avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 971 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezbatere succesiune când există un moștenitor ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezbatere succesiune când există un moștenitor oligofren și un testament făcut în favoarea altcuiva

in urma cu 4 ani, sotul si sotia mi-a facut pe numele meu un testament in care spune ca dupa moartea lor, bunurile mobile si imobile imi revin mie.
Ei mai au un baiat cu grad de handicap oligofrenie grad 3, retard mental sever care e trecut pe testament ca ""rezervatar testamentar cu drept de uzufruct"".
Batranul a decedat anul trecut. Mai traieste batrana si baiuatul.
intrebarea mea este:
Cum trebuie procedat pentru succesiune? Mosteneste si baiatul ceva? Specific ca baiatul este sub interdictie. Am voie sa fiu numit eu tutore pentru baiat (pentru ca oricum eu ii ingrijesc pe amandoi- neavand ale rude directe decat nepoti de pe surori)?
Ar fi in ordine daca batrana da o declaratie ca renunta la la partea ei? Ce se intampla in acest caz?
Multumesc pentru suport
Cel mai recent răspuns: andrey_f_c , utilizator 14:28, 4 Iunie 2018
Sigur este un singur testament si nu cate un testament de la fiecare dintre parintii copilului cu handicap?
Eu sper că aveți două testamente.
Altfel, dacă ar fi unul singur, dacă cei doi soți ar fi dispus în favoarea dvs. prin același testament, atunci testamentul ar fi nul. Și nu prea am mai avea despre ce vorbi.

Dar să zicem că ați citat din unul dintre acestea; din testamentul celui dintâi decedat.
Sigur ați copiat cuvintele exact? Este un testament autentificat la notar? Vă întreb fiindcă rezerva este legală („este partea din moștenire la care moștenitorii rezervatari au dreptul în virtutea legii”). Nu este testamentară (rezerva este stabilită de lege „chiar împotriva voinței defunctului”). Și atunci, expresia „rezervatar testamentar” îmi sună a struțo-cămilă, ca să nu-i zic altfel.
Termenul uzufruct mai apare și în altă parte? Așa, pe lângă vreun verb (a constitui, a lăsa...).

Ar trebui văzut testamentul. Altfel, din struțo-cămila aceasta de pe lângă uzufructul care nu sprijină pe niciun predicat, nu prea am ce să vă spun.

Dacă băiatul este pus sub interdicție, ar trebui să aibă deja un tutore. Era chiar tatăl mort?
Soția supraviețuitoare („bătrâna”) este și ea moștenitor rezervatar. Și atunci, da, ar fi o idee să renunțe la rezerva ce i s-ar cuveni.
Ultima modificare: Joi, 31 Mai 2018
romascanu, moderator
Sunt 2 testamente: unui din partea sotiei (in viata) si unul din partea sotului (decedat).
1. am copiat exact.
2. testamentele sunt autentificate la notar;
3. termenul de uzufruct apare o sungura data in testamentsi se refera doar cu ""drept de uzufruct"" , facand referire la acele "bunuri mobile si imobile" care urmeaza sa le mostenesc eu pe baza testamentelor;
4. Tutorele a fost tatal (decedat);
5. Sotia, nu este si ea mostenitor rezervatar, doarece (zic eu) exista un testament si pe partea ei. In CF sunt trecuti doar sotul si sotia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Info tutela andrey_f_c andrey_f_c Buna ziua, In cazul in care sotia mea primeste tutela pentru o persoana cu handicap care e trecuta pe testament doar cu uzufruct (persoana fiind baiatul ... (vezi toată discuția)
Testament Vlad2013 Vlad2013 O persoana,de 83 de ani, care are copii, face testament,pentru toate bunurile mobile si imobile, unuia dintre mostenitori,iar in testament sunt trecuti-ca fii ... (vezi toată discuția)