Multumesc pentru raspunsuri!
Doamna Romascanu, aveti dreptate, este vorba de supralegalizare , dar limbajul folosit la Ambasada este apostilare...inclusive pe site-lu lor.
Deci, este un dreptunghi in care Ministerul de afaceri externe al Canadei scrie ça : we dully authenticate” si un careu in care scrie consulatul legalizeaza sigiliul si semnatura. La consulat mi s-a explicat ca acestea sunt cerintele pentru ca actele sa fie acceptante de notari/avocati romani.
Cat despre faptul ca succesiunea nu se poate face prin corespondenta daca am inteles bine de la consulat se fac numeroase succesiuni prin corespondenta prin intermediul procurilor. Baiatul mai de 17 ani are scoala pana la sfirsitul lunii iunie dupa care lucreaza ca arbitru de hockey pana cand incepeti colegiul in luna August. Drumul din Canada paan in Romania este foarte lung si foarte costisitor, pentru mine si baieti ar costa 6000$ doar biletele de avion.
In afara de asta, baietii sunt cetateni Caandieni s’il conform codului civil al Quebecului in capul mostenirilor tutela o au parintii sau parintele rams in viata. La mosteniri sub 25000$ curateurul nu intervine deloc, la mosteniri de peste 25000$ curateurul intervine doar ça sa se asigur ça parintii/parintele nu isi insuseste banii copilului.
Eu as vrea deocamdata doar sa facem succesiunea, pana cand va trebui vandut apartamentul baiatul cel mare o sa aiba déjà 18 ani .
În Canada e o lege, in Romania e alta lege. Iar succesiunea se dezbate după Codul civil român. În Romania, între soția supraviețuitoare și descendenți există conflict de interese, astfel încât dvs nu veti putea fi curator pentru copiii dvs.
În raport cu socrul, sunteti nora, deci nu aveti vocație succesorala.
Cel mult puteti da o procura pentru reprezentare la succesiunea sotului, in calitate de soție supraviețuitoare. Dar cine semnează la dezbaterea succesiunii socrului? Nepoții, prin asistare/ reprezentare.
Apoi, curatela/tutela nu e transmisibilă. Curatorul desemnat pentru asistarea/reprezentarea minorului nu poate transmite mai departe atribuțiile.
Deci, copiii trebuie să vină în România.
Doamna Raluca, copiii daca vin in Romania degeaba vin, ei sunt minori si nu pot allégé cine sa précis tutela lor ...gresesc undeva? Cine stabileste cine sa fie tutorele copiilor, judecatorul? Pe ce baza? Exista niste criterii? Inca o data mentionnez ça baietii nu au cetatenie romana, doar Canadiana....dumneavoastra sunteti notar? Ati putea sa îmi explication care sunt pasii clari de urmat ...spre exemplu, merg baietii in Romania I ce se intimpla ...prezenta lor fizicà cum ajuta?
Tocmai, v-am scris mai sus.
Decide instanța de tutela (care in prezent nu e înființată, dar ale cărei atribuții sunt exercitate de Direcția de Asistență Socială din cadrul Primariei).
Se face un raport, cum de ce, care sunt împrejurările. Dvs propuneți 2-3 persoane din familie (o bunica, o mătușa, o prietena de familie etc etc), dintre care va fi desemnată una pentru a fi curator. Nu pot sa va explic foarte detaliat procedura, pentru că nu o stiu. De asta, trebuie discutat personal cu cei de la Primărie.
Ideea e ca la notar trebuie să prezentati această dispozitie.
În privința copiilor, minorii sub 14 ani nu au capacitate de exercitiu. Astfel încât, ei sunt reprezentați de curator (semnează acea persoana in locul lor oriunde e necesar).
Minorii intre 14 si 18 ani au capacitate de exercitiu restrânsă. Ei pot semna personal, dar asistați de curator.
Semnează minorul și langa- curatorul.
De asta ideea de procuri nu va ajuta foarte mult. Cel mic nu poate semna deloc, iar cel mare nu poate semna singur.
Deci copilul mai mare trebuie să vină.
Copilul mai mic...poate nu e necesar neaparat. Însă la fel de posibil este ca cei de la Asistență Socială să dorească să îl vadă.