avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 605 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... constructie pe hotar fara acordul vecinului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

constructie pe hotar fara acordul vecinului

buna ziua!
va rog sa ma lamiriti intr-o priviinta. in urma unui partaj voluntar incheiat in 2006, sotul meu a primit o suprafata de teren formata din 2 loturi iar fratele lui a primit si el 2 loturi de teren(mai mici ca suprafata, iar pe unul din ele este si casa parinteasca). terenurile sunt alaturate. suntem vecini. fratele a construit pe hotar o construcie noua, un fel de garaj cu etaj care se continua in spate cu un zid inalt, tot pe hotar. nu ne-a cerut nici un acord cand a construit. intrebarea este: trebuia sa ne ceara accceptul pentru aceasta constructie?
inca un aspect: acum face presiuni acest frate ca sotul meu sa-i vanda o bucata de teren langa aceasta constructie. Consider ca este ilegal ce face si chiar va rog sa ne aratati calea legala pentru a-l determina sa nu ne mai deranjeze. va multumesc.
Cel mai recent răspuns: bibicu_56 , utilizator 15:32, 30 Octombrie 2009
Referitor la faptul ca fratele sotului va preseaza sa ii cedati o parte din teren , nu, nu are acest drept. Proprietarul este liber sa isi stapaneasca si sa foloseasca proprietatea sa , netulburat si linistit.
Conform Art. 480,, Proprietatea este dreptul ce are cineva de a se bucura si a dispune de un lucru în mod exclusiv si absolut, însă în limitele determinate de lege"
Iar conform Art. 481,, Nimeni nu poate fi silit a ceda proprietatea sa, afară numai pentru cauză de utilitate publică si primind o dreaptă si prealabilă despăgubire".
Cat priveste constructia de pe hotar, este clar ca a construit abuziv, intrucat , pentru a fi putut sa faca acest lucru, trebuiau indeplinite unele conditii, pe care vi le mentionez:

1. nu trebuie sa existe ferestre deschise pe hotar.
2. trebuie sa aiba acord scris al vecinului ptr construirea pe hotar(pentru a primi autorizatia de constructie).
3. daca exista ferestre spre vecin distanta minima este de 1,9 m perpendicular sau de 0,6 m oblic.
4. picatura de pe streasina vecinului trebuie sa cada in curtea lui .
Faceti o reclamatie la primarie si la disciplina in constructii.
va multumesc pentru raspuns.
inca, ceva. inainte de aceasta constructie noua mai mare si din bca, a existat un garaj facut din chirpici si acoperit cu azbest. dar care nu e in planul de amplasament al imobilului. nu cred ca i-ar putea face modernizare...
si, oricum, cu constructia noua nu respecta pct. 2. si pct.4.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sansa de a costrui o casa DanutStelian DanutStelian Posed o parcela de teren de 360 mp intravilan, cu front la strada de 9 m. As vrea sa stiu daca pot costrui, casa de locuit, cabana, si ce conditii trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Constructia unui garaj stanciu cornelia stanciu cornelia Distanta dintre casa mea si gardul dintre vecinatati este de 3.20/17m.Pot obtine autorizatie de constructie pentru garaj pe aceasta suprafata?Mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Constructie ridicata prea aproape de proprietatea mea angyandreescu angyandreescu Buna ziua. As avea si eu o problema legata de o proprietate la tara, unde locuieste bunica mea. Un vecin a ridicat o constructie exact langa gardul nostru, apa ... (vezi toată discuția)