Buna ziua!
Mama mea a avut o asigurare de viata in care eu sunt beneficiar. Acum pentru ca mama mea a decedat am fost sa ridic banutii platiti de ea pt asigurare. Acolo cei de la agentie mi.au zis sa.mi deschid un cont bancar (asta pentru ca eu nu am niciun cont bancar deschis) unde ei pot vira banii. De ce trebuie sa depind de o banca ca sa.mi pot lua banii? Asa este legea???
O alta intrebare este daca mama mea avea un imprumut bancar,am inteles ca daca eu iau banii pe asigurare am sa fiu platitor catre banca,daca nu asigurarea va acoperi imprumutul mamei. Cum e bine sa fac?
Legislatia in vigoare (Legea 136/1995) prevede faptul ca "Suma asigurata se plateste asiguratului sau beneficiarului desemnat de acesta. În cazul decesului asiguratului, daca nu s-a desemnat un beneficiar, suma asigurata se plateste mostenitorilor asiguratului, în calitate de beneficiar. " Nu este instituita obligatia de plata printr-un cont deci, teoretic, banii ar putea fi achitati si in numerar, la ghiseu. In practica, totusi, cel mai probabil asta nu se va intampla.
Daca banca nu este de acord sa achite suma in numerar si totusi nu vreti sa deschideti un cont in numele dvs pentru a primi suma de bani, puteti imputernici o persoana care are cont deschis la o institutie bancara sa indeplineasca toate formalitatile si sa incaseze contravaloarea asigurarii de viata in numele dvs, cu mentionarea in procura ca sunteti de acord ca sumele de bani datorate dvs sa fie virate in contul persoanei respective. Riscul, in acest caz, este ca persoana respectiva sa primeasca sumele in cont si sa refuze sa vi le remita.