avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 751 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Medicul de familie nu vrea să dea asigurătorului ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Medicul de familie nu vrea să dea asigurătorului copie după fișa medicală. Îi dă dreptate legea dreptului la confidențialitate al pacientului?

Buna ziua,
V-as ruga sa ma ajutati in urmatoarea problema:
Sotul prietenei mele a decedat. Acesta impreuna cu sotia (prietena mea), au un credit ipotecar la o banca, sotul decedat avind calitatea de debitor, iar sotia-codebitor.
Creditul este asigurat la o societate de asigurari agreata de banca, printr-o asigurare de viata pe numele celui decedat,in favoarea bancii, prin care societatea de asigurari se obliga in cazul decesului, la plata soldului la zi al creditului respectiv.
Intocmirea dosarului pt. soc de asigurari, presupune prezentarea cu titlu de documente obligatorii, a certificatului de deces, a actului constatator al mortii, si COPIE DUPA FISA MEDICALA, de la medicul de familie, stampilata, parafata.
Toate actele au fost prezentate, mai putin fisa medicala de la medicul de familie, care invocind legea dreptului la confidentialitate a pacientului, refuza categoric sa elibereze acasta copie, solicitata de familie. De mentionat ca in certificatul de asigurare semnat de asigurat( decedat), se precizeaza in mod explicit ca in cazul decesului, va fi nevoie de aceasta fisa medicala, prin urmare decedatul semneaza si este de acord cu punerea la dispozitia asiguratorului, a fisei sale medicale.
Medicul insa, in mod ciudat, considera insuficienta aceasta semnatura si-i apara cu cerbicie un drept pe care nu l-a cerut niciodata, privindu-l de un drept pe care si l-a asigurat, si l-a platit, si a semnat pentru conditiile in care trebuie sa-i fie acordat.
Prin urmare, va rog sa-mi spuneti, care credeti ca sunt pasii urmatori pe care familia trebuie sa-i faca.
Multumesc!
Ultima modificare: Marți, 1 Mai 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Anca Puma , utilizator 17:12, 1 Mai 2018
La momentul cand s-a incheiat asigurarea si cel decedat a fost de acord ca asiguratorul sa primeasca copie de pe fisa sa medicala s-a luat cumva si acordul medicului? Pentru ca medicului nu i se permite sa faca asta prin cateva legi si regulamente distincte, obligatia legala continuand si dupa moartea pacientului. Doar o instanta judecatoreasca ar putea obliga medicul sa dezvaluie aspecte medicale referitoare la pacientul sau. "aspecte medicale" inseamna mult mai putin decat o fisa medicala.
Daca cel decedat a semnat "ma oblig sa pun la dispozitie fisa medicala" nu este chiar acelasi lucru cu "consimt in mod expres ca medicul X sa puna la dispozitia asiguratorului Y urmatoarele date medicale care imi apartin:..." Si asiguratorul ar trebui sa stie lucrul acesta.
Cred ca mai degraba la asigurator ar trebui sa apelati pentru rezolvarea problemei.
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Aprilie 2018
CaraD, utilizator
Multumesc pentru raspunsul dvs.
Sigur ca cel decedat,, necunoscind ce legi si regulamente distincte are medicul in raport cu fisa sa medicala ( lucru despre care probabil ca ar fi trebuit informat, cita vreme il priveau direct si implacabil si de aceea mi se pare ciudat sa-i aplici cuiva niste reglementari, pentru care nu ai insa nici acceptul sau, sa le aplici, pentru ca nu l-ai consultat de niciun fel in legatura cu aceste lucruri), a semnat doar pentru asigurator,
Numai ca asa cum ziceam, in certificatul ce asigurare se mentioneaza explicit accesul asiguratorului la fisa sa medicala in caz de deces., ceea ce mi se pare, intr-o logica simpla, nu una alambicat-juridica, absolut acoperitor pt. medicul respectiv.
Si nu pricep cu nici un chip, de ce medicului trebuia sa i se solicite acordul sa ofere acces la fisa pacientului, iar pacientului nu i se solicita nici macar parerea despre ce poate face medicul cu fisa sa medicala !!
Insa...traim in Romania...!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Decedatul nu avea obligatia sa cunoasca regulamentele aplicabile medicului, ci asiguratorul. Decedatul nu a negociat clauza aceea, a fost una impusa. Indatoririle medicului sunt stabilite prin lege in acest caz. Din punctul meu de vedere clauza din asigurare imi pare abuziva in sensul ca se pune in sarcina asiguratului o obligatie pe care acesta nu si-o poate indeplini in mod legal. Discutati cu banca, asiguratorul si daca raspunsul ramane tot negativ, actionati legal impotriva asiguratorului, chemand si medicul in garantie daca este necesar.
Atasez un link cu trimiteri la varii norme legale care v-ar putea ajuta in discutii

[ link extern ]
Ultima modificare: Duminică, 29 Aprilie 2018
CaraD, utilizator
Multumesc inca o data d-na av. Cornelia Dayes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Credit garantat cu asigurare de viata lipsa_id lipsa_id UN unchi de al meu a incheiat cu o banca un contract de credit bancar pentru persoane fizice, unde nu i s-a cerut nici girant, nici ipoteca ci girarea in ... (vezi toată discuția)
Credit ContSters88872 ContSters88872 Sora sotului meu a decedat anul acesta februarie, in urma unei boli incurabile(lasand in urma un apartament). Ea avea in derulare un credit de nevoi personale ... (vezi toată discuția)
Furnizare fisa pacient catre asigurator? romaniajon romaniajon Buna ziua. Sunt medic de familie si ma confrunt cu urmatoarea problema: O societate de asigurari mi-a solicitat printr-o scrisoare sa ii transmit o copie a ... (vezi toată discuția)