avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 989 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Vanzare imobil
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Vanzare imobil

Va rog sa ma ajutati cu o opinie.
In urma cu o luna de zile am semnat un antecontract de vanzare-cumparare pentru un imobil in calitate de vanzator. Acest contract nu a fost autentificat de catre un notar; a fost semnat doar de mine, de cumparator si de avocata agentiei imobiliare.
In acel contract se specifica faptul ca vinzarea va avea loc pana la data de 17 martie, iar plata va avea loc in momentul semnarii.
Acum insa mi-a fost trimis un draft de contract in care se spune ca plata se face parte la semnare, parte pana la data de 23 martie.
In mod normal nu vreau sa semnez un astfel de contract, dar avocata agentiei imobiliare ameninta ca ma va da in judecata. Va rog sa-mi spuneti daca o astfel de actiune din partea ei are sanse de reusita?

(un alt aspect al problemei este faptul ca in contractul de comision catre agentia imobiliara se specifica faptul ca plata comisionului are loc in momentul semnarii, si nu cum ar fi fost normal sa accept daca asi fi stiut ca plata integrala se face mai tarziu; este justificat dpdv legal sa cer schimbarea contractului de comision innaintea semnarii contractului de vanzare-cumparare?)
Cel mai recent răspuns: Alina Manciu , Avocat 18:21, 19 Martie 2006
Sa inteleg ca ai 2 antecontracte, 1in care vanzarea se face pe 17Martie si 2 -cand vanzarea se efectueaza pe 23Matrie
Eu zic sa consultati un avocat care sa citeasca cele doua contracte si va da un sfat.
parerea mea este ca nu ai de ce sa semnezi cel de-al doilea contract...nu esti obligat sa faci acest lucru...si tu la randul tau poti sa ii dai in judecata ca nu isi respecta obligatia de plata asumata prin antecontract....depinde foarte mult si de ceea ce scrie in primul antecontract ...trebuie citit atent antecontractul....sa vezi daca prin el exista vreo posibilitate ca tu sa fi obligat sa semnezi...oricum nu vad de ce sa semnezi..tu esti gata oricand sa predai apartamentul, deci pe 17 martie cum scrie in antecontract...in timp ce ei nu mai sunt in stare sa iti dea banii la data promisa..deci tu nu esti vinovat cu nimic si nici nu ai de ce sa semnezi acest nou antecontract
mai cere si parerea altora....dar logic nu esti obligat sa faci acest lucru...
Probabil comisionul este prevazut de genul "X%".

Daca nu aveti incheiat un contract de vanzare-cumparare, ci doar un antecontract, eu consider ca nu puteti plati comisionul. De ce?

Pentru ca in contractul de vanzare-cumparare puteti trece alt pret daca va intelegeti cu cealalta parte.

Ideea este un pic "trasa de par", dar ar putea merge.

Oricum, va recomand ceea ce va scris "GabrielaA".

P.S. Nu aveti de ce sa mai semnati si al doilea antecontract.
si parerea mea este ca trebuie sa consulti un avocat care sa citeasca BINE cele doua antecontracte. Acestea pot contine niste clauze care sa nu-ti spuna tie nimic dar care sa aiba importanta.
Numai dupa citirea acestora, avocatul iti poate spune cum sa actionezi.
Chiar daca este vorba despre un antecontract , agentia poate sa te dea in judecata pentru a te obliga la incheierea contractului autentic in conditiile stipulate in atecontract.
Amenintarea agentiei prin avocatul acesteia nu o lua in seama.
Actioneaza asa cum te va sfatui un profesionist al dreptului sau, daca crezi ca nu ai destui bani pentru a-l angaja, iti pot recomanda sa postezi pe site cele doua antecontracte fara a dezvalui identitatea partilor, astfel incit noi, cei de pe forum, bine intentionati, sa ne dam cu parerea in mod profesionist.
Succes!

Alte discuții în legătură

Comision agentie imobiliara andyc76 andyc76 Buna ziua. Sunt in curs de a vinde un imobil printr-o agentie imobiliara. In urma anuntului postat pe diverse situri cu vanzari imobiliare de particulari,am ... (vezi toată discuția)
Sunt obligata sa platesc comisionul in conditiile... DRUMEAO DRUMEAO Am semnat un Antecontract de Vanzare-Cumparare a unui apartament prin intermediul unei agentii imobiliare (aceasta fiind terta parte la antecontract). In ... (vezi toată discuția)
Comision agentie imobiliara inserat ulterior incheierii contractului srb.lacra srb.lacra Buna ziua, Am semnat un contract de vizionare cu o agentie imobiliara,contract care la data semnarii nu era trecut nici un fel de comision,agentul spunandu-mi ... (vezi toată discuția)