Buna seara, sunt in urmatoarea situatie:
Am transmis un mail cu demisia astfel:
In atentia domnului director .......................
Solicit numar de inregistrare cereri de demisie atasate.
In urma discutiei din data de 12.04.2018 in care mi-am exprimat intentia de a demisiona din functia de Inginer Electroenergetica, si a doua discutie din data de 23.04.2018 in care mi-am exprimat dorinta de a demisiona si cereri depuse in data de 26.04.2018 cu nr. de inregistrare 99/26.04.2018.(cerere cu acordul partilor lit.b pe care a scris ''NU'')
Ma vad obligat sa va transmit acest e-mail cu demisia atasata.
Cu aceasta ocazie va transmit si procesul verbal de predare-primire al echipamentelor.
Cererea de demsie :
Nr. Inregistrare ………….../…............
Domnule Director
Subsemnatul ....................... domiciliat in comuna .................., Str. ................., identificat cu C.I seria ...............nr......................, eliberat de....................... la data de .................., CNP ........................., avand functia de Inginer Electroenergetica la ......................................, in temeiul art.81 alin.8 din Legea 53/2003 privind Codul Muncii, va aduc la cunostinta ca doresc incetarea contractului de munca incepand cu data de 08.05.2018 din urmatoarele motive:
- Lucru la inaltime
- Executare de operatiuni nespecificate in Fisa Postului
Va multumesc,
Data: 0.8.05.2018
Semnatura.....
Intrebare este valabila aceasta demisie?
El spune ca mi-a desfacut contractul de munca in urma unei comisii pentru neprezentare,
Tinand cont ca nu am voie sa lucrez la inaltime sunt miop am dioptriile -6 cu -12.
Numarand zilele am demisionat cu o zi inaintea comisiei, Deoarece nu m-am prezentat 2 zile lucratoare la munca, si anume datiile de 05.05.2018 si 07.05.2018 adica 2 zile lucratoare in a treia zi lucratoare mi-am anuntat demisia prin e-mailul de mai sus.
1. In ceea ce privește forța probanta a email-ului, art. 6 din Legea nr. 455/2001 prevede că prevede ca înscrisul în forma electronica (având asociata sau incorporata o semnătură electronica certificata). este asimilat înscrisului sub semnătură privata. Iar dacă aceasta este recunoscut de cel căruia i se opune, produce aceleași efecte juridice ca un înscris autentic.
2. Nu exista "demisie cu acordul partilor". Demisia poate fi cu sau fara preaviz sau se poate solicita incetarea c.i.m. cu acodul partilor.
In cazul incetarii c.i.m.cu acordul partilor nu se acorda preaviz si trebuie acordul angajatorului. In situatia demisiei ,asa cum am mai mentionat, aceasta poate fi cu sau fara preaviz si nu trebuie aprobata de angajator.
Ma scuzati ca raspund asa tarziu, din cate am inteles s-a intrunit o comisie si mi-a desfacut C.I.M..,,,si ar urma sa primesc prin posta decizia de incetare CIM.
Deja sunt angajat la alta firma, sper sa nu apara ca o ''pata'' desfacerea C.I.M. in viitor asta este grija mea.
Incetarea disciplinara a c.i.m. nu ar trebui sa va afecteze la o noua angajare. Primordial, ar trebui sa fie aptitudinea dvs de a va a indeplini atributiile corespunzator fisei postului ocupat.
Instiintare preaviz
Oliviu22
Dupa ce m-am intors inainte de termenul dorit de angajator dintr-o delegatie in afara tarii, acesta \"m-a rugat\" sa demisionez. Am acceptat sa demisionez cu ... (vezi toată discuția)