Buna ziua, am un cabinet de psihologie deschis recent si as dori sa stiu cum calculez venitul net impozabil daca am incasarile mai mici decat cheltuielile. Cum procedez cu mobilierul achizitionat la un pret minim,, cum se deduc cheltuielile cu consumabile. Si impozitul pe venit calculat plus asigurarea de sanatate achitate in anul anterior sunt sau nu cheltuieli deductibile? Multumesc
Toate platile in contul asigurarilor sociale facute nu le luati duneavoastra in calcul la totalizarea cheltuielilor deductible ci doar cei de la finante. Aceste cheltuieli sunt deductbile iar cea cu impozitul pe venit, nu.
Venitul net este rezultat din diferenta intre venitul brut incasat in anul fiscal din care scadeti cheltuielile deductibile.
Ca sa puteti sa scadeti acele cheltuieli deductibile, pentru ele sa aveti documente contabile (factura cu chitanta sau bon fiscal) luate pe cabinet. Nu stiu cazul real al dumneavoastra, dar poate ca nu sunt considerate mijloace fixe, adica total valoare mobiler din factura este sub 2500 lei, caz in care o puteti trece toate valoarea pe cheltuieli din primul an. Altfel, daca valoarea este mai mare de acel plafon, ele sunt considerate mijloace fixe si va trebui sa va realizati un plan anual de amortizare iar pe cheltuielile deductibile anuale treceti doar valoarea amortizarii corespuzatoare anului respectiv.