Numele meu este Gabriela Orosz si sunt din Oradea.
Va scriu in numele matusii (unchiului) mele care un stie unde sa gaseasca informatii corecte.
Situatia pe scurt este urmatoarea.
Neavind copii au infiat unul din baietii fratelui unchiului meu in virsta de 5 ani.
Acest copil nu a locuit cu ei niciodata si nici nu le-a spus mama si tata. Dupa ce a devenit adult, matusa mea a avut foarte multe probleme cu el (inclusiv amenintari) si au rupt relatiile . Din pacate nu a mai gasit in casa nici un act despre infiere sau despre copil. (Probabil ca au fost furate de acesta cind au inceput sa aiba probleme).
Din aceasta cauza au decis sa gaseasca pe cineva care sa aiba grija de ei si caruia sa ii lase apartamentul din oras si casa de la tara. In acest fel ,,copilul,, infiat nu va avea dreptul la nimic dupa moartea lor. Mi s-a propus mie acest lucru pentru ca sunt singura nepoata. Le-am raspuns ca voi avea grija de ei si fara nimic din partea lor pentru ca ii iubesc. Dar din pacate eu un locuiesc in Oradea tot timpul anului si nici nu pot sa las totul si sa ma mut in Oradea definitiv.
Matusa mea a decis ca vor pe cineva care sa fie la dispozitia lor tot timpul deoarece sunt in virsta si vor sa se simta mai in siguranta.
Au gasit un preot din sat, casatorit si cu familie care e dispus sa incheie contract de intretinere cu ei.
Dar eu vreau sa ma asigur ca acest contract e facut in favoarea matusii (unchiului) mele.
Nu doresc ca ei sa semneze un contract in care vor da un apartament si o casa in valoare de 60-70.000 euro pentru ceva in genul …vom avea grija de voi in cazul in care (daca) aveti nevoie…..mai ales ca matusa mea are si ceva bani pusi deoparte pentru situatii neobisnuite si inmormintare.
Mi se pare corect sa existe un contract in care sunt specificate exact situatiile care pot aparea pe parcurs (medic, interventii, spital, clinica, camin pentru batrini, grija acasa 24h, etc ) si ce doreste matusea mea ca ei sa faca in aceste situatii. Doresc ca totul sa fie foarte clar pentru toti inainte de a semna contractul. Totodata matusa mea vrea ca eu sa apar in contract si sa fiu persoana de contact a acestei familii. Eu sa fiu tot timpul informata de orice pe parcurs, si sa fiu cea care ia decizia finala in toate situatiile aparute in viitor. (medic, interventii, spital, clinica, camin pentru batrini grija acasa 24h, etc)
Noi toti dorim ca totul sa fie scris in contract si sa fie foarte clar pentru toata lumea inainte de semnaturi.
Notarul la care am cerut informatii a refuzat sa stea de vorba cu noi si mi-a zis ca exista contracte tip si ca nu putem pune in ele ce vrem noi.
Intrebare, va rog frumos.
Unde pot gasi mai multe informatii legale despre acest subiect ?
Se poate intocmi un contract cu conditiile cerute?
Cine imi poate pregati un contract in care sa fie specificate toate conditiile cerute de matusa mea ?
In astfel de cazuri, exista si o renta viagera oferita de beneficiari pe toate perioada pina la moartea matusii/unchiului?
Multumesc mult si va doresc o zi minunata.
Gabriela Orosz
Puteti pune in contract ce doriti, cu conditia sa fie in limitele legalitatii. Evident ca nu il redacteaza notarul, nu este in atributiile sale.
Gasiti un avocat pentru redactare. De asemenea pentru a elimina confuziile care sunt evidente in text si pentru a va lamuri foarte clar care vor fi efectele unui astfel de contract in diferitele situatii care ar putea sa apara.
Da mi-am dat seama ca notarii nu redacteaza si nu ii intereseaza ce scrie in contract atita timp cit partile sunt de acord. Nu ii intereseaza daca ceva nu e bine in contract si ,,personajele,, vor ajunge la tribunal peste citiva ani. Important pentru ei nu este sa iti faca consiliere ci sa termine cit mai repede si sa ia banii.
