avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1854 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Restituirea garantiei
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Restituirea garantiei

Buna ziua, numele meu este Iulian si am lucrat la o firma de distributie cu functia de Agent vanzari. La angajare mi s-a solicitat depunerea unei garantii materiale sau imobiliare. In momentul in care am demisionat am solicitat ridicarea garantiei,dar mi s-a spus ca nu imi pot lua banii deoarece mai am facturi neincasate in sold, unele dintre ele apartinand unor clienti care au dat faliment. Dupa o scurta "negociere" mi s-a propus sa imi opreasca valoarea respectiva din garantie in schimbul unor chitante scrise pe firmele respective.
Intrebarea mea este daca este legal ca firma la care am lucrat sa imi opreasca din banii adusi de mine,numai pentru simplul motiv ca acele magazine au inchis si ca e mai simplu pt. ei sa imi ia mie banii decat sa se ocupe de de recuperarea lor pe cale juridica de la client.
Precizez faptul ca in fisa postului nu se pomeneste nimic de asa ceva si ca in schimbul banilor dati de mine,ce constituiau garantia, nu am primit decat o chitanta fiscala in schimb.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 21:29, 28 Octombrie 2009
1. Aveti dreptate. Angajatorul trebuie sa recupereze sumele neincasate de la clienti pe cale judiciara.
2. Puteti actiona pe angajator in judecata la Tribunalul din judetul in care domiciliati. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe.
~ Conținut șters la cerere ~
Inteleg ca nu aveti un contract de garantie si vi s-a cerut sa platiti o suma de bani pe considerentul unei "garantii".

Retinerea respectiva este abuziva,nu are temei legal,iar daca angajatorul considera ca are de recuperat un prejudeciu trebuie s-o faca in instanta.

Solicitati restituirea sumei de la angajator si introduceti actiune in instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Oprire din salariu Ovidiu_Ilie Ovidiu_Ilie Lucrez pentru o firma de distributie ca si comisinar. Am livrat marfa unei firme si nu mai pot recupera acest sold, care era asigurat la Coface Romania. Firma ... (vezi toată discuția)
Salar laudrupp laudrupp Am de luat o garantie de la o firma de distributie si va intreb cum trebuie sa procedez sa pot sami recuperez banii (vezi toată discuția)
Recuperare garantii rareshu87 rareshu87 buna, am fost si eu angajat ca si agent vanzari la o firma de distributie pana acum 3 luni, cand am plecat dandu-mi demisia.in timpul in care am fost angajat ... (vezi toată discuția)