avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 202 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Partaj judiciar
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Partaj judiciar

Buna seara! Cum trebuie sa procedez pentru a intra ca parte (mostenitor) intr-un proces de partaj judiciar initiat de catre o parte dintre mostenitori, in vederea revendicarii unei suprafete de teren intrat in posesia statului?
Un scurt istoric: Pana in anul 2016 s-a ocupat de acest proces un var al tatalui meu (terenul revendicat fiind al bunicilor lor), insa acesta a decedat, iar procesul a fost intrerupt (perimare).
Azi am aflat, ca in 2017 o parte dintre mostenitori au formulat o noua cerere de partaj judiciar, fara sa comunice sau sa indice toti mostenitorii legali, iar urmatorul termen este stabilit in luna iunie 2018.
Ce trebuie sa fac in aceasta situatie?
Cel mai recent răspuns: bestlegis , utilizator 23:25, 28 Aprilie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Trebuie sa faceti o cerere de interventie principala.
Citez din Codul de procedura civila:
"Articolul 61
Forme
(1) Oricine are interes poate interveni într-un proces care se judecă între părțile originare.
(2) Intervenția este principală, când intervenientul pretinde pentru sine, în tot sau în parte, dreptul dedus judecății sau un drept strâns legat de acesta.
(3) Intervenția este accesorie, când sprijină numai apărarea uneia dintre părți.

Articolul 62
Intervenția principală
(1) Cererea de intervenție principală va fi făcută în forma prevăzută pentru cererea de chemare în judecată.
(2) Cererea poate fi făcută numai în fața primei instanțe, înainte de închiderea dezbaterilor în fond."
Va multumesc pentru promptitudine!!!
Cererea trebuie sa fie insotita de documente doveditoare a calitatii de mostenitor al proprietarului initial... banuiesc?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Haideti sa defalcam putin problema.
1.-trebuie dovedita moartea persoanei care a decedat (proba=certificatul de deces). De la data decesului se deschide succesiunea, adica moştenitorii pot cere partajul.
Moştenitorii pot fi legali sau testamentari.
Calitatea de mostenitor se dovedeste prin acte de stare civilă (certificat de nastere, casatorie).
Dupa, se stabileşte masa succesorală, adica totalitatea bunurilor celui decedat (casa, masina, bani, frigider, etc.).
DACA TOŢI moştenitorii se înţeleg, apelează la un notar public, care va emite -dupa o procedura sumară- un certificat de moştenitor în care va fi înscris: decedatul, masa succesorala, moştenitorii, şi cotele (partea) din succesiune.
DACA moştenitorii NU VOR SA NU SE ÎNŢELEG, vor face proces.
Exact situaţia Dvs.
M-a pus pe ganduri afirmaţia Dvs. "suprafete de teren intrat in posesia statului". Probabil este vorba de niste terenuri care cad sub incidenta Legii 18/1991-a fondului funciar.
Daa, insa nu detinem multe date pentru ca, asa cum am aratat, se ocupa altcineva, iar unii dintre mostenitori nu nu prea aveau incredere in reusita, nu se prezentau la termenele stabilite. Dupa decesul celui care a initiat, au luat initiativa alti mostenitori fara sa comunice cu toti cei indreptatiti. Din ce cunosc, bunicii nu au reusit sa faca o succesiune asupra bunurilor detinute de parintii lor si s-a ajuns la aceasta situatie.
Sincer, ne-a surprins gestul celorlalti mostenitori de a nu comunica. Ei detin mai multe date. nu stim nici despre ce suprafata este vorba exact.... Pamantul asta a adus multe conflicte intre frati, cei care l-au dobandit au facut-o cu multa truda, iar acum fratii si rudele incearca sa se pacaleasca intre ei.... e de plans, si gandesc un pic sa le bat obrazul pentru ca se cred mai inteligenti, sa nu zic.. hoti.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, cunosc situaţia. Eu ii zic din gluma "sindromul Moromote,"
Dar, daca reuşiţi să deveniţi parte în dosar, atunci veţi avea dreptul de a obţine toate informaţiile necesare cristalizate în actele dosarului de instanţă.
Într-un final, vă reamintesc dreptul şi posibilitatea Dvs. de a apela la serviciile unui avocat, secondat de un topograf. Chiar va recomand. Sunt multi avocati in Romania, care sunt profesionişti, şi nu vă manca de tot la buzunar ... :)))

Alte discuții în legătură

Teren acaparat... gigelas gigelas Buna ziua, Bunicul a avut o curte cu o suprafata de cca.2500 mp.care a fost anterior a tatalui sau (strabunicul meu). Dupa decesul strabunicului (strabunica ... (vezi toată discuția)
Partaj succesoral prin judecata - obligativitate succseor prezentare documente PRONET PRONET deoarece partile nu au ajuns la o intelegere amiabila, una din parti va initia procedura judiciara de dezbatere a succesiuni. problema este ca unul din ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire - cum intram in posesia documentelor necesare? moisa simona moisa simona Va rog ajutatima ,tatal meu a decedat acum 1an si4 luni ,in familie mai sunt o mama un frate si doua surori( cu mine 2), toti majori ,intrebarea este cum se ... (vezi toată discuția)