avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 779 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Permis suspendat, recuperat după contestație, și ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Permis suspendat, recuperat după contestație, și proces finalizat în 2013. În mai 2018 am primit o comunicare MAI prin care mi se suspendă dreptul de a conduce pe o perioadă de 60 de zile, e normal așa ceva? Mai pot circula în afara României?

Buna ziua , am nevoie de o lămurire din punct de vedere legal , fara păreri nefondate.
In 2013 am circulat cu un turism prin București și în traficul aglomerat am forțat galbenul , iar un polițist la văzut ca roșu.
Mi-a reținut permisul pt 30 zile + amenda.
Am făcut contestație și mi sa restituit permisul de conducere.
In 2013 sa finalizat irevocabil procesul în defavoarea mea , am văzut pe portal just decizia , acasă nu am primit nimic.
Tot atunci am achitat și amenda .
Au trecut 5 ani de atunci , iar ieri luna mai 2018 am primit la domiciliu o hotărâre a MAI prin care mi se suspendă dreptul de a conduce pe o perioadă de 60 de zile ( 30 + 30 pt că nu am predat autorităților permisul) începând cu 15 mai 2018.
Întrebările mele sunt:
-E normal sa se suspende după 5 ani de la hotărârea definitivă a procesului, eu am stat fără să circul 60 zile imediat după ce am văzut hotărârea publicată pe site și am crezut că a trecut aceasta problema.
-Eu lucrez ca șofer în Europa , mai pot circula in afara României fără să am probleme sau nu.
Va rog să fiți obiectivi , fara păreri sau glume.
Mulțumesc.
Ultima modificare: Vineri, 18 Mai 2018
Manuela Rășină, administrator
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua stimate "Danyelboy.
Ati scris : "Va rog să fiți obiectivi , fara păreri sau glume".
Incerc sa va respect dorintele.
1. Ati scris : "Mi-a reținut permisul pt 30 zile + amenda".
Inteleg ca acestea s-au petrecut la momentul constatarii contraventiei.
2. Ati specificat : "Am făcut contestație și mi sa restituit permisul de conducere".
Inteleg faptul ca v-ati recuperat permisul de conducere de Politia Rutiera.
Pe cale de consecinta, sanctiunea colaterala (interzicerea dreptului de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice) a fost suspendata. TEMPORAR (!!!) de catre instanta de fond (prima instanta).
3. A urmat, precum mentionati, "Hotărârea este după ce am făcut recurs deoarece am pierdut și inițial și la recurs".
Inteleg faptul ca instanta de apel (adica, instanta ce a pronuntat hotararea/sentinta definitiva si irevocabila, a validat toate cele inscrise in procesul verbal de constatare a contraventiei si v-a anulat, in totalitate, contestaia depusa.
Teoretic (adica, din punctul de vedere al legislatiei romane in vigoare), ar fi trebuit ca in termenul legal sa predati permisul de conducere auto, pentru durata mentionata in procesul verbal de constatare a contraventiei, initial, la sediul Politie Rutiere din proximitatea dumneavostra (de care apartineati la acel moment de timp), aceasta fiind singura dovada a executarii sanctiunii complementare.
Dumneavoastra puteti sa nu conduceti un autovehicul pe drumurile publice, sa zicem, timp de 10 ani. Acest aspect nu constituie dovada executarii sanctiunii complementare. Cine credeti ca va verifica daca puneti/nu puneti mana pe volan ???
La cate persoane au obtinut un permis de conducere auto in ultimii 30 ani (in Romania), ma intreb, oare de cati politisti ar fi nevoie pentru asemenea verificari ?
4. Ati detaliat : "Între timp in 2016 am făcut școala de șoferi pentru categoriile C , CE , am promovat examenele".
Foarte bine. Felicitari.
Deci, sa zicem, aveti aproximativ 2 ani de cand ati obtinut permisul de conducere auto si pentru alte categorii de autovevicule.
La scoala de soferi si la examenul ce l-ati sustinut nu v-ati intalnit cu legislatia rutiera in vigoare ??? In ultimii doi ani nu s-au schimbat prea multe, cu exceptia sanctiunilor.
Deci ??? Nu puteti spune ca nu ati fost "la curent" cu prevederile legale in materie. Sau ???
5. Permisul de conducere se suspenda "IN TOTALITATEA LUI". Puteti sa aveti toate categoriile posibile sau imposibile. Consecinta este aceiasi. Legislatia este simpla, clara si la obiect. Ori ca ne place, ori ca nu.
6. Referitor la intrebarea dumneavoastra : "Pot conduce în afara României cu categoria C ? ", va raspund "la obiect" : puteti face orice doriti dumeavoastra, DAR, pe propria raspunderea a dumneavoastra (va asumati riscul).
Nu fac referire, strict, la Uniunea Europeana. Stiti cumva cu cate state/tari, Romania, are incheiate acorduri in ceea ce priveste legislatia rutiera ? Sincer, nici eu nu stiu. Sunt foarte multe.
In cazul in care sunteti gasit/prins cu permisul de conducere suspendat, in tara "XXX", veti suporta rigorile legii din tara "XXX". Riscati ???
7. Ati mentionat faptul ca : " ieri luna mai 2018 am primit la domiciliu o hotărâre a MAI prin care mi se suspendă dreptul de a conduce pe o perioadă de 60 de zile ( 30 + 30 pt că nu am predat autorităților permisul) începând cu 15 mai 2018".
Fiti convins ca veti mai primi asemenea instiintari/hotarari.
"Sporul" de penalizare va creste, sistematic, in timp (veti putea constata: + inca 30 zile, + inca 30 zile, + .................).
Pana va veti hotara sa respectati legislatia in vigoare (predarea permisului la Politia Rutiera).
Precizare: la stabilirea sanctiunii complementare, legea prevede maxim 90 zile de suspendare a permisului de conducere.
Pentru "suplimentele aditionale la sanctiunea complementara", legislatia nu prevede limite de timp.
Veti putea constata faptul ca veti avea suspendat dreptul de a conduce un autovevicul, pe drumurile publice, pentru (sa zicem) 6 luni, 1 an, etc ................. .
8. Referitor la faptul ca "vreau să știu dacă este legal că după 5 ani de la pronunțarea prin hotărâre definitivă să se aplice această sancțiune" , va raspund cat se poate de simplu : DA, este legal.
Presupun ca nu aveti "pretentia" de a se ocupa, cineva, in mod special, de cazul dumneavoastra.
Nu sunteti sigurul caz in aceasta speta (caz).
Acum v-a venit "randul" in evidentele Politiei Rutiere. Mai sunt multi in aceiasi situatiei. Cu miile.
Mai mult, termenul de prescriptie "curge" din momentul fiecarei notificari pentru "un nou supliment la sanctiunea complementara de baza".
NU sperati la "prescriere" .
Aceasta se va putea produce doar in cazul in care Politia Rutiera nu-si va face "treaba" in conformitate cu legislatia in vigoare.
9. Respectuos, va rog sa nu blamati/criticati legislatia romana in vigoare.
Aceeasi legislatie este valabila in toate tarile civilizate, cu care Romania este partenera/asociata/colaboratoare.
10. Decizia respectarii legii in vigoare VA APARTINE in exclusivitate.
11. In cazul in care am gresit undeva sau n-am inteles bine, va rog sa ma corectati.
12. Va doresc mult succes in luarea unei hotarari benefice (pentru dumneavoastra).

