Ma numesc Roni Radu,locuiesc in Bucuresti,am construit o casa in Ploiesti,pe terenul obtinut printr-un contract de vanzare cumparare pe numele sotiei in care este specificat ca este casatorita cu mine.Terenul este cumparat de la tatal sotiei.Receptia terminarii constructiei casei a ridicat-o sotia mea pe numele ei si a inscris -o pe rol la primaria din Bucuresti tot pe numele ei.Acum sotia imi propune sa trecem apartamentul unde locuim pe numele fetei noastre(are 19 ani), dar la un notariat din Ploiesti,argumentandu-mi ca pentru a doua casa taxele impozitului la
primarie sunt mari pentru a doua locuinta .I-am propus sa trecem casa pe care am construit-o recent pe numele fetei cu anumite clauze de siguranta pentru noi parintii ,dar nu este de acord.In ce situatie credeti ca sunt?Mai am eu drept asupra casei construite impreuna daca este sotia trecuta in rol la primarie?Intreb acestea deoarece toate actele noastre nu mai sunt acasa ,iar pentru construirea casei am contribuit impreuna.Suma necesara reiese din toate investitiile comune din vanzari de teren,vanzarea altei case.Am acceptat ca parintii ei sa lociuasca in casa ,nu ne-au ajutat financiar ,fiind pensionari,dar au o influienta nefasta casniciei noastre,dorind divortul nostru de 20 de ani ,cu toate ca le-am oferit cele mai bune conditii si tot respectul cuvenit.Relatez acestea ca sa puteti avea o parere si la ce as putea sa ma astept .Va rog sa ma ajutati cu un raspuns.
Va multumesc .
buna ziua!
faptul ca rolul fiscal este deschis doar pe numele sotiei nu are nicio importanta.
daca doriti sa treceti un imobil pe numele ficei, si aceasta fiica este singurul dvs copil va recomand sa incheiati un act de donatie, eventual sa va rezervati un drept de uzufruct viager.
cu privire la taxe acestea sunt aceleasi indiferent de notarul pe care il alegeti, fie ca e un notar din buc sau ploiesti.
doar dc va redacteaza un av actul veti putea obtine o reducere de 15% la onorariu notarului.
Din experienta stiu ca rolul fiscal se deschide la Directia taxe si impozite din localitatea in care se afla bunul imobiliar respectiv, deci pentru un teren si casa in Ploiesti la primaria orasului Ploiesti si nu aici in Bucuresti.
Si autorizatia de constructie a casei pe numele cui a fost emisa? Terenul cumparat in timpul casatoriei este pe numele ambilor soti, deci intra in partaj la divort.
Dvs doriti sa va asigurati pentru eventualitatea unui divort. Aveti acte pentru toate sumele care au fost investite in casa? Credeti ca sotia si socrii manevreaza astfel incat toate bunurile imobiliare sa iasa din posesia dvs?
Ar fi bine sa consultati un avocat, care sa va sfatuiasca asupra masurilor de precautie ce trebuie luate.
Impozitul pentru "a doua casa" nu este atat de mare incat sa determine pe cineva sa-si instraineze locuinta!
Actul de donatie(care se taxeaza notarial aproape cat o vanzare), este cu mult mai scump! Mie mi se pare o manevra menita sa scoata un bun din masa partajabila!
Terenul si constructia din timpul casatoriei se prezuma bun comun, deci partajabil...
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Partaj
ionvas2016
Buna ziua, ma gasesc in urmatoarea situatie; Am doi copii majori si am divortat de sotie la cererea acesteia. Fetei mi-am dat apartament prin contract de ... (vezi toată discuția)
Partaj
calanceavasile
Neam certat si ne am separat in fapt in 03 01 2003 dar am divortat legal in septembrie 2008 In 17 dec 2002 am optinut o autorizatie de ... (vezi toată discuția)
Partaj partial
Cristina T
Buna ziua. Am o mare problema legata de partaj.Fostul sot a parasit domiciliul apoi a introdus actiune de divort care s-a finalizat \"cu acordul ... (vezi toată discuția)