avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Am sunat un client rău-platnic și i-am spus că îl ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Am sunat un client rău-platnic și i-am spus că îl vom da în judecată dacă nu-și plătește datoria. Din acest motiv ne-a anunțat că va face plângere penală pentru amenințare și hărțuire, la ce ne putem aștepta?

Buna ziua,
Sunt angajat la o institutie si un operator economic are sa ne plateasca in baza unui contract o suma de bani.
Am discutat cu dumnealui telefonic si dansul nu vrea sa plateasca.La sfarsitul convorbirii am spus ca il vom actiona in judecata.
Am primit apoi un mesaj ca v-a face plangere penala mie pentru amenintare si hartuire.
Specific ca am vorbit cu dumnealui la telefon doar de doua ori, odata l-am sunat eu, odata el.
Intrebarea mea este daca ii spun ca daca nu plateste il dam in judecata este ameninatare ?
Multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 4 Mai 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Mihail Cazacioc , Consilier juridic 08:47, 5 Mai 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Amenintarea cu realizarea unui drept impotriva celui amenintat, prin folosirea unei cai legale (chiar daca aceasta ar expune pe cel amenintat la anumite consecinte pagubitoare), nu este infractiune.
Multumesc frumos....aveti jurisprudenta pt asa ceva?sau imi puteti indica unde ma pot uita pentru o speta asemnatoare.Multumesc si apreciez raspunsul dumneavoastra.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu va trebuie jurisprudenta pentru asa ceva (sau daca va preocupa musai o cautati dvs pe net), opinia si practica sunt batute in cuie in acest sens. (puteti cauta decizia Iccj 1755/2008, sectia penala)
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stați liniștit că nu se va întâmpla nimic.
Pentru că ceea ce ați făcut nu intra nici la amenințare și nici la hartuire.
Nu va trebuie nici jurisprudența și nici spete.
Practic nu sunt îndeplinite condițiile de baza că sa se poata încadra ca infracțiune .

Dar, că sa va vedeți banii, cel mai bine sa il instiintati pe debitor in scris. Prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire.
Și îi puneti și termen de plata acolo.
Apoi, chiar îl dați în judecată.

Adică, îi spuneți in scris tot ce i-ați spus la telefon .
Curtea de Apel Brașov a hotărât că ameninţarea cu formularea unei plângeri penale şi toate consecinţele care decurg din această ameninţare, nu constituie o ameninţare în sensul art. 193 Cod penal.

În speță, Curtea a reținut că doctrina şi practica judiciară sunt constante în a statua că răul cu care se ameninţă trebuie să fie injust. De aceea, nu constituie infracţiune ameninţarea cu formularea unei plângeri penale, aceasta nereprezentând altceva decât realizarea unui drept împotriva celui ameninţat, prin folosirea unei căi legale, chiar dacă aceasta l-ar expune pe cel ameninţat la anumite consecinţe păgubitoare – o posibilă condamnare, chiar şi cu executare în regim de detenţie. (Încheierea penală nr. 1/F din 16 martie 2011 pronunţată de Secţia penală a Curţii de Apel Brașov având ca obiect propunere de arestare preventivă a inculpatului, potrivit portalului instanțelor).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Santaj, mita sau despagubire - intrunirea elementelor constitutive ale unei infractiuni JohnnyBRB JohnnyBRB Buna seara. O persoana cumpara 3 pulpe gatite de la un supermarket. Cand ajunge acasa si se asaza la masa, constata ca erau foarte alterate...miroseau urat de ... (vezi toată discuția)
Santaj hoream hoream Sunt subiectul unui santaj. Sunt santajat de catre asociatul meu sa renunt la toate drepturile mele in firma ca altfel face un denunt cum ca un alt prieten ... (vezi toată discuția)
Purtare abuziva, hartuire amenintare BUNICA2009 BUNICA2009 Buna seara, Am o problema, am fost amenintata si hartuita de primar, eu fiind cadru didactic la scoala din comuna, pentru ca a fost reclamat de mama mea la ... (vezi toată discuția)