avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 298 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Infiintare frizerie coafor in apartament
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Infiintare frizerie coafor in apartament

Buna ziua,
V-as ruga sa ma ajutati cu un sfat... vecinul meu perete in perete, dintr-un imobil de locunite (24 apartamente) vrea sa-si deschida o frizerie - coafor la el in apartament.

In prima faza nu am realizat ce inseamna asta la nivel de zgomot, deranj, etc. si i-am dat o semnatura pe un tabel in care eram eu si vecinul de deasupra. Gandindu-ma mai bine, m-am dus la el si i-am spus ca m-am razgandit si nu mai sunt de acord. El nu a vrut sa-mi mai inapoieze hartia semnata, spunandu-mi ca oricum si fara semnaturi el tot o va face (frizeria).
Am luat legatura cu presedintele asociatiei de proprietari, care nici nu stia nimic despre acest lucru, i-am explicat situatia si el a incercat sa discute cu respectivul vecin si sa rezolve problema, insa si el a fost tratat cu indiferenta si luat "la misto".

V-as ruga sa ma sfatuiti ce sa fac sa impiedic infiintarea aceste frizerii.

Precizari care poate ajuta:
1. Respectivul vecin are firma cu sediul social in apartament.
2. Nu are avizul asociatiei de proprietari pentru infiintarea frizeriei
3. In imobilul nostru apa nu este contorizata pe apartamente.
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 12:22, 29 Octombrie 2009
Pentru schimbarea destinatiei unui apartament ii trebuie aprobarea comitetului executiv (presedintelui) si acordul vecinilor direct interesati, toti de pe palier, sus-jos.
Altfel nu poate obtine autorizatia de functionare si in consecinta nu va putea functiona decat fara aceasta autorizatie.

Iata articolul din legea 230/2007

Art. 42. - Schimbarea destinatiei locuintelor, precum si a spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta fata de destinata initiala, conform proiectului initial al cladirii cu locuinte, se poate face numai cu avizul comitetului executiv si cu acceptul proprietarilor direct afectati cu care se invecineaza, pe plan orizontal si vertical, spatiul supus schimbarii.
Va multumesc pentru promptitudine...

Care este diferenta in acest caz intre "avizul comitetului..." si "acceptul proprietarilor" ?

Si comitetul, in ce baza poate da acest accept? Se supune la vot in sedinta de comitet?

Ar trebui (sau ar fi bine) sa fac o adresa la comitet cum ca nu sunt de acord (chiar daca initial m-am pripit si am acceptat)? Ar putea conta asa ceva in sedinta de comitet? Sau se merge pe majoritatea simpla in votul din comitet?

Va multumesc anticipat.
E bine sa faceti o instiintare comitetului in care sa spuneti ca v-ati razgandit ulterior si ca acordul Dv. vi-l retrageti atata timp cat hartia lui cu semnaturile necesare nu e finalizata. Deci grabiti-va sa faceti asta.
El trebuie sa obtina avizul comitetului (evident o sedinta de comitet cu punere la vot) si acordul vecinilor de pe palier si al celor de sus si de jos.
Comitetul va da avizul sau asa ar trebui sa-l dea si consultand proprietarii, mai ales ca e vorba de o firma care va produce destul deranj.
Va spun cateva lucruri din experienta as. noastre:
- este adevarat ca se permite proprietarului schimbarea destinatiei unui apartament - in conditiile legii, asa cum au aratat colegii nostri mai sus; daca proprietarul doreste numai stabilirea sediului social al unei firme in proprietatea sa fara ai schimba destinatia initiala, lucrurile sunt si mai simple, insa este necesar acordul vecinilor si al as. prop. vezi link-ul urmator : [ link extern ]
- functionarea in blocurile de locuinte a unor firme cu profil frizerie-coafor, farmacie, birouri de relatii cu publicul, sunt cazurile cele mai fericite; ganditi-va ca proprietarul doreste si uneori chiar obtine acordul functionarii unor firme cu profil de bar de zi/noapte, gogoserie, discoteca, etc.... aceste intamplari au mai fost discutate pe forum si vai de mama lor ce patesc locatarii din bloc!
- strict in cazul dvs. ar trebui sa-i obligati sa-si monteze apometre pe apa rece si calda, sa-si faca intrare separata in frizerie, iar as. prop. sa incheie o conventie de decontare a cheltuielilor de intretinere (va pot trimite un model de conventie pe care il avem incheiat cu proprietarul unei frizerii aflata asa cum spuneti si dvs. la parterul unui bloc - spatiu provenit din apartament);
- noi avem date aprobari pentru schimbarea destinatiei locuintei pentru: 2 farmacii, 1 frizerie-coafor, 1 birou relatii clienti (UPC), 1 agentie imobiliara, 1 magazin cu desfacere produse de instalatii sanitare si electrice; totul curat, in liniste, civilizat si ne impacam f. bine cu proprietarii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spatiu comercial in bloc cu semnaturile vecinilor ionelsavu ionelsavu In urma cu 2 ani am cumparat un apartament la parterul unui bloc cu gandul de a transforma una dintre camere in spatiu comercial, aceasta avand un singur ... (vezi toată discuția)
Asoc.de proprietari romarta.slobozia@gmail.com romarta.slobozia@gmail.com Buna seara , Detin un spațiu comercial , doresc să l închiriez unui supermarket. Clientul dorește înainte de semnarea contractului , acordul Asoc de ... (vezi toată discuția)
Acordul proprietarilor pentru un restaurant la partier Jvs81 Jvs81 Buna.In vedere deschiderii unei pizzerii pentru a obține autorizație de la primărie mi sa cerut sa aduc acordul proprietarilor din acel bloc... Acum ... (vezi toată discuția)