Cu stima.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Mai 2018
Adrian Sulea, Consultant credite si finantari
Dle. Adrian Sulea...tocmai acum 5 min am postat un comentariu in care ii cam luam la rost pe cei ce vor sa ”ajute” ...asa, in dorul lelii ! Dvs. ati demonstrat ca m-am inselat...exista si oameni ce fac lucrurile temeinic. Aprecieri maxime ! Chapeau !
Ideea este că eu am primit scris negru pe alb în hotărârea de la MAI precum că din data x timp de 60 de zile am suspendat dreptul de a conduce autovehicule și că dacă sunt surprins circulând o să suport rigolile legii.
Deci perioada de suspendare curge începând cu ziua x .
Nu mai mi sa solicitat să depun permisul la poliție , direct am fost sancționat cu inca 30 zile suspendare pe lângă cele 30 pentru contravenție.
La sediul poliției rutiere am fost cu aceasta hotărâre și mi sa spus că nu mai pot face nimic sa o schimb in sensul de a micșora perioada de suspendare la 30 zile .
Au spus că nu mai sunt obligat să predau permisul pentru că am fost sancționat deja pentru nepredare , să nu circul pe teritoriul României pentru că este dosar penal daca sunt prins , iar după ce trec cele 60 de zile sa sun sau sa merg la ei pentru validarea permisului .
Legat de faptul că am făcut școala de șoferi acum doi ani , este posibil să nu fi reținut chiar toate articolele .
Totuși ar fi de ajutor sa argumentați contra răspunsului de la poliție ce vi l-am comunicat cu articole din lege .
Ce articol din lege da sancțiune la sancțiune ?
Buna ziua.

Deciziile, cat si consecintele acestora (daca vor fi) va apartin. Sunteti major si aveti discernamant.

Ati postat : " am făcut școala de șoferi acum doi ani , este posibil să nu fi reținut chiar toate articolele".
Este perfect posibil. In aceasta situatie, recititi. Ori de cate ori este nevoie sa va reamprospatati constintele in materie de legislatie rutiera.
Doar sunteti sofer de TIR. Sper ca nu conduceti "dupa ureche" .
Necunoasterea legii nu exonereaza.

Cu referire la : "Totuși ar fi de ajutor sa argumentați contra răspunsului de la poliție ce vi l-am comunicat cu articole din lege .
Ce articol din lege da sancțiune la sancțiune ? "
Ce ati dori, de fapt ? "Argumente" impotriva legislatiei in vigoare ??? Eventual, la Curtea Constitutionala, prin intermediul Avocatului Poporului.
Ati specificat : "fara ... glume". Sa inteleg ca "glumiti" ???
Nu ati primit "sanctiune la sanctiune". Ati primit o NOUA SANCTIUNE pentru o alta incalcare a legii. Foarte simplu de inteles.
Orice lege are si norme de aplicare. Studiati-le si pe acestea.
"Argumentele" solicitate va pot fi oferite de catre un avocat. Contactati-l.
Nu-mi permit sa ocup spatiul acestui forum, prezentandu-va un curs de legislatie rutiera.

Cu stima.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Mai 2018
Adrian Sulea, Consultant credite si finantari
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Permis suspendat, eu sunt plecat din tara DarXyde DarXyde Pe scurt, sunt plecat din tara de ceva mai bine de un an in UK. Mai ieri tocmai am primit o instiintare acasa in Romania, prin care sunt anuntat sa predau ... (vezi toată discuția)
Permis suspendat georgianacatalin georgianacatalin Buna ziua, Va rog sa ma ajuti sa ma lamuresc in privinta permisului care mi-a fost suspendat pe o perioada de 30 zile pentru o greasala in trafic. Am facut o ... (vezi toată discuția)
Permis nepredat the_power_25xxxx the_power_25xxxx ce se intampla daca am pierdut procesul de contestare a amenzii si nu am predat permisul la politie? (vezi toată discuția)