avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1062 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Călătorie în și dinspre România copil născut ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Călătorie în și dinspre România copil născut în Spania

Buna seara! As dori sa stiu ce acte imi trebuiesc pentru a pleca din România in Spania cu bebe, bebele a fost nascut in Spania si tatăl este spaniol, tin sa precizez ca tatăl este acolo si nu cum noi. Este nevoie de vreo procura pentru a ne întoarce în Spania?! Multumesc!!!
Ultima modificare: Vineri, 4 Mai 2018
Catalina Florina!, utilizator
Cel mai recent răspuns: MihailZC , utilizator 17:21, 5 Mai 2018
NU, daca nu are cetatenie romana copilul nu i se aplica prevederile legii 248/2005. (in orice caz, era vorba de o declaratie prin care parintele isi exprima acordul cu privire la calatoria minorului, si nu de o procura, prin care o persoana imputerniceste pe o alta persoana pentru a incheia acte in numele ei)
Totusi, pentru ca nu exista practica unitara, va puteti adresa cu o intrebare politiei de frontiera pentru a fi sigura ca opinia mea exprimata mai sus esste corecta. Spun asta pentru ca un copil nascut din parinti romani primeste in mod automat cetatenie romana, caz in care ar fi aplicabile prevederile legii 248/2005
Ultima modificare: Vineri, 4 Mai 2018
MihailZC, utilizator
Da, este nevoie de procura din partea celuilalt parinte atunci cand copilul paraseste teritoriul Romaniei insotit de un singur parinte. Copilul are cetatenie romana dobandita de la parintele roman, indiferent de cetatenia celuilalt parinte, locul nasterii sau de pasaportul cu care calatoreste copilul.
Declaratia cum si unde o poate face?
Multumesc!

MihailZC a scris:

NU, daca nu are cetatenie romana copilul nu i se aplica prevederile legii 248/2005. (in orice caz, era vorba de o declaratie prin care parintele isi exprima acordul cu privire la calatoria minorului, si nu de o procura, prin care o persoana imputerniceste pe o alta persoana pentru a incheia acte in numele ei)
Totusi, pentru ca nu exista practica unitara, va puteti adresa cu o intrebare politiei de frontiera pentru a fi sigura ca opinia mea exprimata mai sus esste corecta. Spun asta pentru ca un copil nascut din parinti romani primeste in mod automat cetatenie romana, caz in care ar fi aplicabile prevederile legii 248/2005

Notariat + traducere + apostila. Copie va este suficient la frontiera. "Declaratie" este corect, nu "procura".
De preferat ar fi ca declaratia sa fie facuta la consulat/ambasada, pentru a fi sigura ca este in forma autentica si ca respecta continutul indicat de politia de frontiera. In acest caz nu mai trebuie apostilata si nici tradusa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procura pt parasirea tarii Cocollino Cocollino Am o mare dilema. Daca in urma divortului, copilul este in intretinerea mea si ...mai mult decat atat in hotararea de divort este mentionat faptul ca \" ... (vezi toată discuția)
Procura pentru minor geo81 geo81 Dupa ce am patit cu procura de la pasaport nu mai vrem, iar sa intampinam probleme si cu cea de intoarcere in italia(facuta la acelasi notar in italia)si vreau ... (vezi toată discuția)
Nu pot obtine o procura sa-mi scot copilul din tara,ce modalitati legale ar mai fi? rody.rody92 rody.rody92 nu mai stiu nimic de tatal copilului meu de cinci ani,cum pot obtune procura sa ies din tara cu copilul?va rog dati-mi o solutie lgala (vezi toată discuția)