avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajatul cu parola de Revisal își poate rezilia ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajatul cu parola de Revisal își poate rezilia singur contractul individual de muncă?

Este vorba de un contabil care deține parola de Revisal a firmei. Pe data de 5 aprilie trimite pe email demisia invocând art.81(8),respectiv culpa angajatorului care a întârziat cu doua zile plata salariului.La data respectivă firma nu dispunea de fonduri,același contabil refuzând să trimită facturi de recuperarea unor bani furnizorilor.In aceeași zi,5aprilie,contabilul își înregistrează la Revisal încetarea propriului său contract de munca.In felul acesta,angajatorul este prejudiciat prin neexecutarea preavizului,imposibilitatea de a i se returna parola Revisal precum și baza de date de la Revisal,imposibilitatea de a primi documentele rămase la contabil,imposibilitatea primirii bazei electronice de date a firmei, imposibilitatea de recuperarea ștampilelor,etc.Va rugam sa ne menționați cadrul legal care permite unui angajat să-și rezilieze propriul său contract de munca.
Ultima modificare: Joi, 3 Mai 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:37, 4 Mai 2018
Nu exista niciun cadru legal pentru o astfel de situatie .

Plat cu intarziere a salariului nu constituie motiv de demisie fara preaviz.

Prin urmare, acel contabil poate fi actionat in instanta pentru prejudiciul cauzat angajatorului.

Decizia de incetare a c.i.m. cine i-a semnat-o?
Nimeni,întrucât angajatul,având parola de la Revisal a operat în baza de date înainte de a trimite demisia angajatorului.Pe 4 Aprilie angajatul înregistrează demisia cf.art.81(8) la Revisal,pe 5aprilie la ora 18 , angajatul înregistrează la Revisal încetarea contractului individual de munca,după care trimite pe emailul firmei și pe cel personal al angajatorului un mesaj plin de amenințări,iar în atașament.....demisia.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Intrucat, in REVISAL s-a operat fara a avea la baza o decizie a angajatorului ,operatiunile efectuate pot fi corectate.

Angajatorul poate promova o actiune in instanta impotriva acelui salariat .
Va mulțumim pentru răspunsuri.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua ! Sunt curios cum motivati afirmatia "Plata cu intarziere a salariului nu constituie motiv de demisie fara preaviz". Atata timp cat Codul muncii prevede, la art. 81(8) faptul ca "Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.", iar angajatorul, care s-a angajat prin contractul individual de munca, spre exemplu, sa plateasca salariul in data de 15 a lunii si nu a facut-o nici in 30 ale lunii (dau un exemplu ipotetic, nu ma refer la speta de fata, cand intarzierea a fost de 2 zile), consider ca angajatorul nu si-a indeplinit obligatiile asumate prin cim iar angajatul poate demisiona fara preaviz.

Alte discuții în legătură

Demisia ioanaep ioanaep Buna ziua, Am urmatoarea situatie. Vreau sa-mi dau demisia dar angajatorul nu vrea inca sa-mi desfaca contractul de munca. Motivul pentru care am cerut ... (vezi toată discuția)
Nerespectare preaviz dupa demisie Madalinaioana11 Madalinaioana11 Buna ziua, Mi-am dat demisia pe data de 1 a lunii si au refuzat propunerea de a pleca in 10 zile de preaviz. Ma obliga contractual la 20 zile. Mi-au spus ca ... (vezi toată discuția)
Demisie fara preaviz ChivuLiviu ChivuLiviu Buna seara si la multi ani la toata lumea buna! Am si eu o intrebare va rog... Daca am semnat un contract de munca pe perioada de 12 luni,am convenit cu ... (vezi toată discuția)