avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Unde pot face o plangere impotriva unui ziar local ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Unde pot face o plangere impotriva unui ziar local online sa tina minte!

Buna numele meu este Cristian si as vrea daca se poate cineva sa ma indrume in problema urmatoare...

Acuma 3 zile un baiat de 30 de ani a ajuns intr-o stare de cumpata, si si-a pus capat zilelor, aruncanduse de la etajul 10.
Cel putin asa reiasa din spusele ziarului local.

Ce ma deranjeaza cel mai tare, ie ca saracul baiat, a fost filmat de ziarul respectiv fara sa fie blurat, au folosit tot felu de titluri clikbait sa atraga cititori, au imprastiat continutul pe toate platformele de socializare, sperand ca un trust media mai mare vor prelua stirea, au dat tot felu de informatii ne relevante si ne concrete, precum ca la lasat nevasta, sau ca era ITst de meserie si tot felul de ibarligaturi media.
Stiu ca au dreptul sa filmeze in spatii publice ce vor, dar nu cred ca este moral ok sa filmezi o persoana decedata, pentru viralitate sau trafic.

In 2018 tarile dezvoltate se lupta impotriva acestor continuturi media abuzive/nocive/depresive....ale presei, pentru ca se pot transforma in trenduri/traume/remotivatii etc... mai ales ca nu pot fi controlate in lumea virtuala si orce copil le poate accesa!
Si familia baiatului poate suferi si mai mult din cauza asta!

Poate cineva sa ma sfatuiasca cum ar trebui sa procedez in acest caz?

Puteti formula o sesizare in scris la CNA.
Am incercat dar dintr-un motiv anume nu le merge emailurile si nici nu sunt afisate.
Am transmis ziarului si DECIZIE nr.248 din 1 iulie 2004
privind protecţia demnităţii umane şi a dreptului la propria imagine

Art. 16. - (1) Este interzisă difuzarea de imagini ale persoanei aflate în situaţia de victimă, fără acordul acesteia.

(2) Este interzisă difuzarea de imagini ale persoanei fără discernământ sau decedate, fără acordul familiei.

(3) Este interzisă difuzarea de imagini care exploatează sau scot în evidenţă traumele ori traumatismele unei persoane.


Dar tot degeaba.
Este interesul prioritar al oricarei publicatii sa intre in posesia de astfel de subiecte "tari", sa poata sa le prezinte cosmetizat drept subiecte de senzatie care sa incite cititorii si sa asigure vanzarea
Mai puteti sesiza si consiliul national pentru combaterea discrimnarii
Este o practica des intalnita in mass media si autoritatile greu se implica in solutionare
De regula astfel de situatii pot fi solutionate in instanta-cu riscurile aferente
Raspuns CNA foarte dezamagitor

Referitor la cele prezentate de dvs. va aduc la cunostinta ca institutia Consiliului National al Audiovizualului este unica autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale difuzate de posturile de televiziune, de radio sau societăţile de cablu. Astfel ca imagini si articole difuzate exclusiv pe diferite retele de socializare, sau online nu fac obiectul activitatii C.N.A. Presa scrisa si cea difuzata pe internet nu sunt reglementate de catre C.N.A., acestea ar trebuie sa respecte un cod deontologic al jurnalistilor. Daca cineva se considera lezat de aceste imagini sau articole are varianta de a actiona in justitie ziarul sau site-ul care a produs acea lezare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul de a filma in sala de judecata FileMooN FileMooN am dreptu de a filma intro sala de judecata un proces public find persoana fizica find ? (vezi toată discuția)
Filmat fara acordul persoanei la sala de fitness rita&victor rita&victor Am fost la sala de forta. Am alergat pe banda, cand au venit niste reporteri de la un post de tv local si au inceput sa fimeze sala, inclusiv pe mine ... (vezi toată discuția)
Inregistrare reporter de fata cu politistul cristiansavu cristiansavu Se da urmatorul caz (sa zicem ipotetic) in speranta ca ma puteti lamuri #-o Politistul opreste o masina in cadrul unui control de rutina. El este insotit de ... (vezi toată discuția)