Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie;
Societatea la care lucrez urmeaza sa se dizolve cu lichidare voluntara.
Intrebarile sunt urmatoarele :
1. se pot distribui catre asociati garantiile de buna executie , de la un contract care urmeaza sa se incaseze peste doi ani,
2. utilajele si autoturismele din srl , s-a hotarat sa fie distribuite catre unul din asociati, care doreste sa deschida o noua societare , in acest caz trebuie evaluate sau nu,
Mentionez ca este microintreprindere, si are doi asociati.
Multumesc,
Felicia
In cazul dizolvarii, trebuie facuta o "balanta pe zero", adica toate bunurile se evalueaza in bani, se platesc taxele aferente iar ceea ce ramane se imparte intre asociati ca dividende in proportia indicata de actul constitutiv. In ceea ce priveste autoturismele acestea pot fi pretuite la valoarea ramasa neamortizata dar nu mai putin ca valoarea unui cupon Rabla. Daca asociatii nu se inteleg asupra valorii bunurilor de impartit, atunci acestea se valorifica catre terti la pretul pietei si banii se impart.
1. Referitor la "garantiile de buna executie" , in contractul incheiat cu "beneficiarul lucrarii", cine este mentionat pentru "plata/incasarea finala" ?
Presupun ca plata valorii respective se va efectua prin banca. Sau, nu ?
Ce prevede contractul ?
Cumva societatea comerciala care "urmeaza sa se dizolve cu lichidare voluntara" ?
2. Facandu-se vorbire despre "un contract care urmeaza sa se incaseze peste doi ani", respectiva "microintreprindere", dupa trecerea acestui interval de timp, va mai exista ca si persoana juridica ?
3. Solutii pertinente se pot detalia..
Este posibila continuarea discutiei pe acest forum/site.
Atata timp cat nu exista un document de receptie a lucrarii/serviciului, pentru care s-a depus garantia este evident ca aceasta se face venit pentru beneficiar. Garantia de buna executie, asigura beneficiarul ca lucrarea/serviciul se executa in parametrii contractati si pe durata contractata. Deci este clar ca, daca lucrarea/serviciul era in totalitate finalizat, conform contract, aceasta problema nu se punea.
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.