avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1004 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort - pact de preferinta partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort - pact de preferinta partaj

Buna ziua,
Eu si sotul meu vom divorta. Pentru discretie (desi nu-i asa) am ales culpa comuna, fara motivare, iar pentru partaj tranzactia.
Avand in vedere faptul ca este vorba si despre un copil sotul meu a fost de acord ca locuinta comuna sa imi revina mie, dar in trannzactie am introdus un pact de preferinta (a fost o conditie) ca in cazul in care voi decide vanzarea lui sa il vand lui la pretul de achizitie (pret mult sub pretul pietei).
Acest pact de preferinta se poate prescrie?
In cazul in care voi decide sa il vand poate introduce actiune in revedicare? poate anula vanzarea si / sau solicita daune ?
Banuiesc faptul ca teoria probabil va spune nu , dar practica ?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Iuliana Cermak , Avocat 17:31, 2 Noiembrie 2009
romascanu a scris:

Dianet_s a scris:

in trannzactie am introdus un pact de preferinta ...ca in cazul in care voi decide vanzarea lui sa il vand lui la pretul de achizitie (pret mult sub pretul pietei).




Asta-i pact de preferinta doar cu numele. Mie imi suna mai degraba a ...intrare cu bocancii peste libertatea vanzatorului de a-si alege liber cocontractantul.
Si daca as fi judecator nu as admite o asemenea tranzactie. (dar nu va bazati pe asta zicand ca poate va scapa judele de minunea pe care va pregatiti sa o semnati).

Din acesta clauza rezulta obligatia dvs. (daca va decideti sa vindeti) de a vinde unei anumite persoane la un anumit pret. (subevaluat)
Ori in cazul pactului de preferinta o pers. se angajeaza fata de o alta pers. sa o prefere (dupa cum ii suna si numele pactului) in conditii egale de pret.

Adica, daca X si Y ofera ambii 100.000 atunci trebuie sa-i acord preferinta lui X, daca e beneficiarul unui pact de preferinta.
Dar daca Y ofera 150.000 nu mai am de ce sa-l prefer pe X (pentru ca nu mai a egalitate de pret).



Asa este, are dreptate.
Exista si riscul ca instanta sa va respinga tranzactia, astfel cum ati inteles dvs. sa o formulati.
In alta ordine de idei, presupunand ca ulterior ati incheia un contract de vanzare-cumparare pentru imobilul in discutie, cred ca nici un notar nu va accepta sa autentifice actul, daca pretul din contract, va fi "sub valoarea de grila" sau sub valoarea de piata a imobilului.
Ultima modificare: Vineri, 30 Octombrie 2009
Iuliana Cermak, Avocat
Va multumesc foarte mult pentru raspunsurile date.
Si .... a fost acceptata de judecator tranzactia.
Daca s-a pronuntat o hotarare in acest sens, luandu-se act de tranzactia dvs., este O.K., daca nu, sper sa nu aveti surprize neplacute in sensul respingerii ulterioare a tranzactiei (dupa ce instanta a primit-o) si acordarii unui nou termen...se mai intampla si asemenea lucruri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Model pact de preferinta elena_yoz88 elena_yoz88 buna ziua.am nevoie de un model de pact de preferinta(un exemplu).ma poate ajuta cineva,caci nu gasesc nicaieri.va multumesc.elena_yoz88@yahoo.com (vezi toată discuția)
Revanzarea unui drept litigios felinutza felinutza S-a incheiat un contract de v-c intre X-vanzator si Y, Z cumparatori in urmatoarele conditii: X este indreptatita la restituirea mai multor terenuri ... (vezi toată discuția)
Executare silita zumy zumy Vreau sa ma prezint la o licitatie pentru cumpararea unui apartament executat silit. Trebuie sa depun o garantie de 10% din pretul de vanzare. As dori sa ... (vezi toată discuția)