avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1137 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Costurile dezbaterii unei succesiuni. Dacă doi dintre ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Costurile dezbaterii unei succesiuni. Dacă doi dintre moștenitori cedează în favoarea unuia, vor fi aceleași taxe la notar?

Familie compusa din parinti si 2 copii. Tatal a decedat. Raman ca mostenitori mama si cei 2 copii .
Intrebari:
1. Care este perioada de timp in care dezbaterea succesiunii poate fi facuta? Stiu ca era o perioada in care era scutita plata unor taxe/impozite
2. Ce taxe trebuie platite?
3. Daca 2 dintre mostenitori cedeaza in favoarea unuia vor fi aceleasi taxe la notar ?
4. Daca fiecare mostenitor decide sa pastreze partea sa de mostenire, cum se procedeaza cu notarul? Taxa pentru serviciile notarului va fi impartite in 3? Sau fiecare mostenitor va plati taxa intreaga notarului?
Va rog sa ma ajutati cu niste raspunsuri. Multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 25 Mai 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 06:13, 24 Mai 2018
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util

andrei_70 a scris:

Familie compusa din parinti si 2 copii. Tatal a decedat. Raman ca mostenitori mama si cei 2 copii .
Intrebari:
1. Care este perioada de timp in care dezbaterea succesiunii poate fi facuta? Stiu ca era o perioada in care era scutita plata unor taxe/impozite
2. Ce taxe trebuie platite?
3. Daca 2 dintre mostenitori cedeaza in favoarea unuia vor fi aceleasi taxe la notar ?
4. Daca fiecare mostenitor decide sa pastreze partea sa de mostenire, cum se procedeaza cu notarul? Taxa pentru serviciile notarului va fi impartite in 3? Sau fiecare mostenitor va plati taxa intreaga notarului?
Va rog sa ma ajutati cu niste raspunsuri. Multumesc!

1. Succesiunea poate fi dezbătută oricand. Dacă se împlinesc 2 ani de la deces, în afara taxelor uzuale veti plati către stat si un impozit de 1% din valoarea masei succesorale.
2. Depinde de bunuri.
3. Nu exista "cedeaza" si nu există "in favoarea ". Cine renunta, renunta la tot, iar partea renuntatorului se va împărți în mod egal între ceilalți moștenitori acceptanti. Faptul că din trei, doi renunta, iar unul rămâne unic moștenitor, este doar ca efect al renunțării celorlalți doi.
4. Fiecare moștenitor suportă taxele proporțional cu cota ce revine fiecăruia.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Și, pentru punctul 3, vă dau un sfat pe care nu mi l-ați cerut.
Dacă cei doi la care v-ați gândit sunt copiii din ecuație, gândiți-vă de două ori și nu faceți această greșeală.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere succesiune gigelas gigelas Buna seara, In urma decesului domnului X,au ramas mostenitori sotia si doi copii. Bunurile ce urmeaza a fi dezbatute la succesiune,sunt: -un apartament - ... (vezi toată discuția)
Dezbatem succesiunea după tata. cum se poate trece casa părintească pe numele copiilor mei? Andrej2014 Andrej2014 Buna ziua, tatăl meu a decedat in Feb 2019 si acum, împreună cu mama si cei doi frați ai mei, trebuie sa facem succesiunea. Tatăl si mama aveau in ... (vezi toată discuția)
Soțul decedat de mai mult de un an și are un copil căsătorit ... ghe_o ghe_o Soțul decedat de mai mult de un an și are un copil căsătorit care la rândul lui are și el un copil. Dacă la succesiune copilul defunctului cedează ... (vezi toată discuția)