Buna ziua , la inceputul lunii august nestiind ca mi-a expirat autorizatia de circulatie provizorie am fost oprit de un agent al politiei rutiere care mi-a intocmit dosar penal in baza art. 85 al. 1. Azi am primit prin posta scrisoare de la Parchet in care eram informat ca am primit NUP + amenda administrativa in valoare de 520 RON. Am mers imediat la Politia Rutiera sa-mi ridic permisul iar agentul de la ghiseu mi-a zis ca trebuie ca intai sa platesc amenda si sa revin la ei cu copie dupa chitanta ca sa-mi pot ridica permisul. Vreau sa mentionez ca anul trecut am mai avut un dosar penal in baza aceluiasi art. 85 al. 1 dar in Bucuresti la care mi-au putut ridica permisul fara sa le prezint chitanta doveditoare ca am platit amenda ! Intrebarea mea e urmatoarea , au dreptul cei de la Buzau sa ma oblige sa platesc amenda eu neavand loc de munca momentan avand in vedere ca cei de la Bucuresti nu au procedat la fel ? Va rog ajutati-ma cu un sfat pentru redobandirea permisul. Multumesc anticipat.
Sfatul meu este sa incercati, intr-o prima faza, sa rezolvati problema administrativ, printr-o audienta la Inspectorul sef al IPJ Buzau.
Daca nu veti rezolva in acst fel, va sfatuiesc sa va adresati unui avocat.
Din punct de vedere legal, nu exista nicio prevedere care sa conditioneze restituirea permisului retinut pentru deschiderea dosarului penal datorita conducerii unui autovehicul cu autorizatia de circulatie provizorie expirata si plata amenzii administrative.
Rezolutia procurorului de NUP, este conditia legala necesara si suficienta, in speta dvs., pentru a vi se restitui permisul de conducere retinut.
Oricum in situatia, improbabila cred eu, in care vor refuza restituirea, va trebui sa va adresati instantei competente, desi fapta celui care refuza restituirea permisului imbraca, dupa parerea mea si aspectul infractiunii de abuz in serviciu impotriva intereselor persoanei, fapta incriminata de prev. art.246 C.pen.
Revin, sfatuindu-va sa va duceti chiar si la politie cu un avocat.
Succes!
Intr-adevar, daca legea nu interzice o anumita conduita ... inseamna ca permite.
Astfel daca nu conditioneaza obtinerea permisului de conducere de plata plata amenzii este oarecum la limita legii solicitarea politistului.
Daca nu rezolvati nici cu audienta intr-adevar va trebui sa va adresati instantei de contencios administrativ care inseamna mult timp pierdut si eventual si bani... deci poate mai bine ar fi sa faceti un efort si sa platiti respectiva amenda.
Oricum exista riscul ca in aceasta perioada "baietii" de la finante sa fie foarte vigilenti si sa va emita o somatie care constituie procedura prealabila a executarii silite...si asa treburile se complica...
In ce priveste abuzul in serviciu...intr-adevar la prima vedere pare, insa nu va sfatuiesc sa-i pomeniti agentului despre asa ceva.