avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort cu minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort cu minor

As vrea sa divortez de sotul meu ,cu care sunt casatorita din 2005.Avem impreuna un copil de 10 ani.Am construit o casa noua ,la care mai este de lucru. El a contribuit foarte putin .Eu lucrez in stainatate 6 luni pe an .In timpul casatoriei a lucrat 3 ani in tara ,in rest am lucrat eu.Toate facturile sunt platite de mine de ani de zile.
In ultimi ani,in urma consumului accentuat de alcool a ajuns la Dezalcoolizari.Este violent fizic si verbal.Sunt amenintata de el .Certuri dese in fata copilui pentru ca nu i mai dau bani .Lectile le fac pe net cu copilul ,pentru ca el nu se intereseaza si poate nici nu stie.Sunt nevoita sa ma duc la lucru din 3 in 3 luni ,avand rati de platit pe numele meu si sa mi las copilul in grija lui si a mamei lui.Copilului ii este teama sa conflictul dintre noi sa nu degenereze si eu sa patesc ceva.
As vrea sa plec cu copilui in strainatate .Mentionez ca mai am o casa 25%mostenita de la parinti, in alt judet.
Am cumparat si adus din strainatate doua masini ,la care el nu a contribuit cu nici un ban pe care le -a inmatriculat pe numele lui cu acte false.A facut contrat de vanzare cumparare intre mine si el pe care eu nu l -am semnat,fiind la datile respective ,plecata din tara.Acum ma ameninta ca nu le pot conduce,el neavand permis.
As vrea custodia totala a copilului si sa nu mai am treba cu el.
Ce este de facut ?Am sanse sa castig copiluL si o parte din bani pe care eu i am investit?Ma refer la mai mult de 50%? Multumesc
Cel mai recent răspuns: ham ham , utilizator 20:51, 10 August 2022
Bună dimineața,

Nu, tatăl va datora pensie de întreținere de la data introducerii cererii de divorț și o va plăti până când minorul va împlini 18 ani, sau până își termină studiile (până la max. 26 de ani).

Art. 532
Data de la care se datorează pensia de întreţinere
(1) Pensia de întreţinere se datorează de la data cererii de chemare în judecată.

Art. 499
Obligaţia de întreţinere
(3) Părinţii sunt obligaţi să îl întreţină pe copilul devenit major, dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăşi vârsta de 26 de ani.

Buna tuturor!
In urma cu 2 ani am divortat si am primit custodie exclusiva.
Va multumesc tuturor pentru sfaturi!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort partaj cu copii minorii gogu002 gogu002 am o problema foarte dificila, sunt casatorit de 13 ani am doi copii minorii 8-12 si nu ma mai inteleg cu sotia nu cred ca mai avem sentimente de ... (vezi toată discuția)
Sotul dorește sa divorțam de comun acord, dar nu dorește sa ... Ana2302 Ana2302 Sotul dorește sa divorțam de comun acord, dar nu dorește sa mai aibă de a face cu copilul minor. Pot cere custodia totala și pensie alimentara pentru ... (vezi toată discuția)
Divort cu minor si prima casa bubulina2008 bubulina2008 Buna ziua, situatia mea este urmatoarea: - ne-am casatorit in 2010, in 2011 ne-am achizitionat un apartament prin prima casa; creditul este doar pe numele ... (vezi toată discuția)