avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Cateva intrebari: cenzor, documente, secretar
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Cateva intrebari: cenzor, documente, secretar

Acum cateva zile am obtinut hotararea judecatoreasca pentru infiintarea unei asociatii, si as avea cateva intrebari legate de administrarea ONG-ului.

1. Daca asociatia are mai putin de 100 de membri (dar peste 15), cenzorul ales trebuie sa aiba si calitatea de expert contabil sau contabil autorizat? Legea spune ca daca asociatia are peste 100 de membri se impune numirea unei comisii de cenzori, din care cel putin unul trebuie sa fie contabil. Nu se precizeaza insa nimic despre situatia in care exista un singur cenzor.

2. In ce situatii se impune redactarea unor hotarari ale CD/AG? De exemplu, tinem o sedinta de Consiliu Director, redactam procesul-verbal in care spunem tot ce s-a stabilit si apoi redactam hotarari separate pentru deciziile luate? Hotararile se semneaza doar de catre presedinte si eventual de secretar?

3. In statut avem prevazuta componenta CD cu presedinte, 2 vicepresedinti, secretar si membri. Momentan, in CD suntem 3 persoane (membrii-fondatori), presedintele si cei doi vicepresedinti. Nu am vrea sa completam CD-ul pana prin ianuarie-februarie cand vom cunoaste mai bine membrii noi si vom putea alege persoane potrivite. Problema este cu secretarul. Este obligatoriu ca hotararile sa fie semnate si de catre secretar, pe langa presedinte? In statut nu este prevazut nimic despre acest lucru.

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri. :)
Cel mai recent răspuns: contabilitate online , Contabil 21:48, 1 Noiembrie 2009

Referitor la punctul 1

Cred ca te referi la Ordonanta 26/2000 cu privire la asociatii si fundaii ;
Daca te uiti la Art. 27. - "(1) Controlul financiar intern al asociaţiei este asigurat de un cenzor. " ati dai seama ca cenzorul trebuie sa fie contabil de meserie ;
In afara de asta , in "Reglementarile contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial " aprobata prin OMEF nr. 1969/2007 este prevazut la articolul d - "Situatiile financiare anuale ale persoanelor juridice fara scop patrimonial sunt supuse, potrivit legii, verificarii de catre cenzori sau de catre auditori financiari, dupa caz. "

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se pot ocupa mai multe functii de catre o persoana intr-un ong? Bianca-Iulia Bianca-Iulia Buna seara! As dori sa-mi clarific cateva nedumeriri cu privire la CD intr-o asociatie non-profit. 1. Este posibil ca o singura persoana sa detina 2 functii ... (vezi toată discuția)
Asociatie mihai09 mihai09 vreau sa infiintez o asociatie vom fii trei membrii fondatori. componenta nominala a consiliului director va fii stabilita in actul constitutiv (cei trei ... (vezi toată discuția)
Ong nou infiintat. help ContSters304613 ContSters304613 avem o asociatie cu 3 membri fondatori. va rog sa ne ajutati 1 - denumirea asociatiei in forma prescurtata poate fi folosita in documente oficiala? daca ... (vezi toată discuția)