avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... actiune in constarea vanzarii - cumpararii sau ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

actiune in constarea vanzarii - cumpararii sau uzucapiune

Buna ziua
Am o nedumerire:
- tatal meu impreuna cu soatia din acea perioada (nu mama mea) a cumparat cu chitanta de mana un teren in 1968 pe care au edificat o constructie. Terenul a fost achitat integral.
- sotia sa a decedat in 1977, el a deschis succesiunea (am incheierea notariala precum ca el mosteneste cota sotiei - teren si constructie), in 1980 el se recasatoreste. A decedat in 1999.
- dupa decesul lui, ultima lui sotie a platit impozitul pe numele tatalui meu si a sotiei acestuia antedecedata pana in 2006 cand prin decizie irevocabila ne-au fost stabilite cotele fara a fi compusa masa succesorala deoarece nu avem titlu de proprietate
- in prezent suntem inscrise pe rol eu si ultima sotie a tatalui meu in cotele stabilite.
- deoarece aceasta refuza calea amiabila am deschis actiune in constatare - hotarare care sa tina loc de act de vanzare - cumparare
- la fond aceasta in calitate de parata a formulat cerere reconventionala la care a renuntat in favoarea unei cereri de interventie in interes propriu invocand uzucapiunea prin jonctiunea posesiilor ( a ei si a tatalui meu), deoarece intelege sa ma indeparteze de la mostenire. I-a fost respinsa cererea, judecatoria s-a pronuntat in sensul ca a emis o hotarare in care constata intervenita vanzarea - cumpararea terenului pentru cota mea si constata ca am dobandit dreptul de proprietate asupra constructiei prin efectul accesiunii artificiale imobiliare tot in cota ce o detin.
- aceasta a formulat apel
Intrebarea este: poate ultima sotie a tatalui meu sa invoce uzucapiunea in conditiile in care am depus la dosarul cauzei toate chitantele de mana care atesta faptul ca terenul a fost achitat integral?
Mentionez faptul ca mostenitorul celor ce i-au vandut tatalui meu terenul a achiesat la cererea mea recunoscand faptul ca autorii lui au vandut acest teren tatalui meu.
Eu sunt singurul descendent al tatalui meu iar aceasta doamna refuza orice cale amiabila pretinzand ca este singura mostenitoare. Invoca uzucapiunea deoarece are posesia.
Multumesc tuturor celor ce ma vor indruma.
I
Cel mai recent răspuns: ni_leta , utilizator 12:38, 29 Octombrie 2009
Intrucat tatal dvs. a mostenit cota primei sale sotii, cea impreuna cu care a cumparat terenul si a edificat constructia , nu se poate pune problema uzucapiunii si nici a unei jonctiuni a posesiilor , intrucat nu a existat doar o posesie cu toate caracteristicile ei .
Decizia instantei consider ca este una corecta , dvs. impreuna cu cea de-a doua sotie fiind succesorii tatalui dvs.
lefally,va multumesc din suflet pentru raspuns. In motivarea apelului, aceasta i9nvoca faptul ca instanta nu poate emite o hotarare care sa tina loc de act de vanzare - cumparare numai pentru cota mea, deoarece, la vremea repectiva terenul nu a fost cumparat in cote ci intreg. Si eu cred ca instanta a emis o hotarare corecta dat fiind faptul ca aceasta in calitate de parata a formulat cerere de interventie prin care cere sa i se atribuie tot lotul.Nu a cerut in subsidiar doar cota ce o detine prin decizie irevocabila. Eu, prin cererea initiala am cerut sa se emita o hotarare care sa tina loc de act de vanzare cumparare pentru tot terenul si accesiunea artificiala imobiliara pentru toata constructia tinand cont de cotele stabilite. Ulterior, avocatul acesteia m-a intrebat daca vreau toata mostenirea pentru mine, sau numai cota mea. Am raspuns ca solicit o hotarare care sa tina loc de act de vanzare cumparare in cote parti. Banuiesc ca acum, in apel, aceasta doreste sa obtina doar cota stabilita in cazul in care nu poate obtine tot imobilul doar pentru ea. Daca acesta este scopul ei ar trebui sa ma opun? Eu nu m-am opus niciodata la dreptul ce i se cuvine dar, in aceasta situatie nu as vrea sa se inteleaga ca sunt de acord cu cererea ei deoarece, din cate am inteles, in apel nu se pot face cereri noi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiune in constatare ni_leta ni_leta Buna ziua Am mai postat acest subiect, acum situatia este oarecum finalizata, dar as mai avea o nelamurire. Am sa expun pe scurt: 1. din 2006 am hotarare ... (vezi toată discuția)
Cota indiviza intre proprietar neposesor si posesor fara titlu de proprietate mobexport mobexport Buna ziua Am urgenta nevoie de ajutorul D-vs. - sunt mostenitoare in cota de 37/64 impreuna cu ultima sotie a tatalui meu care are o cota de 27/64.Cotele ... (vezi toată discuția)
Actiune in constatare - hot care sa tina loc de act vc ni_leta ni_leta Buna ziua. Revin cu problema mea incercand sa sintetizez . 1. In 1968 un proprietar ce detinea 624 mp teren vinde tatalui meu si sotiei acestuia (a 2-a, ... (vezi toată discuția)