avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 815 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Moștenire apartament în România de către ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Moștenire apartament în România de către cetățeni canadieni minori: 5 notari au spus că este imposibil. Îmi este greu să admit asta, mă poate ajuta cineva?

Buna ziua,

Incerc de 4 ani fara succes sa gasesc un avocat sau notar pentru o dubla succesiune. Soacra mea a murit in 2013 in Bucuresti, a fost gasita moarta in apartament. Sotul meu a murit in Martie 2014 in Canada dupa 2 ani de spitalizare la terapie intensiva. Sotul meu avea dubla cetatenie dar locuia in Canada. Avem 2 baieti de 14 si 17 ani, nascuti in Canada. Certificatele Canadiene de casatorie, deces sot si nastere copiii sunt stampilate si apostilate de Ministerul de afaceri externe al Canadei si Consulatul Roman de la Montreal. Am primit raspuns de la 5 notari ca este imposibil de mostenit apartamentul soacrei pentru ca baietii sunt minori cu domiciliul in strainatate iar Canada nu este semnatara a conventiei de la Haga.

Imi este foarte greu sa admit ca este chiar imposibil , daca ma poate cineva ajuta eu pot face procura la Consulat si achita taxele necesare si onorariul avocatului/notarului prin transfer Interac.

Multumesc!
Oana Rotaru
Ultima modificare: Duminică, 6 Mai 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 06:57, 5 Mai 2018
Multumesc pentru raspunsuri!

Doamna Romascanu, aveti dreptate, este vorba de supralegalizare , dar limbajul folosit la Ambasada este apostilare...inclusive pe site-lu lor.

Deci, este un dreptunghi in care Ministerul de afaceri externe al Canadei scrie ça : we dully authenticate” si un careu in care scrie consulatul legalizeaza sigiliul si semnatura. La consulat mi s-a explicat ca acestea sunt cerintele pentru ca actele sa fie acceptante de notari/avocati romani.

Cat despre faptul ca succesiunea nu se poate face prin corespondenta daca am inteles bine de la consulat se fac numeroase succesiuni prin corespondenta prin intermediul procurilor. Baiatul mai de 17 ani are scoala pana la sfirsitul lunii iunie dupa care lucreaza ca arbitru de hockey pana cand incepeti colegiul in luna August. Drumul din Canada paan in Romania este foarte lung si foarte costisitor, pentru mine si baieti ar costa 6000$ doar biletele de avion.

In afara de asta, baietii sunt cetateni Caandieni s’il conform codului civil al Quebecului in capul mostenirilor tutela o au parintii sau parintele rams in viata. La mosteniri sub 25000$ curateurul nu intervine deloc, la mosteniri de peste 25000$ curateurul intervine doar ça sa se asigur ça parintii/parintele nu isi insuseste banii copilului.

Eu as vrea deocamdata doar sa facem succesiunea, pana cand va trebui vandut apartamentul baiatul cel mare o sa aiba déjà 18 ani .
Ultima modificare: Vineri, 4 Mai 2018
Oana_Rotaru, utilizator
În Canada e o lege, in Romania e alta lege. Iar succesiunea se dezbate după Codul civil român. În Romania, între soția supraviețuitoare și descendenți există conflict de interese, astfel încât dvs nu veti putea fi curator pentru copiii dvs.
În raport cu socrul, sunteti nora, deci nu aveti vocație succesorala.
Cel mult puteti da o procura pentru reprezentare la succesiunea sotului, in calitate de soție supraviețuitoare. Dar cine semnează la dezbaterea succesiunii socrului? Nepoții, prin asistare/ reprezentare.
Apoi, curatela/tutela nu e transmisibilă. Curatorul desemnat pentru asistarea/reprezentarea minorului nu poate transmite mai departe atribuțiile.
Deci, copiii trebuie să vină în România.
Ultima modificare: Vineri, 4 Mai 2018
raluk0207, utilizator
Doamna Raluca, copiii daca vin in Romania degeaba vin, ei sunt minori si nu pot allégé cine sa précis tutela lor ...gresesc undeva? Cine stabileste cine sa fie tutorele copiilor, judecatorul? Pe ce baza? Exista niste criterii? Inca o data mentionnez ça baietii nu au cetatenie romana, doar Canadiana....dumneavoastra sunteti notar? Ati putea sa îmi explication care sunt pasii clari de urmat ...spre exemplu, merg baietii in Romania I ce se intimpla ...prezenta lor fizicà cum ajuta?
Tocmai, v-am scris mai sus.
Decide instanța de tutela (care in prezent nu e înființată, dar ale cărei atribuții sunt exercitate de Direcția de Asistență Socială din cadrul Primariei).
Se face un raport, cum de ce, care sunt împrejurările. Dvs propuneți 2-3 persoane din familie (o bunica, o mătușa, o prietena de familie etc etc), dintre care va fi desemnată una pentru a fi curator. Nu pot sa va explic foarte detaliat procedura, pentru că nu o stiu. De asta, trebuie discutat personal cu cei de la Primărie.
Ideea e ca la notar trebuie să prezentati această dispozitie.
În privința copiilor, minorii sub 14 ani nu au capacitate de exercitiu. Astfel încât, ei sunt reprezentați de curator (semnează acea persoana in locul lor oriunde e necesar).
Minorii intre 14 si 18 ani au capacitate de exercitiu restrânsă. Ei pot semna personal, dar asistați de curator.
Semnează minorul și langa- curatorul.
De asta ideea de procuri nu va ajuta foarte mult. Cel mic nu poate semna deloc, iar cel mare nu poate semna singur.
Deci copilul mai mare trebuie să vină.
Copilul mai mic...poate nu e necesar neaparat. Însă la fel de posibil este ca cei de la Asistență Socială să dorească să îl vadă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat de celibat pentru casatorie in elvetia odri odri buna .am o intrebare pentru a face o casatorie in Elvetia.am nevoie de Certificat de celibat din Bucurest.la moment nu am posibilitate sa merg in RO.pot sa ... (vezi toată discuția)
Declaratie de acceptare a succesiunii Dorinela0102 Dorinela0102 Tatal meu a decedat in Ianuarie 2012, iar mama in Noiembrie 2006. Nu am facut succesiunea dupa decesul mamei. Eu locuiesc in Canada, iar unicul meu frate ... (vezi toată discuția)
Vanzare imobil MARGARITc MARGARITc Doresc sa ma ajutati sa obtin informatii privind urmatoarea situatie: Fiica mea, acum in varsta de 11 ani a cumparat prin intermediul unui curator un imobil. ... (vezi toată discuția)