avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... C.I.M. încetat, C.I.M. reactivat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

C.I.M. încetat, C.I.M. reactivat

Un caz mai deosebit:ma reîntorc la serviciu din post natal, ma îmbolnăvesc, stau 183 de zile în medical,depun dosarul pt prelungirea cm cu încă 90 de zile și în așteptarea răspunsului fac cerere de concediu pt 7 zile,timp în care mi se trimite notificare cu încetarea cim pe 30 03 primind în același timp și raspuns de la institut cu prelungirea cm.Sun administratorul firmei,o înștiințez ca am prelungire și îmi spune ca nu am decât sa fac contestație. Pe 29.03 duc cm începand cu 29.03 pana in 30.04 și pe data de 03.04 am mers la itm sa verific dacă mai am cim,aflând ca acesta este încetat.Am deschis proces pt ca au desfăcut cim în perioada de cm si fac și sesizare la itm,la care primesc răspuns în 04.05 ca sunt angajată și în prezent sunt în co. Dacă în 03.04 aveam cim încetat, în 07.05 am cim activ,fără întrerupere, eu pierzând cm pt ca știam ca nu mai sunt angajata. În acest moment ar trebui sa ma întorc la munca,chiar dacă situația medicala nu mi-o permite? Va mulțumesc. În prezent nu mi-au plătit nici zilele de co, iar banii pe cm mi-au virat în cont doar 500 lei pt luna noiembrie.
Ultima modificare: Luni, 7 Mai 2018
Butincu Elena, utilizator
Cel mai recent răspuns: Butincu Elena , utilizator 11:45, 13 Mai 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
În acest moment trebuie sa va întoarceti la munca, daca nu sunteti in concediu medical.

Zilele de CO pentru ce sa vi le plateasca, daca aveti c.i.m. activ?

OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 36 - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;
…..

1. Pentru neplata concediului medical de catre angajator , va puteti adresa Casei de asigurari de sanatate

Art. 47 OUG nr.158/2005
.....
(2) Constituie contraventii urmatoarele fapte, savarsite prin incalcarea obligaţiilor prevazute la art. 36 alin. (3):
a) refuzul nejustificat de plată a indemnizatiilor;
b) calculul şi plata eronata a indemnizatiilor;
c) eliberarea certificatelor de concedii medicale, cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare.

Art. 48
Contraventiile prevazute la art. 47 se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei şi constituie venituri la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Art. 49
Constatarea contraventiilor prevazute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.

2. De asemenea, pentru neplata concediilor medicale aveti posibilitatea de a actiona in instanta angajatorul, astfel incat acesta sa fie obligat la plata acestora.
Actiunea se va depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca si este scutita de plata taxelor judiciare.
Va multumesc pt raspuns.Angajatorul mi-a spus ca îmi va da banii în momentul în care le vor fi decontati de casa, doar ca ei au depus cm-urile târziu, adică cel pe decembrie l-au depus pe 28 martie,asta mi-au răspuns cei de la cas Suceava. Eu în acest moment ar fi trebuit sa beneficiez de cm încă 90 de zile,deoarece problemele de sănătate nu îmi permit reînceperea activității, dar din cauza actiunilor lor am pierdut acest drept,deoarece eu figuram cu cim încetat și nu am mai luat cm.
Legea nu prevede ca ,plata indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca trebuie sa se faca dupa primirea sumelor de catre angajator de la C.A.S.
Angajatorii au spus ca nu sunt obligați să plătească aceste indemnizații pana nu li se decontează de C.A.S.
Și faptul ca mi-au încheiat C.I.M. ,l-au reactivat și eu am pierdut C.M. și trebuie să mă întorc la munca este legal?Cum pot răspunde ei pentru aceste fapte?

Alte discuții în legătură

Cm in incetarea cim prin acordul partilor mikymirror mikymirror Buna ziua. In ultimii 3 ani am lucrat la o firma, iar in urma cu o luna si jumatate am hotarat sa-mi depun demisia, datorita unor disensiuni intre mine si sefa ... (vezi toată discuția)
Neplata concediului medical se poate considera o incalcare a cim de catre angajator? nnadinaa nnadinaa Multumesc tuturor consultantilor pentru ajutorul oferit! Angajatorul meu nu mi-a platit concediul medical pentru luna noiembrie. Am sesizat ITM si CNAS, ... (vezi toată discuția)
Lichidare la zi simionclaudia simionclaudia Buna seara,as dori sa stiu cum ar trebui procedat legal in cazul in care desi sunt in concediu medical angajatorul nu doreste sa il ia in considerare si ma ... (vezi toată discuția)