Stimate domn Adam Grecu!
Aveti perfecta dreptate, si imi cer scuze pe aceasta cale fata de eventuala incompleta informare. Exista intr-adevar o poveste personala, dar cred ca m-am gandit initial ca daca nu spun despre problema mea, voi afla ce este cunoscut de altii asupra procedurilor legate de schimbarea caloriferelor la bloc. Dar am fost suficient de "tantalau" sa nu realizez ca trebuia sa spun mai multe. Am fost foarte suparat pe cei de la blocul meu cand am scris, Inca o data va cer scuze si din nou multumesc frumos tuturor ce isi fac timp pentru raspunsuri. Intr-adevar...eu scriu de putin timp, dar fiecare a fost candva la orice fel de inceput. Corectati fiind...ne dezvoltam pe parcurs !
Revin si sper mult mai exact!
Instalatia termica este comuna, scara patru nivele, contor furnozor unic pe scara. apartamentul l-am cumparat cu corpuri de incalzire vechi de fonta. Vechi cat imobilul! Am intrebat la asociatie pe presedinte si admin care este procedura asupra inlocuirii caloriferelor, tinand cont ca operatia facuta in apt meu ar afecta intreaga scara prin golirea instalatiei, ca sa inlocuiesc inclusiv robinetii de izolare de la calorifere. Raspunsul a fost asa cum zicea cineva mai sus, ca nu e treaba lor deoarece este proprietate privata. Totusi, furnizorul are o prevedere foarte clara, a fost afista si pe usa la intrare. Nu este permisa golirea instalatiei decat prin anuntarea furnizorului , care percepe o taxa si face personal si golirea si reumplerea. eu stiu de ce se face reumplerea. Pentru a proteja caloriferele din retea, contra ruginirii, in primul rand, dar multi considera inutil acest lucru.
Asadar, daca contractul cu furnizorul este pe asociatie, nu asociatia trebuie sa anunte, iar taxa sa mi-o inscrie mie in lista de plata ?
mai departe, am intrebat daca pot sa pun calorifere mai mari. raspuns identic, cum ca fac ce vreau eu ca nu este treaba lor. Apoi eu stiu ca mai exista si alte reglementari, nu doar legea 230/2007. De exemplu exista niste reglementari ce spun ca marirea puterii corpurilor de incalzire se face cu recalcularea suprafetei echivalente termic, SET. Asociatia imi spune ca la ei dintotdeauna caldura s-a platit pe cota indiviza. Corect am zis, dar corect cat timp toate apartamentele aveau acelasi fel de calorifere, cu precizarea tehnica ca cei de la etaj inferior si superior beneficiau de calorifere marite, platind egal cu ceilalti. Sigur stiti cu totii de ce !
Sperand ca am fost corect acum, va rog din nou sa imi dati opinia dumneavoastra.
Asociatia are obligatii la inclocuirea caloriferelor? mai exact sa calculeze daca se modifica SET-ul sau nu si daca da, sa refaca modul de calcul al costurilor de incalzire per apartament? Proprietarul este obligat sau nu sa anunte asociatia atunci cand inlocuieste caloriferele?
Iar furnizorul trebuie sa se implice, in cazul in care asociatia nu are capacitatea si pregatirea in a efectua recalcurea corecta, in functie de corpurile de incalzire, a SET-ului pe apartamente?
Cu deosebita consideratie, fata de toti cei ce isi decica aici din timpul personal
Aurelian B.
Este adevărat că foarte puține ap. mai au caloriferele de pe vremea constructorului . De-a lungul timpului proprietarii și-au inbunătățit confortul prin schimbarea caloriferelor de diferite tipuri și mărimi astel modificanduse setul și putera calorică .
La noi am schimbat in 2014 modul de calculare al caldurii pt. că mulți iși modificaseră corpurile de incălzire și chiar dacă se știa calcularea facanduse pe suprafața ap. . așa că am trecut la evaluarea radiantă a corpurilor de incălzire .
Pentru asta am apelat la furnizorul de căldură și am cerut măsurarea tuturor corpurilor de incălzire din bloc . Astfel fiecare ap. a primit un coeficient , 80 % din ap. aveau modificat setul astfel am eliminat discuțiile intre vecini cu privire la plata căldurii .
Au mai fost cazuri cand ap. care au dorit să micșoreze suprafață au anunțat asociația și au fost trimiși la furnizor pe care l-au plăti și care le-a dat dovada noi suprafețe termice .Odată cu măsurarea s-a ținut cont și de modul de amplasare in imobil astfel ca cei pe colțuri și ultimul etaj să nu fie defavorizați .
Furnizorul nu are obligația să se implice in modul de repartizare al căldurii in imobil insă vă poate ajuta contra cost pt . măsurarea corpurilor de incălzire din bloc .