avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1023 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Documente necesare la vinzare cumparare proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Documente necesare la vinzare cumparare proprietate

Am mostenit un teren cu casa de la tatal meu la inceputul lunii mai. Am cetatenie dubla romana si americana si posed ambele pasapoarte. Pasaportul romanesc a expirat in 30 mai 2018. Va rog a clarifica daca trebuie sa reinnoiesc pasaportul romanesc sau pot folosi pasaportul american neexpirat ca act de identitate in tranzactia de vinzare cumparare.
In 15 mai dupa obtinerea certificatului de legatar am achitat suma necesara pentru actualizarea documentatiei cadastrale. Va rog sa clarificati cite luni dureaza acest proces. Va rog sa confirmati faptul ca nu se pot incheia antecontracte la notariat sau intelegeri olografe nenotarizate pina in momentul in care documentatia cadastrala a fost actualizata.
Cel mai recent răspuns: 1dragon6 , utilizator 05:16, 1 Iunie 2018
Teoretic, pasaportul american este act de identitate valabil. Practic, insa, este greu de facut corespondenta intre cetateanul american cu datele sale de identificare si cetateanul roman din certificatul de legatar/mostenitor. Raspunsul depinde in mare parte de notarul public la care veti alege sa incheiati contractul de vanzare, notar pe care il puteti contacta in avans pentru a-i cere parerea in acest sens. Daca nu va este peste mana, reinnoiti pasaportul.
Actualizarea documentatiei cadastrale nu dureaza luni de zile, dureaza zile. De regula 10-12 zile lucratoare ... deci in jur de 3 saptamani sa spunem. Daca atunci cand spuneti actualizarea documentatiei cadastrale, insa, va referiti la intabularea dvs ca proprietar in locul tatalui, in baza certificatului de lgatar/mostenitor, atunci asta dureaza 6 zile lucratoare in regim normal. (la urgenta, mai putin)
Se pot incheia antecontracte atat in forma autentica (notariala) cat si sub semnatura privata pana la momentul actualizarii documentatiei. Acestea se puteau incheia (chiar in forma autentica) chiar daca nu ati fi avut act de proprietate sau daca efectiv nu erati proprietar, obligandu-va sa vindeti in viitor. Cu atat mai mult, in cazul dvs puteti incheia o promisiune de vanzare.
Multumesc. Notarul la care am facut succesiunea si a emis certificatul de legatar a refuzat incheierea promisiunii de vinzare pe motiv ca sint "probleme de quotatie cu documentatia cadastrala". Mentionez ca documentatia cadastrala a fost intocmita in 2006 cind am facut succesiunea mamei si figurez in cartea funciara impreuna cu tatal meu. Notarul a mentionat ca ar fi trebuit intocmite doua carti funciare intrucit in 1992 tatal a cumparat un teren intravilan adiacent proprietatii cumparate in 1964. Eu figurez cu cota parte in ambele ca urmare a mostenirii mamei si restul imi revine ca urmare a mostenirii tatalui. Actualizarea cartii funciare ar consta in introducerea certificatului de legatar si radierea numelui tatalui dar se pare ca nu este asa de simplu. Norarul mi-a spus sa intreb despre statutul cartii funciare dupa 15 iunie la o luna de la inceperea demersului. Alte persoane din Teleorman au mentionat ca durata poate fi de pina la doua luni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intabulare mihaisandubv mihaisandubv Buna ziua,am dezbatut mostenirea dupa decesul mamei mele,si as dorii sa vind apartamentul.Notarul unde am dezbatut mostenirea,ma asigurat ca in 3 saptamini va ... (vezi toată discuția)
Cumparare teren jenidoria jenidoria Doresc sa achizitonez un teren extravilan si care in curand o sa fie intravilian, momentan nu pot sa fac carte funciara. Intrebarea mea este pot ... (vezi toată discuția)
Notarul face intabularea pe noul proprietar ? Gambino Gambino o intrebare , va rog frumos ... notarul care trece in actul de succesiune un teren intabulat , poate face demersurile pentru intabularea pe noul proprietar ? ... (vezi toată discuția)