Tatal meu, sofer pe tir, a decedat in Italia acum 2 saptamani. Era in drum spre garaj, seara la ora 9 a oprit masina sa isi faca pauza de 9 ore, si noaptea la ora 2 a facut infarct. Este considerat accident de munca sau nu? In octombrie i s-a facut rau, acuzand ameteli puternice, patronul l-a dus la un spital privat, dar au spus ca este apt de munca, doar ca are tensiunea mare 220 cu 200. Nu i-au dat niciun tratament de acolo (el lua tratament de tensiune din romania, italienii spunand ca e bun tratamentul), i-au facut investigatii neurologice si cardiace si in afara de tensiune nu au spus ca ar avea si altceva. Tatal meu a insistat sa il scoata la pensie pe caz de boala dar au spus ca e apt de lucru. In 14 aprilie a murit, dar au disparut si analizele de la spitalul privat, banuiesc ca le-a luat patronul. Poate fi tras la raspundere patronul? Si care sunt procedurile de urmat? Va multumesc!
Nu precizati daca tatal dvs. lucra la o firma italiana fiind angajat direct cu contract individual de munca sau prin intermediul unei firme de plasare forta de munca din Romania.
Daca lucra direct la o firma italiana, incadrarea evenimentului produs se face dupa legislatia italiana.
Evenimentul produs se cerceteaza de catre institutia italiana care se ocupa cu ssm in urma comunicarii facute de catre patronul italian. Daca nu s-a facut comunicarea pana in prezent. o puteti face dvs. ca urmas direct.
Pentru ajutor puteti aborda ambasada/ consulatul Romaniei la Roma.
Ar fi bine sa luati legatura cu un avocat roman care practiva avocatura in Italia.
Daca tatal dvs. lucra la o firma italiana fiind angajat printr-o firma romaneasca de plasare forta de munca sau era angajat la o firma romaneasca care presta activitati la o firma italiana, cercetarea se face si dupa legislatia romaneasca, dar numai in baza documentelor emise de catre institutia italiana care se ocupa de ssm.
Indiferent de modul cum se cerceteaza evenimentul produs, documentele medicale sunt esentiale. Acestea vor fi solicitate angajatorului.
Nu cunosc legea italiana in amanunt ca sa ma pot pronunta.
In discutia initiala mentionati, citez: ".... Era in drum spre garaj, seara la ora 9 a oprit masina sa isi faca pauza de 9 ore, si noaptea la ora 2 a facut infarct...."
Daca in drum spre garaj se producea infarctul se putea vorbi in procent ridicat de un AM. In evolutia lucrurilor - ora 9 opreste masina pentru a se odihni (unde ?!, cui apartine locatia si cine asigura cazarea si conditiile de cazare ?), infarctul se produce la ora 2, practic, in somn ...
Raportul medicului legist va putea atarna greu in cercetarea evenimentului produs. La fel si dosarul medical al lucratorului aflat la medicul de medicina muncii care supraveghea starea de sanatate a lucratorului.
Imi cer scuze ca nu am fost suficient de explicita. Fusese in cursa la Roma, si trebuia sa ajunga la garaj la Pescara. De dormit dormea in masina, iar de stationat era stationat intr-o parcare. Raportul medicului legist a constatat moarte din cauze naturale, stop cardio respirator. Atat scrie. Problema este ca au disparut analizele ce le-a facut in octombrie la un spital privat. Banuiesc ca le-a luat patronul. Disparitia analizelor si faptul ca nu au vrut sa imi spuna nimic despre asigurare m-au facut sa imi pun niste semne de intrebare. Dar o sa angajez un avocat italian sa imi explice exact daca pot face ceva sau nu. Va multumesc pt raspuns.
Precizarile dvs. pot schimba datele problemei. Ma refer la, citez: " .... Fusese in cursa la Roma, si trebuia sa ajunga la garaj la Pescara. De dormit dormea in masina, iar de stationat era stationat intr-o parcare...."
Direct si/sau prin ambasada/ consulat puteti cere lamuriri scrise angajatorului, institutiei care se ocupa cu ssm in zona producerii evenimentului, politiei, spitalului, serviciului de ambulanta, in scris, cu nr. de inregistrare/ data despre modul cum a procedat fiecare in parte si sa va dea copii dupa documentele intocmite. Aceste documente si raspunsurile primite va pot fi utile intr-o eventuala actiune in instanta impotriva angajatorului pentru a cere daune materiale si/ sau daune morale.
Soferii pe astfel de curse, de regula, beneficiaza de asigurare de sanatate si de asigurare pentru accidente. In plus, angajatorul cotizeaza obligatoriu la un fond unic national constituit pentru cazul producerii unor AM si BP, fond din care se platesc servicii si concedii, etc. pentru asigurati (in speta soferul).
Este bine sa contactati un avocat specializat in AM care sa stie pe unde sa umble, nu sa bajbaie. Consulatul va poate fi de folos in conditiile in care mergeti impreuna, pentru lamuriri, la cei implicati - angajator+institutii ale statului.