buna ziua. am aflat ca firma la care lucrez face restructurari de posturi. au angajat alta persoana pe un alt post care sa preia munca facuta de mine.azi m-au anuntat ca am 2 saptamani de venit la munca. in contractul meu de munca scrie o perioada de 20 de zile lucratoare din momentul primirii deciziei. eu nu am primit hartie oficiala. probabil voi primi luni. ce presupune hartia aceasta? nu vreau sa semnez desfacerea contractului de munca cu acordul partilor deoarece nu sunt decord si am inteles ca nu primesc nici somaj. contractul de munca mi s-a incheiat in mai 2009 eu lucrand la ei din septembrie 2008. dar totusi am data de inregistrare ianuarie 2009. am si contract pe drepturi de autor incheiat cu ei, iar pe cartea de munca am minim pe economie cu studii superioare restul salariului fiind pe drepturi de autor. azi am aflat ca mi-au taiat din salar pe luna octombrie si pe luna noiembrie( cea de preaviz).abia azi m-au anuntat de micsorarea de salar pe luna in curs. nu mi se pare normal insa ma tem ca nu am documente legale cu care sa dovedesc asta si astfel angajatorul ramane nepedepsit. as dori sa stiu cum sta treaba si cu salariile compensatorii si cu somajul. cate salarii compensatorii se pot lua si daca valoarea salariului e cea din cartea de munca sau se iau si drepturile de autor. pentru somaj trebuie sa am minim un an vechime? eu mi-am luat si cele 4 zile ramase de concediu acum in preaviz. ce presupune asta? se modifica perioada de peaviz? daca as lua concediu medical s-ar intrerupe perioada de preaviz si s-ar continua dupa incetarea concediului?
va multumesc anticipat pentru sfaturi. e prima data cand ma confrunt cu asa ceva si nu stiu cum sa procedez.
O adevareata "veselie" angajare-incheiere/inregistrare contract, probabil la momentul respectiv a convenit ambelor parti.
1. Ca sa beneficiati de somaj trebuie sa fiti concediata din motive neimputabile d.voastra si sa aveti un stagiu de cotizare de min.12 luni din 24 de luni anterioarei datei concedierii.
2. Perioada de preaviz este de 20 de zile lucratoare timp in care puteti lucra 4h/zi fara reducerea salariului.
3. Daca nu aveti CCM aveti dreptul la un salariu compensator; nu se iau in calcul si drepturile de autor deoarece face obiectul altui tip de contract.
4. Daca ati intrerupt preavizul cu concediul de odihna, preavizul sa suspenda pe acea perioada urmand sa continue dupa terminarea CO.
5. Concediul medical suspenda preavizul care se va relua dupa incetarea concediului medical. Problema este sa-l luati justificat, altfel angajatorul putand uza de dreptul lui de a sesiza Casa de sanatate. Si cu ce va ajuta daca in final tot veti fi concediata?
1. CO nu suspenda termenul de preaviz ... pe perioada preavizului, salariatul poate beneficia de CO.
2. Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor. Prin urmare, decizia unilaterala de modificare a salariului emisa de catre angajator este lovita de nulitate.
3. La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
multumesc frumos pentru sfaturi. nu am semnat nimic nici la marirea salarului si nici acum cand am aflat ca mi l-au micsorat. salarul meu s-a marit in urma unor discutii stabilind ca mai fac o activitate. am facut acea activitate dar se pare ca nu in masura in care se voia astfel ca sefa a decis sa imi micsoreze salarul fara sa ma anunte. adica m-a anuntat la sfarsitul lunii in ziua de salar ca pe octombrie si pe noiembrie ( luna de preaviz) voi avea suma respectiva. nu mi se pare corect, insa acesti bani sunt pe drepturi de autor eu, ca si toti cei din firma avand minim pe cartea de munca si diferenta pe drepturi de autor. nu stiu ce se poate face legal in sensul acesta. este o firma care face invarteli doar ca sa le fie lor bine. eu lucrez acolo din sept 2008 si dupa multe insistente mi s-a facut in mai 2009 contractul de munca dar inregistrat la ITM cu data de februarie. pana atunci am fost pe drepturi de autor doar. eu inteleg ca pe angajator il ajuta contractul de drepturi de autor sa nu plateasca taxe. dar pe mine cu ce ma ajuta? se pare ca in situatia de fata doar ma incurca.
luni probabil ca voi primi decizia de concediere. va trebui semnata? nu vreau sa semnez desfiintarea contractului prin acordu partilor.
si mentionez ca desi se desfiinteaza postul e o masura de economie nu se desfiinteaza pt ca nu mai au nevoie de serviciile mele. atributiile mele se vor da unui alt coleg care a fost acum nou angajat si care le va face si pe ale mele mascat sub alta denumire de job.
Desfiintarea unui post nu inseamna incetarea c.i.m. cu acordul partilor. In acest caz, temeiul de drept al incetarii il constituie art.65 alin.1 C.mun.
Condiţiile impuse de art. 65 din Codul muncii pentru concedierea pentru desfiintarea postului sunt:
- desfiinţarea locului de muncă
şi
- existenţa unei cauze efective, reale şi serioase.
Concedierea este considerata legala daca atribuţiile salariatului concediat nu au fost înlăturate, fiind împărţite unor salariaţi existenţi.