avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nerespectarea hotararii judecatoresti
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nerespectarea hotararii judecatoresti

Buna ziua,
va rog sa ma ajutati cu un raspuns pentru problema mea, daca este posibil. Am castigat un conflict de munca, instanta a anulat decizia de concediere din 2007 si a obligat societatea la plata tuturor drepturilor banesti. Mentionez ca am investit hotararea cu formula executorie. Am fost la sediul societatii, nu am gasit acolo decat pe contabilul sef, care cand i-am aratat hotararea a fost foarte nedumerit si mi-a spus ca nu stie nimic si ca nu este nimeni in firma, nici juristul nici directorul. Am trimis hotararea prin posta cu confirmare de primire si in acelasi timp am apelat la un executor. Acesta insa mi-a spus ca banii ii voi lua, insa daca el nu vrea, nu ma va reangaja. Ce pot face eu in aceasta situatie si anume daca refuza sa m-a reangajeze? Ma pot adresa anumitor organe? eventual penale?
Din cate am citit, nerespectarea unei hotarari judecatoresti este fapta de natura penala? Este posibil sa nu vrea sa ma reangajeze?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ctynn , utilizator 14:33, 23 Ianuarie 2010
Angajatorul este obligat prin lege să vă angajeze şi sa va plateasca drepturile salariale. Fapta angajatorului de a nu respecta hotărârea unei instanţe de judecată constituie infractiune şi este prevazuta atat de codul penal cât şi de codul muncii:
ART. 277
Neexecutarea unei hotarari judecatoresti definitive privind plata salariilor in termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate angajatorului de catre partea interesata constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 6 luni sau cu amenda.
ART. 278
Neexecutarea unei hotarari judecatoresti definitive privind reintegrarea in munca a unui salariat constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 1 an sau cu amenda.
ART. 279
(1) In cazul infractiunilor prevazute la art. 277 si 278 actiunea penala se pune in miscare la plangerea persoanei vatamate.
~ Conținut șters la cerere ~
Dupa cum au aratat Dan 03... si Narcisa 75 va puteti da seama ca nu exista cale de mijloc.
Nu au ce face decat...sa execute hotararea;)
Cunosc un angajator care nu a vrut sa puna in aplicare o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila,reclamantul a fost la executor,iar executorul judecatoresc fara a-l anunta pe angajator a blocat contul bancar al angajatorului.

Trebuie sa faceti Investirea cu formula executorie a sentintei judecatoresti.
Apoi mergeti la executorul judecatoresc si platiti onorariul /contract de executare.

Executorul judecatoresc va solutiona totul pentru ca are acest drept.

Acesta va efectua toate demersurile in favoarea Dv.

Succes !

Alte discuții în legătură

Reintegrare acuta acuta Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti care este termenul legal de punere in aplicare a unei hot judecatoresti irevocabile de reintegrare pe vechiul post. 15 ... (vezi toată discuția)
Plata drepturilor salariale in urma unei hotarari judecatoresti MatusaVulpe MatusaVulpe Buna ziua, Am castigat in instanta un litigiu de munca, pentru care angajatorul este obligat sa ma repuna pe post, m-a repus fara sa semnez acte altele in ... (vezi toată discuția)
Desfacerea contractului de munca abuziv de catre angajator cristina_cluj cristina_cluj Am fost angajat la o firma si mi s-a desfacut contractul de munca indisciplinar. Am actionat in instanta angajatorul si am castigat procesul prin care acesta ... (vezi toată discuția)