avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1181 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Santaj, mita sau despagubire - intrunirea elementelor ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Santaj, mita sau despagubire - intrunirea elementelor constitutive ale unei infractiuni

Buna seara. O persoana cumpara 3 pulpe gatite de la un supermarket. Cand ajunge acasa si se asaza la masa, constata ca erau foarte alterate...miroseau urat de tot. Se duce inapoi la supermarket, vorbeste cu seful de magazin si ii cere acestuia 200 euro ca sa nu mearga la protectia consumatorului, sa cheme presa si sa ii dea si in judecata. Seful de magazin, bucuros peste masura de mult, scoate din buzunar infima suma de 200 de euro si o da reclamantului. Se poate retine vreo infractiune in sarcina persoanei care a pretins si primit 200 de euro? Rog doar persoanele care cunosc drept (in special penal) sa raspunda, pentru ca nu am timp sa citesc opinii neavizate. Multumesc!
Nu prea pare sa se incadreze in art. 194 CP care zice : "(...) DACA FAPTA ESTE COMISA SPRE A DOBANDI IN MOD INJUST UN FOLOS(...)" CEI 200 EURO mi se par a fi un folos just(nu injust), avand in vedere prejudiciul cauzat de insatisfactia de a lua o gura de carne stricata plus alte eventuale complicatii medicale. Singura problema este ca art. 194 nu vorbeste despre justetea/injustetea folosului, ci despre justetea/injustetea MODULUI in care dobandesti folosul. Cum ati apara un client aflat in aceasta situatie? Multumesc frumos:)
Este santaj.Modul injust reiese tocmai din imprejurarea in care au fost obtinuti acei bani si anume prin amenintarea cu darea in vileag a unei fapte compromitatoare.Daca ar fi cerut acei bani cu titlu de despagubiri,fara sa apeleze la amenintari,modul de obtinere era just.

Este adevarat ca in cazul amenintarii cu derularea unei actiuni legale(sesizare opc,actiune in instanta) fapta nu prea intruneste elementele infractiunii de amenintare prevazute de art 193 cod penal si pe cale de consecinta nu ar exista nici infractiunea de santaj.Totusi,se va tine cont de dezvoltarea intelectuala si de nivelul de cunostinte de care dispune persoana vatamata,exceptional putandu-se considera ca sunt indeplinite conditiile de la amenintare si in cazuri de genul "te dau in judecata!" sau "te dau la politie!".

Daca nu s-ar fi amenintat cu expunerea in presa a nefericitei intamplari,persoana care a cerut banii s-ar fi putut apara invocand neintrunirea elementelor infractiunii de santaj deoarece raul cu care l-a amenintat pe patron a fost unul just si anume consecintele legale aplicabile acelei situatii.
Ultima modificare: Joi, 28 Martie 2013
ContSters258804, utilizator
Woow...foarte buna chestia asta:)...multumesc pentru idee. Asadar, daca doar s-ar fi dus la magazin si ar fi invederat ca a cumparat marfa alterata de la ei si ca vrea 200 euro despagubiri pentru asta, nu este santaj. Daca aminteste de: protectia consumatorului, de presa, de justitie etc etc...e santaj. Am inteles bine? Multumesc again:)
Cumva este mai simplu fara sa zica de presa.
Nu o spune dar o va face daca nu il plateste.

Nu este deloc clar ca ar fi santaj nici cu amenintarea cu presa insa in Romania orice este posibil...

Dreptul la despagubire exista si nu este obligat sa decida instanta.
Cu presa nu e clar daca este o mare diferenta intre o sesizare o instantei sau a OPC dar nu exista doctrina in acest sens si nici practica judiciara.
In oc cident se practica astfel de situatii...

Alte discuții în legătură

Amenintari sau santaj ? conditii sorin78 sorin78 Am primit acum 2 luni un sms de amenintari, pe scurt: imi cere un fost coleg plata unei datorii [u]contestate [/u] si zice ca \"[i]daca nu platesc pana la ... (vezi toată discuția)
Persoana injunghiata, parte vatamata in proces penal condamnata pentru infractiunea de santaj pentru ca a solicitat despagubiri CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Va reproduc prima postare in ceea ce priveste motivarea instantelor. In esenta, prima instanta a considerat : Fapta inculpatului B, agent sef principal ... (vezi toată discuția)
Santaj hoream hoream Sunt subiectul unui santaj. Sunt santajat de catre asociatul meu sa renunt la toate drepturile mele in firma ca altfel face un denunt cum ca un alt prieten ... (vezi toată discuția)