avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 630 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara

Buna ziua.Numele meu este Istrate florentina si am un minor in intretinere in varsta de 5 ani care in urma cu aproximativ doi ani mi-a fost incredintat in urma unei hotarari judecatoresti irevocabile.Nu am fost si nici nu sunt casatorita cu tatal biologic al acestuia..In urma acestei decizii s-a calculat pensia alimentara care este o treime din salariul minim de economie avand in vedere ca tatal nu este angajat cu forme legale..Intrebarea mea ar fi.ce modalitati sunt ca tatal sa plateasca pensia alimentara pentru ca pana acum nu a binevoit sa faca acest lucru..Eu stiu ca acesta castiga venituri substantiale din servicii online pe care pe le presteaza ...exista vreo lege in care se pot afla sursele de venit si neimpozabile ca sa zic asa ?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: florentina i. , utilizator 11:20, 30 Octombrie 2009
daca domnu a fost obligat la plata ppensiei de 25% din salarul minim pe ec,asta pt ca nu avea un loc de munca...de unde plateste aceasta suma?se considera ca nu are veni,nu?deci..?
Potrivit Art. 305.C.pen
Sãvârsirea de cãtre persoana care are obligatia legalã de a întretine, fatã de cel îndreptãtit la întretinere, a uneia dintre urmãtoarele fapte:
a) pãrãsirea, alungarea sau lãsarea fãrã ajutor, expunându-l la suferinte fizice sau morale;
b) neîndeplinirea cu rea-credintã a obligatiei de întretinere prevãzute de lege;
c) neplata cu rea-credintã, timp de 2 luni, a pensiei de întretinere stabilitã pe cale judecãtoreascã, se pedepseste, în cazurile prevãzute la lit. a) si b) cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendã, iar în cazul prevãzut la lit. c), cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendã.
Actiunea penalã se pune în miscare la plângerea prealabilã a persoanei vãtãmate.
Împãcarea pãrtilor înlãturã rãspunderea penalã.
Dacã pãrtile nu s-au împãcat, dar în cursul judecãtii inculpatul îsi îndeplineste obligatiile, instanta, în cazul când stabileste vinovãtia pronuntã împotriva inculpatului o condamnare cu suspendarea conditionatã a executãrii pedepsei, chiar dacã nu sunt îndeplinite conditiile prevãzute în art. 81.
Revocarea suspendãrii conditionate nu are loc decât în cazul când, în cursul termenului de încercare, condamnatul sãvârseste din nou infractiunea de abandon de familie
florentina i. a scris:

..In urma acestei decizii s-a calculat pensia alimentara care este o treime din salariul minim de economie avand in vedere ca tatal nu este angajat cu forme legale


Aveti cumva doi copii cu respectivul? Instanta nu poate acorda ca pensie de intretinere pentru un copil o treime din venit. Acest procent se acorda atunci cand paratul are in intretinere doi copii.
im cer scuze am gresit ..era de fapt o patrime din salariul minim..raman totusi cu o nelamurire ..daca tatal nu realizeza nici un venit cum poate statul obliga la plata unei pensii alimentare oricat ar fi aceasta?si contradictoriu cred cum se face ca nu exista nici o modalitate de a afla si alte venituri decat cele impozabile tinand cont ca orice venit pe care il avem intr-un fel sau altul figureaza pe numele nostru nu? Si as mai avea o intrebare ..la modificarea acestui salariu minim trebuie facuta o alta cerere pentru modificarea inclusiv a pensiei alimentare ?
La directia de taxe si impozite de care "parintele obligat la plata pensiei alimentare" apartine (unde are domiciliul legal), puteti afla informatiile pe care le doriti, respectiv, daca obtine venituri.
Insa nu are relevanta acest lucru, deoarece puteti face plangere penala pentru abandon de familie, cum v-au spus anterior si colegele.
Statul, cum spuneti dvs., ocroteste interesul superior al minorului, iar parintii sunt obligati sa se ocupe de cresterea si ingrijirea minorilor.In caz contrar, intervine autoritatea tutelara, iar minorul este luat si "plasat" intr-un mediu unde aceste conditii le sunt asigurate, avandu-se in vedere, acelasi interes superior al minorului.
De cate ori cunoasteti/aveti informatii ca veniturile "tatalui" cresc, puteti formula actiune de majorare a obligatiei de intretinere.

P.S.Cred ca este si o obligatie morala a oricarui parinte sa contribuie la cresterea minorilor/minorului sau, indiferent ca are sau nu are de unde sa-si achite aceasta obligatie.Copilul nu este vinovat cu nimic ca a venit pe lume, sau ca are parinti iresponsabili.
:) Si conform art.93 C.fam., obligatia de intretinere, se poate executa si in natura...instanta va stabili, daca este cazul, felul si modalitatile executarii, tinand seama de imprejurari.

Alte discuții în legătură

Reaua credinta ralu_2008 ralu_2008 1. in situatia in care parintele obligat la plata pensiei de intretinere nu mai obtine venituri fiscale si nu plateste pensia,[b] POATE [/b]fi acuzat de rea ... (vezi toată discuția)
Modificare cuantum obligatie de intretinere. arjen96 arjen96 Buna ziua! As dori sfatul dumneavoastra in urmatoarea problema: sora mea este divortata de aproximativ doi ani, are doi copii minori si instanta a decis ca ... (vezi toată discuția)
Neplata pensie intretinere ContSters311042 ContSters311042 Buna ziua, In cazul in care tatal nu a platit pana acum pensia de intretinere a copilului, s-a strans o suma frumusica, stiu ca se poate executa silit, dar ... (vezi toată discuția)