avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 461 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Spațiu comercial cu intrare de pe drum de servitute ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Spațiu comercial cu intrare de pe drum de servitute cu 7 proprietari. Este nevoie de acordul tuturor pentru autorizația de construire sau de funcționare?

Buna ziua,
Impreuna cu alti 7 proprietari avem locuinte insiruite cu acces din drumul de servitute proprietate comuna cota de 1/7 fiecare. Proprietarul primului lot, de la strada principala, vrea sa construiasca un imobil cu destinatia spatiu comercial, magazin cred. Noi, ceilalti 6 proprietari, ne gandim la problemele care vor fi cu accesul clientilor cu autoturisme si parcarea pe drumul de servitute, intrucat pe latura de la strada principala nu vor avea loc de parcare. Rugamintea mea este daca ma puteti ajuta cu indicarea unei eventuale reglementari care sa se aplice in acest caz; este necesar acordul nostru pentru a obtine autorizatie de construire sau de functionare? Ce am putea face?
Va multumesc anticipat!
Ion
Ultima modificare: Vineri, 4 Mai 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: ion.u , utilizator 22:52, 5 Mai 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pare clar delimitat dreptul de servitute, ar trebuit studiat cu atentie scopurile in care a fost constituit dreptul si modalitatile de exercitare in comun din actul prin care s-a constituit servitutea. In teorie cei 1/7 ai fiecaruia dintre proprietari poarta asupra intregii suprafete a drumului, deci sunteti cu totii la fel de proprietar pe fiecare bucata din el. Adica va puteti opune cand unul singur intentioneaza sa stapaneasca doar pentru sine vreo portiune, ar putea constitui tulburare de posesie. Nu-mi dau seama din descriere daca aceasta este situatia.
Depinde de reglementarile din zona si modul / scopul in care propune sa construiasca este posibil ca vecinul sa aiba nevoie de acceptul vecinilor, dar nu neaparat.
Multumesc pentru raspuns. Va detaliez din ce cunosc eu: Proprietarul initial al terenului a lotizat si dezmembrat in 8 loturi, adica 7 loturi de casa si un drum de acces. Noi, cei 7 proprietari, am cumparat fiecare un lot de casa si 1/7 din lotul drum acces. Drumul de acces este intabulat in coproprietate 1/7 cota fiecare si destinatia specificata este drum acces. Primaria nu ar trebui sa ceara acest acord al vecinilor coproprietari inainte de a emite un act - de urbanism sau construire? Multumesc.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Incercati va rog sa fiti consecvent. Este drept de servitute sau drum de acces? Ce scrie in act adica? sunt doua lucruri foarte diferite si care functioneaza foarte diferit
Ultima modificare: Miercuri, 2 Mai 2018
CaraD, utilizator
Imi cer scuze, nu sunt eu familiarizat cu termenii. In CF a terenului scrie: permite accesul pentru loturile 2,3,4,5,6,7. Iar eu, ca si toti ceilalti 6 proprietari, aparem in CF cu intabulare drept de proprietate reprezentand suprafata indiviza 98 mp cota actuala 1/7.
Toti am cumparat in acelasi timp.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Am inteles. Obligatia de a permite accesul nu pare limitata in nici un mod (cu vehicul, pentru uz personal, etc). Nu cred ca va fi nevoie de acceptul vecinilor pentru a deschide un spatiu comercial cu acces din acest drum. Mai depinde si de cei care emit autorizatia de constructie (posibil sa existe o perioada in care s-ar putea obiecta) si de cerintele care vor trebui indeplinite pentru autorizatia de functionare. Si politia ar putea avea ceva de spus daca se pericliteaza cumva circulatia. Avand in vedere ca este drum de acces detinut in comun, s-ar putea chiar instala o bariera cu acordul (si co-plata) tuturor vecinilor, asa incat folosinta drumului sa ramana exclusiva pentru acestia.

Alte discuții în legătură

Coproprietate cote parti Catala Catala Buna ziua, Va supun atentiei urmatorul caz: In urma unei iesiri din indiviziune au rezultat 4 loturi pentru trei proprietari.Unul din loturi a ramas in ... (vezi toată discuția)
Este legal sau nu? Manole Dumitru Manole Dumitru Buna ziua; Am o proprietate pe care am dezmembrat-o in 4 loturi; 1). Trei loturi cu destinatie pentru construirea a 3 imobile. 2). un lot Cale de ... (vezi toată discuția)
Conflict servitute iasmina2009 iasmina2009 Buna ziua, am cumparat impreuna cu alte 8 persoane un teren mai mare, pe care l-am impartit in loturi de marimi diferite, in functie de dorinta fiecarei ... (vezi toată discuția)