se dea desfasuratorul pe toata perioada de cand exista datoria respectiva si mi-au spus ca nu pot sa imi dea asa ceva si ca ei nu stiu de unde vine datori pentru ca au fost mai multi angajati acolo pe perioada aceea si ei nu stiu ce au facut acestia (:O ?????). Am platit totusi o suma de bani luna trecuta, pe chitanta nu se specifica nimic, luna pentru care s-a platit, daca au fost incluse si penalitatile in aceasta plata, nimic. Astazi am fost iar la ei sa imi dea ceva la mana si am constatat ca datoria s-a marit iar foarte mult. La prima infatisare la judecata mi s-a spus sa aduc 2 martori care sa declare ca eu nu am mai locuit la adresa respectiva. De atunci s-a amanat de 2 ori procesul si nu mai stiu ce sa fac. Astazi judecatorul mi-a spus sa scriu o intampinare prin care sa specific situatia respectiva si sa aduc 2 martori. Specific ca in aceasta perioada am mai platit anumite sume, cu toate ca nu se specifica nimic pe chitante.As vrea sa stiu si eu urmatoarele situatii daca poate sa ma ajute cineva:
1. Din cate am inteles eu datoriile se prescriu dupa 3 ani, deci in situatia aceasta nu vad cum anul 2007 incepe cu o datorie fosrte mare si penalitati in aceiasi suma. Este corect?
2. Nu erau obligati ca inainte sa ma actioneze in instanta sa imi trimita o somatie de plata ? Iar in acest caz sa se specifice pentru ce perioade sunt sumele respective?
3. Ma poate ajuta cineva cum sa formulez intampinarea respectiva?
Cel mai recent răspuns: ContSters109351 , utilizator 14:59, 28 Octombrie 2009
Este o speta de drept civil. Vreti sa va mut topicul pe sectiunea aceea?
Pana va raspunde la intrebare incerc sa-i raspund scurt la intrebari:
1. Chiar daca juridic se prescriu dupa 3 ani, economic ele vor figura in fisa dvs. pana cand va exista un document intern al societatii de trecere a acestora pe cheltuieli. Prescriptia actioneaza DOAR in cazul in care creditorul nu face nimic pentru recuperarea creantei(instiintari, notificari, somatii, litigii).
2. Nu exista nicaieri aceasta obligatie. Puteti fi actionat in judecata si fara somatie.

In completare va sfatuiesc, in primul rand, sa luati legatura cu un avocat si, in al doilea rand, sa cautati si sa atasati la intampinare si copii ale chitantelor pe care le-ati primit atunci cand ati platit sumele mentionate de-a lungul timpului, chiar daca nu exista explicatii inscrise pe ele, si sa sustineti, in functie de data emiterii lor, ca reprezinta sume platite pentru intervalul 2007-2009.
Succes! :)

PS: @elga50 Speta este de drept comercial! :)
Sigur, imi cer scuze daca am postat gresit #-o

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces asociatia de proprietari Mirovi Mirovi Proces cu asociatia de proprietari pentru restante. Documente depuse la dosar de reclamanta (asociatie): cererea de chemare in judecata si copie dupa ultima ... (vezi toată discuția)
Prescriptia universal_gelu universal_gelu Am fost concediata, am ramas fara bani si nu puteam sa platesc taxele la asociatia de proprietari. Am solicitat sa ma actioneze in judecata, fiind o situatie ... (vezi toată discuția)
Apa si canal- prescriptie datorii Manuela217 Manuela217 Buna seara, As dorii si eu o lămurire,din cate stiu datoriile se prescriu după 3 ani. Din luna martie 2013 pana in lună septembrie 2017 am primit facturi la ... (vezi toată discuția)