avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... sindicat - speta
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

sindicat - speta

Conducerea sindicatului este formata din 3 membri. Toti, salariati ai aceleiasi unitati.
Unul dintre acestia si-a ''cedat'' orele ce-i sunt alocate prin legea sindicatelor pentru rezolvarea problemelor sindicale (ore ce sunt platite si facand parte din timpul de lucru) celorlati 2 membri din conducere. Ulterior acesta a plecat din societate si banuiesc si din sindicat

Acestia , in acest moment se ocupa in cele 8 ore de program doar de probleme sindicale, dar sunt platiti de societate in baza CIM.
Mai mult, au facut din aceasta un fel de anexa la CIM dar nu stiu daca si este inregistrata ca atare la ITM.
Intrebare:
Este legala aceasta ''cedare'' a orelor, care cumulata cu orele celorlati 2 sa dea timpul normal de lucru in asa fel incat sa se ajunga la situatia ca liderul sa lucreze exclusiv pentru sindicat dar sa fie platit de angajator ?
Si in situatia in care angajatorul din necunoastere si proasta sfatuire a semnat acest acord are vreo cale legala de atac?
Cel mai recent răspuns: ContSters42179 , utilizator 21:03, 28 Octombrie 2009
CCMUN: Art. 88. - (1) Reprezentanţii aleşi ai organizaţiilor sindicale cu personalitate juridică, care lucrează nemijlocit în unitate în calitate de salariaţi, au dreptul la reducerea programului lunar de lucru cu până la 5 zile plătite pentru activităţi sindicale, fără a li se diminua drepturile salariale care li s-ar fi cuvenit în condiţii normale.
(2) Numărul celor care pot beneficia de prevederile alin. (1), precum şi numărul de zile cumulate pe an se stabilesc prin contractul colectiv de muncă aplicabil.

Cele cinci zile (40 ore/luna) cedate de a treia persoana nu sunt suficiente sa acopere programul lunar (medie170 ore) al celorlalte 2 persoane care au nevoie fiecare de cate 130 ore/luna (16 zile). Asta inseamna ca este nevoie de trei persoane alese sa renunte la dreptul celor 40 de ore si sa le doneze unei singure persoane pentru a fi scoasa din productie. In cazul d.voastra ar fi nevoie ca 6 reprezentanti alesi sa renunte la cele 40 de ore /luna pentru a acoperi cele 2 persoane. In concluzie, chiar daca ar fi legala nu este acoperitoare. Liderii de sindicat reprezinta interesele celor care i-au ales si raspund in fata acestora. Sta la indemana membrilor sa rezolve situatia. Orice functie (mai ales sindicala) este trecatoare, demnitatea umana este permanenta si trebuie aparata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajat poate sa fie presedinte sindicat? hajnyci hajnyci Buna ziua! Va rog sa imi spuneti daca un angajat cu 8 ore poate sa fie in acelasi timp si presedinte sindicat? Multumesc, Hajnalka (vezi toată discuția)
Angajat la sindicat vasianp vasianp Urmeaza sa inchei CIM cu organizatia sindicala la care sunt membru si in cadrul careia am fost ales sa-i reprezint.Calitatea mea este de membru in Consiliu de ... (vezi toată discuția)
Legea sindicatelor rosu gheorghe rosu gheorghe Dupa ce am aflat pe propria-mi piele, din motivarea instantei care mi-a judecat cazul, ca in calitatea mea de lider de sindicat nu mi se poate aplica art.10 ... (vezi toată discuția)