avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1316 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... conditii de pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

conditii de pensionare

Buna ziua,am lucrat pana la 1 aprilie 2001 2 ani si 3 luni in CFR ,in functia de conductor bilete,apoi 12 ani pe cai ferate uzinale in functia de manevrant vagoane. Eu din cate stiu,aceste functii au fost incadrate in grupa 1 de munca.As vrea sa-mi spuneti daca puteti,daca aceste functii au fost la timpul respectiv intr-o grupa speciala de munca si daca da,avand in vedere ca am 59 de ani daca as putea beneficia de pensionare inainte de 65 de ani
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:16, 1 Mai 2018
Puteti beneficia de grupa de munca numai in conditiile in care firma la care ati lucrat a intocmit documentatiile cerute de lege, a primit avizul ITM/ Inspectia muncii pentru locuri de munca/ posturi de lucru/ meserii incadrate in grupa de munca si a nominalizat prin document intern, anual, persoanele care beneficiaza de grupa de munca.
Daca ati fi incadrat in grupa speciala de munca, pentru perioada mentionata de dvs. ca fiind lucrata efectiv, 100 % in grupa speciala puteti iesi la pensie la 59 de ani, scazandu-se din 65 de ani perioada corespunzatoare lucrata in grupa de munca.
Puteti solicita adeverinte de la firmele respective, in scris, cu nr. de inregistrare/ data, intocmite conform anexei 14 la HG nr. 257/ 2011 cu modificarile si completarile ulterioare din care va rezulta daca ati beneficiat de grupa de munca.
Pentru perioada de inainte de 2001 (cand mentionati ca ati lucrat) ar trebui sa se regaseasca mentiuni in carnetul de munca privind acordarea grupei de munca.
pe cartea de munca apare incadrat grupa 1 de munca la o singura societate unde am lucrat 5 ani.Insa in cazul ca as avea nevoie de adeverinte ce fac in cazul unei societati care numai exista este vorba de Granitul care s-a desfiintat de mult,ce pot sa fac?
Ultima modificare: Miercuri, 25 Aprilie 2018
gabriel59, utilizator
Trebuie sa aflati unde se gaseste arhiva. Aceasta trebuia preluata de catre firma care a preluat activele vechii societati sau cea care lichideaza societatea.
Arhiva putea fi preluata de o firma specializata in arhivare sau la Arhivele nationale din judet.
Incercati aici: [ link extern ] /
În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 34 alin. (5) şi art. 40 alin. (2) lit. h) din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cu referire la art. 18 din Legea Arhivelor Naţionale nr. 16/1996, republicată, în cazul existenţei documentelor primare, persoana interesată, care nu posedă dovezi privind vechimea în muncă sau activitatea desfăşurată în anumite grupe de muncă, are deschisă calea unei acţiuni în realizare - obligaţie de a face - având ca obiect obligarea deţinătorului de arhivă de a elibera adeverinţa constatatoare a vechimii în muncă/încadrării în grupele superioare de muncă.
(Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - ÎCCJ , Decizia nr. 2/2016)
este vorba doar de Granitul SA care numai exista.A fost demolat acolo tot si acum este un mall din cate stiu

Alte discuții în legătură

Adeverinta incadrare in grupa ii de munca gabormak gabormak Am lucrat ca subinginer constructor 4 ani la TCMM (Bucuresti, Filiala Moldova Noua) Cum pot dovedi c-am lucrat in grupa a II-a de munca ? as avea nevoie pentru ... (vezi toată discuția)
Adeverinta grupa a ii a /conditii deosebite de munca f.a.t.s.m.u. bucuresti SanduG SanduG Buna ziua! Sunt in prag de a iesi la pensie si as avea nevoie de sprijinul dumneavoastra in a ma consilia, indruma in urmatoarea problema: - in perioada ... (vezi toată discuția)
Caut arhiva timb bucuresti ghinitamanole ghinitamanole am fost angajat in 1972 si ca tot omu vreau sa ies la pensie.. nu o gasesc nu dau de ea.. stie cineva de aceasta firma unde se gaseste arhiva? (vezi toată discuția)