Pe scurt, autorul parteneri de afaceri la un momentdat, a intrat in posesia unor bilete la ordin ( 2 la nr), in mod fraudulos, sustragandu-le din mapa personala a contabilului, biletele erau emise de catre societatea noastra, completate doar cu suma si datele societatii noastre fara a fi specificat nici un beneficiar, ele urmau a fi date cu titlu de garantie unor furnizori de materiale de constructii. Nestiind unde s-au pierdut acele bilete am mers la banca si am cerut anularea lor pe motiv de pierdere, furt sau deteriorare. Dupa un timp respectivul partener a introdus unul din bilete mai precis cel care era in termen, unul fiind deja cu data scadenta expirata, urmand a fi anulat de catre noi la momentul sustragerii. Atunci mi-am dat seama la cine sunt biletele, nu am luat nici o masura la momentul respectiv intrucat nu voiam sa mai am de-aface cu respectivul individ. Insa.... Instrumentul fiindu-i refuzat la plata pe motivul mentionat mai sus, acesta a depus plangere penala si sunt rugat sa merg sa dau declaratii la politie. Acum intrebarea mea este: cum a putut depune plangere penala impotriva mea daca el nu are decat acel bilet la ordin refuzat de banca, pe ce motiv i s-a admis acea reclamatie daca la baza biletului respectiv dansul nu are nimic, nici un document ( factura, contract sau orice alt act ) care sa demonstreze faptul ca noi avem o creanta catre societatea reclamanta?? Mentionez ca dansul si-a completat datele societatii sale la rubrica care era necompletata in Bilet. Lucru care poate fi dovedit prin expertiza grafologica ca nu e completat de aceeasi persona. Va rog mult de tot daca ma puteti lamuri in acest aspect, pana voi merge sa dau declaratiile. Va multumesc anticipat.
Inainte de a va duce la politie cautati sesizarea dvs.catre banca in care declarati anularea B.O (sper ca mai aveti aceea sesizare catre banca cu nr.de inregistrare)si o depuneti la dosarul ce este instrumentat.
Dvs.trebuia sa declarati pierderea in M.O la data respectiva iar banca nu trebuia sa declare refuz bancar pentru lipsa disponibil pe contul soc.emitente .
Daca ati urmat procedura legala va puteti indrepta dvs.impotriva si a bancii dar si a celui ce a introdus la plata B.O.
Multumesc mult pentru raspuns, aveam acea sesizare, de fapt o cerere catre banca in care declaram pierderea, distrugerea sau furtul acelor instrumente, intrucat nu cunosteam la acea data modalitatea in care s-au pierdut. Am vrut la momentul respectiv sa mergem si la politie insa cei de la banca ne-au spus ca totul e in ordine, nu este necesar sa mergem in alta parte. Banca nu a refuzat pe motiv de lipsa disponibil ci pe motiv de bilet declarat pierdut, furat sau deteriorat.. Acum partea cea mai importanta: cum a reusit sa faca plangere penala daca nu are nici un act la baza acelui bilet la ordin, nu are factura, nu contract nu are nimic, omu se vede de la o posta ca e un sarlatan, nu stiu ce explicatie a putut sa dea in momentul in care a fost intrebat cum a intrat el in posesia acelui instrument de plata, asta in cazul in care i s-a pus aceasta intrebare. Asa oricine ar putea gasi pe strada un bilet la ordin sau un cec semnat si stampilat ce face ia banii asa cu forta omului care a pierdut acele intrumente. Nu mai inteleg nimic traim intr-o tara in care totul e posibil, ne trezim sa facem plangeri penale la tot pasul si tocmai cine tot hotul se duce la politie sa imi faca rau, de ce nu s-a dus omu direct la executor sau la parchet sa faca plangere, oare pentru ca acolo il intrebau de provenienta biletului si nu avea ce raspuns sa dea?