Din acest motiv intreb un avocat care sa imi arate primul pas in aceasta directie.
Imi puteti va rog frumos oferi ,,un pic mai mult ajutor informativ,, in ceea ce priveste un contract de intretinere batrini?
Aveti cumva un model de contract tip? Sau un link unde asi putea gasi unul?
Pot sa il redactez eu si sa il complétez cu ,,dorintele,, matusii mele dupa care sa ma prezint cu el la avocat pentru lamuriri?
Pentru un avocat cu experienta si orientat mai mult pe cazuri de acest gen e usor sa ma ,,informeze,, ce sa facem si ce sa nu facem, sau la ce sa fim mai atenti, sau ce sa evitam, sa imi arate un model de contract, un link cu informatii amanuntite, etc…
CaraD
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Da, intrebarea aceasta apare foarte des. Cumva exista convingerea ca avocatii lucreaza dupa modele predefinite, nu prea este cazul. Redactarea se face dupa dorinta si interesele partii, functie de situatia concreta si in limitele in care aceasta poate dispune legal. In foarte multe cazuri, nu reusim sa folosim nici actul similar pe care l-am creat pentru un alt client mai demult pentru ca situatia de fapt a clientului actual este absolut diferita. Ca sa aveti o idee, contractul pe care il doriti (mai putin forma de control al deciziilor debitorului intretinerii) ar fi reglementat in art 2254-2263 Cod Civil, sigur gasiti pe net.
Redactarea de catre parte si corectarea de avocat imi pare o idee nefericita, in sensul ca in felul acesta ii dati de fapt mai mult de treaba avocatului, ceea ce inseamna ca va petrece mai mult timp pe re-redactare / restructurare, ceea ce se va reflecta in costuri, etc.
V-am indicat sa mergeti pentru redactare, dar si pentru consultatie, rudele dvs au un copil, adica un mostenitor rezervatar, acesta nu poate fi pur si simplu lasat deoparte la mostenire.
In ce priveste notarii, acestia nu ofera consultanta juridica, nu este in atributiile dumnealor, nu-i neaparat lipsa de interes sau rea credinta.
Va multumesc mult Doamna avocat Dayes si apreciez raspunsul primit. Am sa citesc art. 2254-2263 Cod Civil si am sa caut un avocat in Oradea pentru consiliere si redactare contract.
Din pacate pentru matusa mea, ,,copilul,, a fost infiat mai mult pentru a ajuta fratele unchiul-lui meu care la acea vreme avea familie numeroasa si conditii precare. Acest ,,copil,, nu a numit-o mama pe matusa mea niciodata, nu a locuit cu ei decit o foarte scurta perioada de timp cind a mers la scoala in Oradea (familia lui fiind de la tara). Adolescent fiind a furat toate actele referitoare la adoptie si a amenintat cu bataia si cu scoaterea din apartament a matusii (unchiului) mele. Din acel moment relatiile dintre ei s-au intrerupt complet. In prezent acest om se lauda la toti cum va ramine el cu avere fara sa faca nimic.
Din acest motiv matusa mea (70 de ani) nu doreste sa ii lase nimic.
Iar eu incerc sa ii ajut pentru ca sunt singura lor nepoata si ii iubesc, dar din pacate nu pot sa fiu disponibila in Oradea 24/24 .
Cu respect si un sfirsit de saptamina placut.
Gabriela Orosz
Uzufruct viager
ani_b
Matusa mea in urma cu 20 de ani s-a angajat sa ingrijeasca unchiul si matusa din partea sotului....in urma cu 9 ani batranii au facut contract de vanzare ... (vezi toată discuția)
Anulare succesiune
ileanaelek
In 2005 a decedat unchiul meu, care m-a infiat in anul 1966, iar dupa patru zile de la deces, matusa mea a chemat-o pe fiica mea si familia ei sa se mute la ea ... (vezi toată discuția)