buna ziua!
va rog sa ma lamiriti intr-o priviinta. in urma unui partaj voluntar incheiat in 2006, sotul meu a primit o suprafata de teren formata din 2 loturi iar fratele lui a primit si el 2 loturi de teren(mai mici ca suprafata, iar pe unul din ele este si casa parinteasca). terenurile sunt alaturate. suntem vecini. fratele a construit pe hotar o construcie noua, un fel de garaj cu etaj care se continua in spate cu un zid inalt, tot pe hotar. nu ne-a cerut nici un acord cand a construit. intrebarea este: trebuia sa ne ceara accceptul pentru aceasta constructie?
inca un aspect: acum face presiuni acest frate ca sotul meu sa-i vanda o bucata de teren langa aceasta constructie. Consider ca este ilegal ce face si chiar va rog sa ne aratati calea legala pentru a-l determina sa nu ne mai deranjeze. va multumesc.
Referitor la faptul ca fratele sotului va preseaza sa ii cedati o parte din teren , nu, nu are acest drept. Proprietarul este liber sa isi stapaneasca si sa foloseasca proprietatea sa , netulburat si linistit.
Conform Art. 480,, Proprietatea este dreptul ce are cineva de a se bucura si a dispune de un lucru în mod exclusiv si absolut, însă în limitele determinate de lege"
Iar conform Art. 481,, Nimeni nu poate fi silit a ceda proprietatea sa, afară numai pentru cauză de utilitate publică si primind o dreaptă si prealabilă despăgubire".
Cat priveste constructia de pe hotar, este clar ca a construit abuziv, intrucat , pentru a fi putut sa faca acest lucru, trebuiau indeplinite unele conditii, pe care vi le mentionez:
1. nu trebuie sa existe ferestre deschise pe hotar.
2. trebuie sa aiba acord scris al vecinului ptr construirea pe hotar(pentru a primi autorizatia de constructie).
3. daca exista ferestre spre vecin distanta minima este de 1,9 m perpendicular sau de 0,6 m oblic.
4. picatura de pe streasina vecinului trebuie sa cada in curtea lui .
Faceti o reclamatie la primarie si la disciplina in constructii.
va multumesc pentru raspuns.
inca, ceva. inainte de aceasta constructie noua mai mare si din bca, a existat un garaj facut din chirpici si acoperit cu azbest. dar care nu e in planul de amplasament al imobilului. nu cred ca i-ar putea face modernizare...
si, oricum, cu constructia noua nu respecta pct. 2. si pct.4.